Sağlık dolu bir baharat: Karanfilin 5 faydası

Karanfil, Syzygium aromaticum olarak da bilinen, bir yaprak dökmeyen karanfil ağacının çiçek tomurcuklarıdır. Hem bütün hem de öğütülmüş formlarda bulunan bu çok yönlü baharat, sıcak içeceklere lezzet katmak için ve kurabiye ve keklerde kullanılabilir.

Karanfil en iyi tatlı ve aromatik baharatlardan biri olarak bilinir, ancak geleneksel tıpta da kullanılmıştır.

Aslında, hayvan çalışmaları, karanfil içindeki bileşiklerin, karaciğer sağlığını desteklemeye ve kan şekeri seviyelerini stabilize etmeye yardımcı olmak gibi çeşitli sağlık yararlarına sahip olabileceğini bulmuştur.

1. Önemli besin maddeleri içerir

Karanfil lif, vitamin ve mineral içerir, bu nedenle yemeğinize lezzet katmak için tam veya öğütülmüş karanfil kullanmak bazı önemli besinleri sağlayabilir.

Bir çay kaşığı (2 gram) öğütülmüş karanfilde bulunanlar:

Kalori: 6
Karbonhidrat: 1 gram
Lif: 1 gram
Manganez: Günlük değerin %55’i (DV)
K Vitamini: DV’nin %2’si

(Karanfil, zengin bir manganez kaynağı olmasının yanı sıra, sadece az miktarda kullanılır ve önemli miktarlarda besin sağlamaz. Manganez, beyin fonksiyonunu korumak ve güçlü kemikler oluşturmak için gerekli bir mineraldir.)

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Spor yapıyorum ama sonuç alamıyorum: Neden ve ne yapmalı?

2. Yüksek oranda antioksidan içerir

Birkaç önemli vitamin ve mineral içermenin yanı sıra, karanfil antioksidan bakımından zengindir. Antioksidanlar, kronik hastalığın gelişimine katkıda bulunabilecek oksidatif stresi azaltan bileşiklerdir. Karanfil ayrıca doğal bir antioksidan görevi gördüğü öjenol adı verilen bir bileşik içerir. Diğer antioksidan açısından zengin gıdalarla birlikte diyetinize karanfil eklemek genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

3. Bakterileri öldürebilir

Karanfilin antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir, yani bakteriler gibi mikroorganizmaların büyümesini durdurmaya yardımcı olabilirler. Dahası, karanfilin antibakteriyel özellikleri ağız sağlığının geliştirilmesine bile yardımcı olabilir.

Bir test tüpü çalışmasında, karanfilden ekstrakte edilen bileşiklerin dişeti hastalığına katkıda bulunan iki tip bakterinin büyümesini durdurduğu bulunmuştur. Düzenli fırçalama ve uygun ağız hijyeni ile birlikte, karanfilin antibakteriyel etkileri ağız sağlığınıza fayda sağlayabilir.

4. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir

Araştırmalar, karanfil içinde bulunan bileşiklerin kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bir hayvan çalışması, karanfil ekstraktının diyabetli farelerde ılımlı kan şekerini dengelemede yardımcı olduğunu buldu.

Karanfil ve nigerisinin, kandan hücrelere şeker alımını artırdığı, insülin salgılanmasını artırdığı ve insülin üreten hücrelerin işlevini geliştirdiği bulunmuştur. Dengeli bir diyetle birlikte, karanfil kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Vanilya ekstresinin ve tanelerinin 6 faydası

5. Mide ülserlerini azaltabilir

Bazı araştırmalar, karanfilde bulunan bileşiklerin mide ülserlerinin tedavisine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Peptik ülser olarak da bilinen mide ülserleri, mide, duodenum veya özofagus astarında oluşan ağrılı yaralardır. Bu yaralara en yaygın olarak, stres, enfeksiyon ve genetik gibi faktörlerden kaynaklanan midenin koruyucu astarındaki azalmalar neden olur. Karanfil ve bileşiklerinin ülser karşıtı etkileri ümit verici olsa da, insanlar üzerindeki etkileri konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Özetle, karanfil, kan şekerini kontrol altında tutmak ve bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olmak gibi birçok potansiyel sağlık yararına sahiptir.

Birçok sağlıklı gıdada olduğu gibi, sağlıklı ve dengeli bir diyetin parçası olarak dahil edildiğinde en etkilidirler. Haftada birkaç porsiyon  yemeğinize karanfil entegre etmeyi deneyin. Öğütülmüş karanfilleri birçok yemeğe kolayca dahil edebilirsiniz. 

İlginizi çekebilir: Yoğurt deyip geçmeyin: Yoğurt ile yapabileceğiniz hem tatlı hem tuzlu lezzetler

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir