Sağlıklı yaşam için daha çok hareket: Adım saymak ve nabız takibi neden önemlidir?

Wellness söz konusu olduğunda, sağlıklı olmak, fiziksel, zihinsel ve ruhsal iyilik halinin bütünlüğünden meydana geliyor. Ne var ki günlük yaşamımızın çoğunun koşturmaca ile geçtiği modern zamanda, pek çoğumuz sağlıklı olmak için yapmamız gereken aktiviteler bir yana, kendimize bile vakit ayıramadığımızı düşünüyoruz. Sonrasında kolay gelen ve bize iyi geldiğine inandığımız alışılmış rutinlerimize geri dönüyoruz.

Görünen o ki, sağlıklı yaşam adına bir adım atmaktan geri durduğumuz bu rutinler, bize pek de iyi gelmiyor. Türkiye nüfusuna şöyle bir göz attığımızda:

  • 7 milyon diyabet,
  • 5 milyon obezite,
  • 2 milyon depresyon,
  • 4 milyon kalp rahatsızlığı,
  • 8 milyon eklem rahatsızlığı olan kişi var.

Her ne kadar bu veriler göz korkutucu olsa da, saydığımız tüm bu rahatsızlık ve hastalıklarla başa çıkmanın ve hatta engellemenin birçok yolu var. Her gün ya da vakit buldukça uyguladığınızda, hem bedeninizi güçlendirecek hem zihninizi rahatlatacak hem de ruhunuza iyi gelecek, çok basit bir yöntem ise: Yürümek.

Hareket etmek neden önemli?

En kolay ve en faydalı egzersizlerden biri olan yürüyüş, sağlıklı yaşam yolunda atabileceğiniz en etkili adımlardan biri. Tüm yaş gruplarına ve vücut tiplerine uygun olmanın yanı sıra, günlük aktivite miktarınızı arttırmak için de oldukça etkili bir yöntem.

Yürüyüş, tıpkı dans etmek, bisiklete binmek, jogging, yüzme ya da basketbol oynamak gibi daha hızlı nefes almanızı ve kalbinizin daha hızlı atmasını sağlayan aerobik bir aktivite. Hem de bedeniniz için sunduğu faydaların yanı sıra zihninize ve ruhunuza da iyi geliyor. Nasıl mı?

  • Kilo almayı engeller ve fit kalmanıza yardımcı olur: Tempolu yürüyüş, vücut kitle endeksini düşürmek ve bel çevrenizi inceltmek için yapabileceğiniz en kolay sportif aktivite. Diğer yandan yürümek, fazla kilolarla mücadeleye ve yağ yakımına da destek olur.
  • Enerjik ve zinde hissettirir: Sportif aktivite sonrası artan endorfin salgısı kendinizi daha mutlu ve enerjik hissetmenizi sağlar.
  • Kalp sağlığını destekler: Düzenli yürüyüş hipertansiyonu düşürerek, kalp krizi, kalp hastalıkları, felç ve tip 2 diyabet gibi hastalıkların riskini azaltır.
  • Kaslarınızı ve kemiklerinizi güçlendirir. Düzenli aktivite, kaslarınızı, eklemlerinizi ve iskelet sisteminizi güçlendirir. Yürüyüş, çok tempolu bir aktivite olmadığı için eklemlerinizi çok yormaz; özellikle açık hava yürüyüşleri D vitamini ihtiyacınızı da karşılamanızı sağlar.
  • Uyku kalitesini artırır: Tüm gün aktif olmak, geceleri daha kaliteli ve deliksiz uyumanıza yardımcı olur. Yürüyüş, stresi azalttığı ve zihni boşalttığı için uykuya dalmayı da kolaylaştırır.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Tere bitkisinin sağlığınıza faydalarını biliyor musunuz?

  • Düşünmek için vakit verir: Yürümek en kolay meditasyon türlerinden biridir. Zihnimizi çok yormayan bu fiziksel aktivite esnasında daha net düşünebildiğimiz için, hafızayı da güçlendirir.
  • Zihninizi keskinleştirir: Yürümek vücuttaki kan akışını hızlandırdığı için, beyne daha çok oksijen pompalanmasını ve daha iyi düşünmenizi sağlar.
  • Daha verimli çalışmanıza yardımcı olur: Özellikle iş günlerinde öğle arasında yemekten sonra yapacağınız kısa bir yürüyüş, iş bağlantılı stresinizi düşürerek modunuzu ve enerjinizi yükseltir.
  • Depresyonla mücadelede etkilidir: Düzenli yürüyüş yapmak, modunuzu yükseltir ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Sportif aktivite sonrası artan endorfin salgısı, enerjik kılar, stresten arındırır ve farkındalığınızı artırır.
  • Öz güveninizi artırır: Daha enerjik, daha zinde, daha fit olmak ve daha verimli çalışmak… Yürüyüşün sağladığı tüm bu faydalar, öz güveninizin artmasına da yardımcı olur.

Hedef koymak, başarmanın yarısı: Adım saymak neden önemli?

Yürüyüş yapmaya başladığınızda, ne kadar yürüdüğünüzü ölçmenin en kolay yolu adımlarınızı saymak. Çünkü adım, sayılması ve anlaşılması kolay ve herkesin anlayabileceği bir metrik.

Pek çok otorite sağlıklı yaşam için günde atılması gereken adım miktarını 10.000 adım olarak belirlemiş olsa da; aslında bu rakam minimum fitness aktivitesine denk gelecek şekilde hesaplanmış bir rakam. Yani başka herhangi bir sportif aktiviteniz yoksa, günde 10.000 adım daha fit ve daha sağlıklı olmanıza yardımcı olabilir. Bu rakam, yaşınız, sağlık durumunuz, vücut yapınız ve beslenme şeklinize göre değişebilirken; aslında yürüyüş söz konusu olduğunda ne kadar çok adım, o kadar iyi.

Peki adımlarımızı neden sayalım?

  • Net bir hedefiniz olur: Ulaşılması en kolay hedefler, spesifik, ölçümlenebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zamana bağlı hedeflerdir. Hedefiniz kaç adım olursa olsun, attığınız adımları ölçümlemek, hedefinize giden yolda kendinizi takip etmenizi kolaylaştırır. Yani hedef koymak yolun yarısıysa, takip etmek de kalan kısmıdır.
  • Motivasyonunuzu artırır: Adımlarınızı saymak, yalnızca kendinizi takip etmenizi değil, yürüyüş yapmakla da ilgili kalmanızı sağlar. Yürüyüş hedefinize ulaşmak için kaç adım kaldığını bilmek, gerçekleştirme isteğinizi de artırır. Hatırlatmalar pes etmenizi engellerken, hedefinize ulaşmanın hazzı bağımlılık bile yapabilir 🙂
  • Gelişiminizi gösterir: Ulaşmak istediğiniz bir hedef varsa, nereden başladığınızı ve ne kadar yol kat ettiğinizi görmek, başka hiçbir şeyde bulamayacağınız bir motivasyon kaynağıdır. Adım saymak, kendinizi gözlemlemenizi ve farkında olmanızı dağlar. Hedeflerinize adım adım ilerlemek, uzun vadede alışkanlık edinmenizi ve sürdürmenizi de kolaylaştırır.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Fiziksel yorgunluğun sebepleri ve yorgunluk hissini azaltmanın yolları

Huawei Watch GT 2 ile yeni profesyonel spor takibi

Spor modunda Huawei Watch GT 2; yürüyüş ve koşu başta olmak üzere 8 açık hava sporu, yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme gibi 7 kapalı salon sporu dahil olamak üzere 15 spor modunu destekliyor. Bu 15 spor modu için yaklaşık 190 veri türünün tam ve kesintisiz izlenmesini sağlayan Huawei Watch GT 2, farklı sporlar için hedefli egzersiz öncesi veri analizi, egzersiz sırasındaki veri kayıt analizi ve sonrasında profesyonel tavsiyeler sunuyor.

Ölçümlenmesi gereken diğer değişken: Nabız

Hareket etmek önemli; ancak ne kadar hareket ettiğiniz kadar önemli bir başka konu daha var: nasıl hareket ettiğiniz. Fitness odaklı sportif faaliyetlerin temel amacı, nabzınızı ve nefes alışverişlerinizi sağlıklı bir seviyeye yükselterek vücudun kapasitesini artırmak. Çünkü yoğunluk arttıkça, vücudunuza daha çok kan pompalanıyor ve hücreleriniz ihtiyaç duyduğu besinlere daha kolay ulaşıyor.

Kalbinizin bir dakikadaki atış miktarı nabzınızı belirlerken; durgun ve hareketsiz bir andaki nabzınız, dinlenme kalp atış hızınızı belirler. Dinlenme kalp atış hızı profesyonel atletlerde dakikada 40 iken, ortalama bir yetişkinde bu rakam 72’ye yükselir. Ne kadar çok egzersiz yaparsanız, dinlenme kalp atış hızınız o kadar düşer ve kalbiniz o kadar rahat çalışır. Çünkü tıpkı diğer kaslar gibi, kalp de fiziksel aktiviteyle güçlenir. Güçlü bir kalp, her atışta vücuda daha çok kan pompalanması demektir.

Nabzımızı ölçmek neden önemlidir?

  • Dinlenme kalp atış hızınızı bilmek; nabzınızın ne zaman yükseldiğini ve düştüğünü gözlemlemenizi ve olağan dışı durumların farkına varmanızı sağlar.
  • İdeal bir egzersiz, sıklık, yoğunluk, süre ve egzersiz türünün ideal dengesiyle sağlanır. Nabzınızı ölçmek, özellikle spor yaparken, vücudunuzun yaptığınız spora ne kadar adapte olabildiğini gösterir.
  • Spor yapmanızın nedeni kilo vermek, bel çevrenizi inceltmek veya kalbinizi güçlendirmekse, ölçümlemeniz gereken ilk şey nabızdır. Spor esnasında nabzınızı ölçümlemek ve sağlıklı bir noktaya kadar yükselmesini sağlamak, yaptığınız aktiviteden verim almanızı sağlar.
  • Herhangi bir sağlık probleminiz varsa, nabzınızın ortalama değerini bilmek önemlidir.

Nabız, genellikle hareket arttıkça artarken; hareket halinde değilken nabzınızın yükselmesi stres göstergesi de olabilir. Bu durumda size iyi gelen rahatlama tekniklerini öğrenmek, kalp atış hızınızı düşürmenize yardımcı olabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Hangi Egzersiz Kaç Kalori Yakar?

Huawei Watch GT 2 ile günlük sağlık takibi

Huawei Watch GT 2, spor modunda olmadığı sürece, kalp atış hızı 100 bpm’nin üzerindeyse veya 10 dakikadan fazla bir süre 50 bpm’nin altındaysa kullanıcıyı uyarıyor. Bu sınırlar, kullanıcının yaşı, cinsiyeti, kilosu ve aktivite yoğunluğuna göre ayarlanabiliyor. Kullanıcılar ayrıca gerçek zamanlı olarak sağlık bilgilerine göz atmak için HUAWEI Sağlık uygulamasındaki verileri de görebiliyorlar.

Huawei Watch GT 2 ayrıca kullanıcıya belirli bir süre sonra ayağa kalkmasını ve hareket etmesini hatırlatan bir hareketsizlik uyarısı da sisteme entegre edildi. Özel durumlarda, bu hareketsizlik uyarısı da kapatılabiliyor. Her gün atılan adım sayısını, yakılan kaloriyi ve ayağa kalkma sayısının da kaydı tutulabiliyor. Huawei Watch GT 2, tüketicilere sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve yaşam tarzları geliştirmelerine yardımcı olmak için gün boyu fiziksel durum bilgisi sağlıyor.

#HiçÇıkarma: Huawei Watch GT 2 ile daha sağlıklı bir sen

Huawei’nin en gelişmiş akıllı saati Huawei Watch GT 2 akıllı saat, daha sağlıklı bir sen olma yolunda sana destek olmak için tasarlandı. Stres, uyku kalitesi ölçümü gibi özelliklerinin yanı sıra, adım ve hareket takibi, nabız ölçümü gibi tüm özellikleriyle sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı “hareket etmek” için seni destekleyecek.

Yoga, meditasyon, koşu, yürüyüş ya da egzersiz… Sağlıklı kalmak için seçtiğin hangisi olursa olsun Huawei Watch GT 2; sürekli nabız ve hareket takibi özelliği, açık alan ve salon sporları dahil toplam 15 farklı spor modu bulunması ve 2 haftayı bulan pil süresi ile sağlıklı yaşam için kolundan hiç çıkarmayacağın bir destekçi olacak.

Şık görünümüyle diğer akıllı saatlerden ayrışan ve Kirin A1 yongasıyla güçlendirilen Huawei Watch GT 2; günlük kullanımda nabız takip modu, haftada 30 dakikalık Bluetooth çağrısı, 30 dakikaya kadar müzik çalma, 90 dakikalık egzersiz ve geceleri bilimsel uyku modu açıkken iki hafta boyunca sürekli çalışabiliyor. 46mm serisi, GPS takipli spor modunda 30 saatlik pil ömrü sağlıyor.

HUAWEI WATCH GT 2’Yİ HİÇ ÇIKARMA


Watch this video on YouTube

 

Bu içerik Huawei Watch GT 2 katkılarıyla hazırlanmıştır.

 

İlginizi çekebilir:
Sağlıklı ve mutlu yaşam için daha iyi uyku: Uyku ve stres arasındaki ilişki
2020’de mutlaka takip etmeniz gereken 9 wellness trendi: Akıllı asistanlar ön planda

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir