Bugün sağlıklı ve ünlü bir İsviçre yemeğini sizinle paylaşmak istiyorum. İsviçre deyince hemen peynirli Fondue ve Raclette aklıma geliyor, ama bizde sadece tuzlu ve ağır yemek yok, sağlıklı yemek de var. Bugün size Müsliden bahsetmek istiyorum.
İçindekiler
Müsli nereden geliyor?
Büyük ihtimal müslinin ne olduğu biliyorsunuz ama küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum. İlk olarak Müsli ismi İsviçre Almancasında “Mues” ezme, püre demektir. 1900’lü yıllarda İsviçreli Doktor Maximilian Bircher-Benner, bu yemeği hastanesindeki hastalar için geliştirdi. Maximilian Bircher-Benner, hastaların yüksek sebze ihtiyacını karşılaşmak için bu karışık yemeği hazırlamaya başladı. Ana içerik olarak yulaf ezmesi, diğer bileşenler olarak da hububat, taze veya kuru meyve, tohum ve fındık kullanarak hepsini inek sütü, soya sütü, badem sütü veya yoğurt ile karıştırdı.
Hafif akşam yemeği veya kahvaltı
İsviçre’de çocukken babam bize akşam yemeği olarak müsli hazırlıyordu. Babam çok yaratıcıydı. O kadar çok farklı ve değişik içerik koyuyordu ki müsli yiyince hep aynı oyun oynuyorduk: içinde ne var. Kardeşlerim ile her seferinde müslinin içinde ne var bulmaya çalışırdık. Bazen babam farklı 20 malzeme ile müsli yapıyordu. O zamanlar en çok akşam yemeği için müsli yiyordum.
Yıllar geçti ve benim yumurta ile kahvaltıma alternatif olarak haftada bir veya iki kendime müsli hazırlıyorum.
Orjinal Bircher-Benner müsli tarifi
Kendi tarifimi sizinle paylaşmadan önce orijinal Bircher-Bener tarifine bir göz atalım.
Kendim tarifimi sizinle paylaşmadan önce orijinal Bircher-Bener tarifine bir göz atalım.
– Bir veya iki elma, orjinalinde tam elma kullanıyordu; kabuk ve çekirdek dahil
– Bir yemek kaşığı fındık, ceviz, badem
– Bir yemek kaşığı yulaf ezmesi, tarifte yulaf ezmesi 12 saat boyunca 3 yemek kaşığı su ile önceden ıslatılmıştı
– Yarım limon suyu
– Bir yemek kaşığı bal ve krema veya yoğunlaştırılmış süt
İlk önce bal krema veya yoğunlaştırılmış süt ile ıslatılmış yulaf ezmesi karıştırılır ve limon suyu eklenir. Ardından elmalar ve diğer malzemeler eklenir.
Not: O zamanlar (1900 yıllarda) hijyenden dolayı (ne pastörize süt ne buzdolabı mevcut) süt yerine krema ve bal veya yoğunlaştırılmış süt tercih edilmiş.
Cora’nın sonbahar müsli tarifi
Sonbahar gelince en beğendiğim meyve nardır. Yedi senedir Türkiye’de yaşamama rağmen nar hala bana egzotik ve kıymetli bir meyveymiş gibi geliyor. Mandalina da mevsim meyvesidir. Benim sonbahar müslinin bol bol C vitamini ile dolu olmasını istediğim için nar ve mandalina kullanmayı tercih ediyorum. İkisi de bağışıklık sistemini güçlendirir ve grip olanlara iyi gelir.
Genelde iki kahvaltılık müsli hazırlıyorum ve kalanı buzdolabında iki güne tutabiliyorum, taze kalıyor.
İki kişilik bir kahvaltı için veya tek kişilik iki kahvaltı için malzeme listesi:
– 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
– 1 yemek kaşığı chia tohumu
– 1 tane nar
– 2 tane mandalina
– 4 tane ceviz
– 8 tane badem
– 16 tane kuru üzüm
– 2 kahve kaşığı ay çekirdeği
– 1/1 kahve kaşığı tarçın
– yoğurt, kefir ve/veya süt
Bir kaseye mandalinaları ve nar parçalarını koyun, sularını da ekleyin. Üstüne hemen chia tohumu ve yulaf ezmesi ekleyin. Tek tek diğer malzemeleri ekleyin. Son olarak yoğurt, süt veya kefir (bu arada ev yapımı kefir nasıl yapılıyor merak ederseniz bir önceki makalemi okuyabilirsiniz) ekleyin. Hepsini karıştırın ve üstüne tarçın ekleyin.
Zamanız varsa 30 dakika buzdolabında bekletebilirsiniz.
Afiyet olsun.
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Renkli ve sağlıklı bir garnitür: Kırmızı lahana