Hepimiz hayatlarımızın yaklaşık 1/3’ünü uyuyarak geçiriyoruz. Peki sabah yataktan kalkmak yerine yatakta kalsaydık ne olurdu? Peki ya sonsuza kadar yatakta kalsaydık? Hastanede uzun süre kalmış birine bunu sorsaydınız, muhtemelen size çok hızlı yaşlanacağınızı ve sağlığınızın tehlike altına gireceğini söyleyecektir.
Noggin adlı bilimsel yayınlar yapan video kanalı, güncel araştırmasında uzun dönemli yatak istirahatı konusunu ele alıyor. NASA, çalışmaları için bir kişiye tam 18.000 dolar vererek 70 gün boyunca yatakta yatmasını istiyor. Bu noktada esas amaç yer çekimsiz ortamın insan vücudu üzerindeki etkisini ölçmek. Zaman geçtikçe uzun süre yatakta kalmanın yarattığı problemler gün yüzüne çıkmaya başlıyor.
Uzun süre yataktan çıkmamanın zararları
En başta yatak yarası problemi baş gösteriyor. Bir mekanda uzanarak kalmanın basıncı yattığınız yerde, kemiklerinizle çarşaf arasında kalan doku üstündeki baskı özellikle kıvrımlarınızda, omuzlarınızda ve kuyruk sokumunuzdaki kan akışını durdurur. Kullanmadığınız kaslarınız her hafta %10 ile %15 arasında güç kaybediyorlar. Bunun anlamı vücudunuzun hızlı bir şekilde güçten düşmesi ve işe yaramaz hale gelmesi demek. Beklenildiği üzere, hareketsiz kalmak dayanıklılığınıza da olumsuz anlamda etki edecektir. (Uzun süre boyunca koşmadıktan sonra ilk kez koştuğunuz anı hatırlayın ve bunun tüm hayatınız boyunca olduğunu düşünün.) Kaslarınız ve kemikleriniz kütle kaybedecek, kalp atışınız hızlanacak ve kan basıncınız düşecektir.
Tüm bunlar, temelde kaslarınızın aleyhine çalışan yer çekimi olmadığı için astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu’nda düzenli egzersizlerini yapmak adına zaman geçirmelerinin nedeni diyebiliriz. Çünkü bu durum sürekli olarak yatakta olmaya eşdeğer. Aşağıdaki videoyu izleyin ve sonrasında her sabah ertelediğiniz alarmınızı düşünün. Eminiz ki, bundan sonra yataktan zıpkın gibi fırlayacaksınız. İşte sürekli yatakta kalırsanız başınıza neler geleceğiniz anlatan video:
Watch this video on YouTube
Kaynak:
mentalfloss.com