Sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarıyla ömrünüzü en az 10 yıl uzatmak mümkün

Kozmetik ve estetik sektörü, dünyada gittikçe büyüyen wellness pazarı, sosyal tartışmalar, psikolojik araştırmalar gösteriyor ki birçoğumuz yaşlanmaktan korkuyoruz ve yaşam süremizi uzatmak istiyoruz. Düşük riskli yaşam tarzı faktörlerinin yaşam beklentisi üzerindeki etkilerini inceleyen yeni bir araştırmanın sonucunda, yetişkinlik döneminde edinilen 5 sağlık alışkanlık sayesinde yaşam süresini en az 10 yıl uzatmanın mümkün olduğu tespit edildi.

Harvard T.H. Chan Kamu Sağlığı Akademisi’nden araştırmacılar sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma, sağlıklı kiloyu koruma, çok fazla alkol tüketmeme ve sigara içmeme alışkanlıklarının yaşam süresini ciddi anlamda etkilediğini belirledi. Araştırmacılar aynı zamanda 30 yıl süren inceleme süresinin sonunda sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olan kadınların ve erkeklerin kardiyovasküler hastalıklar yüzünden ölüm riskinin yüzde 82 daha düşük olduğunu, kanser yüzünden ölüm riskinin ise yüzde 65 daha düşük olduğunu tespit etti.

Sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarıyla ömrünüzü en az 10 yıl uzatmak mümkün

Söz konusu araştırma öncelikle düşük riskli yaşam faktörlerinin yaşam beklentisi üzerindeki etkilerinin ayrıntılı bir şekilde analiz edilmesine dayanıyor. Buna göre Amerikalıların ortalama yaşam beklentisi 79,3 yaş. Bu aslında geliri yüksek diğer ülkelere göre oldukça düşük bir oran. Örneğin 2015 yılında yapılan yaşam süresi beklentisi araştırmasında ABD dünya genelinde 31’inci sırada yer almıştı.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Oturmak mı sigara içmek mi daha tehlikeli?

Bu yeni araştırma ise sağlıklı yaşam tarzı faktörlerinin ABD’deki yaşam süresi beklentisini artırıp artırmadığı sorusuna yanıt aramaya çalıştı. Araştırma kapsamında 78.865 kadının 34 yıllık verileri ve 44.354 erkeğin 27 yıllık verileri incelendi. Araştırmacılar bazı düşük riskli yaşam tarzı faktörlerinin ölüm oranını nasıl etkilediğini inceledi. Bu yaşam faktörleri şöyle sıralanıyor:

  • Sigara içmeme
  • Düşük vücut kitle indeksi (18,5 ile 24,9 arasında)
  • Günde en az 30 dakika orta veya yüksek yoğunlukta fiziksel aktivite
  • Çok fazla alkol tüketmeme (Örneğin kadınlar için günde 1 kadeh şarap, erkekler için 2 kadeh şarap)
  • Sağlıklı beslenme

Araştırma kapsamında bu düşük riskli yaşam tarzı faktörlerini uygulamakta başarısız olan kişilerde 50 yaşına geldiklerinde geri kalan yaşam beklentisi kadınlarda 29 yıl, erkeklerde 25,5 yıl. Ancak düşük riskli yaşam tarzı faktörlerinin tamamını uygulayan kişilerde 50 yaşına geldiklerinde yaşam beklentisi kadınlarda 43,1 yıl, erkeklerde ise 37,6 yıl olarak tespit edildi.

Bir başka deyişle bu 5 sağlıklı yaşam alışkanlığını uygulayan kadınlarda yaşam beklentisi ortalama 14 yıl, erkeklerde ise ortalama 12 yıl artıyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Öksürüğe ne iyi gelir: Öksürüğü kesen 10 besin

Araştırma süresince bu 5 faktörü de uygulayan ve uygulamayan kişilere bakıldığında ise 5 faktörün tamamını uygulayanların ölüm oranının yüzde 74 daha düşük olduğu görüldü.

Araştırmacılar aynı zamanda her bireyin sağlıklı yaşam tarzı davranışları ve düşük erken ölüm riski arasında doz-etki ilişkisi olduğunu, bu faktörlerin beşini birden uygulayanlarla yaşam beklentisi süresindeki artışın paralel olduğunu tespit ettiler.

Sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarıyla ömrünüzü en az 10 yıl uzatmak mümkün

Araştırmanın başındaki isimlerden Dr. Frank Hu, bu sonuçları şöyle yorumluyor:

“Bu çalışma, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarının yaşam süresinin uzatılmasında ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ancak maalesef sağlıklı yaşam şekli alışkanlıklarına bağlılık da bir o kadar düşük. Bu yüzden sağlıklı beslenme düzeni oluşturulması, sağlıklı beslenme ve sağlıklı bir yaşam tarzını destekleyen sosyal çevrelerin geliştirilmesi için kamusal politikalar oluşturulmalı.”

Kaynaklar:
PsychCentral
Harvard.edu

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir