Havaların ısınması ve yazın gelişiyle birlikte her fırsatta kendimizi açık havaya, serin sulara, doğanın kucağına atmak istesek de, evden çalışmaya devam eden ve zamanının büyük bölümünü evde geçirenler için havuzda serinlemek, doğada olmak ya da dışarıda vakit geçirmek her zaman mümkün olamayabiliyor. Zamanımızın büyük çoğunluğunu geçirdiğimiz evlerimiz sıcaklık artışıyla birlikte daha da fazla ısınırken, bunaltıcı hale gelen sıcaklar üretkenliğimizin azalmasına, uyuyamadığımız için yeterince dinlenemememize ve kendimizi çok daha yorgun hissetmemize neden olabiliyor.
Sıcak yaz aylarında, klima çalıştırmak ya da vantilatör karşısına geçerek serinlemeye çalışmak oldukça cazip seçenekler olsa da, evinizi sıcaktan korumak ve serinletmek için yapabilecekleriniz sadece bunlarla sınırlı değil. Yaz aylarında çok daha serin ve ferah bir ev atmosferi yaratmak için işinize yarayabilecek pratik ve etkili çözümleri sizler için bir araya getirdik.
İçindekiler
- 1 Panjurlarınızı ve perdelerinizi kapalı tutun
- 2 Perdelerinizi gözden geçirin
- 3 Kullanmadığınız odaların kapılarını kapatın
- 4 Klima kullanımı konusunda dikkatli olun
- 5 Klima yerine vantilatör kullanmayı deneyin
- 6 Elektronik cihazlarınızı kullanmadığınız zamanlarda kapalı tutun
- 7 Soğuk su ve buz küplerini evinizden eksik etmeyin
- 8 Döşeme ve yatak örtülerinde serin tutan kumaşlara yönelin
- 9 Banyo ve mutfaktaki havalandırmaları açık tutun
- 10 Akşam serinliğinde pencere ve kapılarınızı açın
- 11 Serin tutan ev bitkilerinden faydalanın
Panjurlarınızı ve perdelerinizi kapalı tutun
Her ne kadar basit bir öneriymiş gibi görünse de, iç mekanlardaki hava sıcaklığının yaklaşık %30’u pencerelerden eve giren güneş ışınlarından kaynaklanıyor. Bu nedenle gölgelik, panjur, güneşlik perde gibi önleyici çözümlerle güneş ışınlarının evinizin içine ulaşmasının önlenmesi, evinizin serin kalmasına yardımcı olabiliyor. Özellikle evinizin güneye ve batıya bakan yönlerindeki pencerelerde bulunan perdeleri ve panjurları kapalı tutarak evinizin minyatür bir seraya dönüşmesini engelleyebilir ve daha serin olmasını sağlayabilirsiniz.
Perdelerinizi gözden geçirin
Kış aylarında, güneş ışınlarını geçiren ve içeriyi aydınlatan perdeler, tüller, fonlar daha etkili olsa da yazın, güneş ışınlarını biraz da olsa uzaklaştırabilmek için perdelerin ışık geçirmemesi önemli. Koyu renkli, güneş geçirmeyen ve güneş gören yüzeyleri yansıtıcı özellikteki materyallerden yapılan güneş kesici perdeleri tercih edebilir, pencere önüne geniş yapraklı bitkiler konumlandırarak da evinizin direkt güneş ışığı almasını engelleyebilirsiniz. Mevcut perdelerinizi değiştirmek istemiyorsanız, onları tutabilir, ek bir kat olarak karartma fon perdeleri deneyebilirsiniz, böylece yazın takıp kışın çıkarak kendi sisteminizi kurabilirsiniz.
Kullanmadığınız odaların kapılarını kapatın
Kullanılmayan odaların kapılarının kapatılması, günün en sıcak saatlerinde bu alanlarda ısınan havanın bulunduğunuz ortamı ısıtmasını engelleyerek, kullanılan odalarda soğuk havanın korunmasını ve evinizin gün boyunca serin kalmasını sağlayabilir. Kullandığınız odalardaki camları ve kapıları açarak hava akımının sadece bu odalar arasında akmasını sağlayabilir, klima ya da vantilatör gibi elektrik harcayan cihazlar kullanıyorsanız, kullanmadığınız odaların kapılarını kapalı tutarak önemli ölçüde enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
Klima kullanımı konusunda dikkatli olun
Yaz aylarında serinlemenin en hızlı ve kesin yolu klima kullanımı olsa da, çok fazla enerji harcadığından dolayı hem çevre hem de bütçeniz için sürdürülebilir bir alternatif değil. Evimizin serin kalmasını arzu ederken gezegenimizin de çok daha fazla ısınmasına yol açmamalıyız. Ancak yine de klima kullanarak serinlemeyi tercih ediyorsanız, hem fazla enerji tüketimine sebep olmamak hem de soluduğunuz havanın daha kaliteli olması için her mevsim geçişinde filtre temizliği yaptırdığınızdan emin olun. Ayrıca A+ enerji tasarruflu modelleri tercih ederek de hem bütçenizi hem de gezegenimizi koruyabilirsiniz. Son olarak klimanızı direkt olarak üzerinize hava üfleyecek şekilde değil, duvara ya da boşluğu hava üfleyecek şekilde konumlandırın. Klima kullanırken kullanmadığınız odaların kapılarını kapalı tutmanız, evinizin daha hızlı serinlemesine ve daha az enerji tüketmenize yardımcı olabilir.
Klima yerine vantilatör kullanmayı deneyin
Klima evinizi serin tutmak konusunda en hızlı ve etkili sonucu almanızı sağlayacak olsa da, çok fazla enerji harcaması nedeniyle sürdürülebilir ve ekonomik bir çözüm değil. Daha az enerji harcayan vantilatörle bulunduğunuz odada esinti yaratıp havanın sirküle edilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, vantilatörünüzün hemen önüne bir kase buz koymak da bulunduğunuz odanın havasının serinlemesine yardımcı olabilir. Dilerseniz nane, okaliptus, lavanta, portakal ve limon gibi ferahlatıcı kokulara sahip uçucu yağlardan da kaseye birkaç damla damlatarak çok daha ferah ve serin bir atmosfer yaratabilirsiniz.
Elektronik cihazlarınızı kullanmadığınız zamanlarda kapalı tutun
Pek çoğumuz farkında olmasak da evimizde kullandığımız televizyon, buzdolabı, çamaşır kurutma makinası, bilgisayar gibi pek çok cihaz çalışırken yüksek miktarda ısı üretiyor. Kullanmadığınız zamanlarda bu cihazları kapalı tutmak ve fişlerini çekmek evinizi daha serin tutmanıza yardımcı olabilir. Özellikle buzdolabı ve derin dondurucuların motorları yüksek miktarda ısı ürettiği için, cihazların arkasında hava boşluğu olduğundan ve duvara yakın olmadıklarından emin olun. Yaz aylarında çamaşır kurutma makinası kullanmak yerine çamaşırlarınızı balkona ya da kullanmadığınız bir odaya asarak hızlıca kurutabilirsiniz. Mevcut elektronik eşyalarınızı değiştirme zamanı geldiğinde de enerji tasarruflu modelleri tercih etmeyi unutmayın.
Soğuk su ve buz küplerini evinizden eksik etmeyin
Sıcak günlerin en büyük kurtarıcısı şüphesiz ki serinleten içecekler. En başta da su. Ancak, hepimiz zaman zaman buzdolabına su koymayı unutabiliyoruz ve bu gibi anlarda büyük bir hayal kırıklığı yaşayabiliyoruz. Bunun önüne geçmek için mümkünse sıcak/soğuk su ayarı olan bir su sebili satın almak en iyisi olacaktır. Böylece tüm yaz boyunca her zaman evinizde soğuk su bulabilirsiniz. Ayrıca buzluğunuzdaki buz stoklarını güncellemek de iyi bir fikir. İster suyunuzu ister diğer içeceklerinizi anında soğutmak için buz küpleri en büyük kurtarıcınız olabilir. Sıcaktan çok bunaldığınız anlarda buz küpleri ile başınıza masaj yapmak da iyi bir yaz aktivitesi olabilir 🙂
Döşeme ve yatak örtülerinde serin tutan kumaşlara yönelin
Yatak örtüleri, çarşaflar, yastık kılıfları, kırlentler, koltuk örtüleri… Evinizin tüm odalarında kullandığınız döşemeleri ve ev tekstil ürünlerini mevsime uygun şekilde değiştirerek çok daha serin bir ev ortamı yaratabilmeniz mümkün. İnce ve açık renkli kumaşlar, pamuk ve keten gibi terletmeyen materyaller evinizin daha ferah ve aydınlık görünmesini sağlamanın yanı sıra daha serin kalmasına da yardımcı olabilir. Vücut ısısını tutmayan çarşaf ve nevresimler için pamuklu, keten ve ipek kumaşlar tercih edebilirsiniz. Büyük ve kalın halılar yerine hasır ya da ince kumaşlardan yapılmış ince kilimleri kullanabilir, koltuklarınız koyu renkli ve kalın döşemelere sahipse pamuklu ya da keten, ince ve açık renkte örtülerle evinizi yaz mevsimine uygun hale getirebilirsiniz. Nefes alan ve açık renkli nevresim takımlarından hasır kilimlere, evinizi çok daha serin ve ferah tutmanıza yardımcı olacak tüm yaz dekorasyon ürünlerini Ev Düzenleme ve Dekorasyon koleksiyonumuzda bulabilirsiniz.
Banyo ve mutfaktaki havalandırmaları açık tutun
Yemek pişirirken ve sıcak duş alırken evinizin havasını önemli ölçüde ısıttığınızı biliyor muydunuz? Yaz aylarında iç mekanlarda da sıcaklığın bunaltıcı hale gelmesinin önemli bir sebebi yüksek nem oranı. Çoğu zaman farkında olmasak da yemek yaparken havaya yayılan buhar, ocaktan yayılan yüksek ısıyla birleştiğinde evinizin havasının çok daha fazla ısınmasına neden olabiliyor. Benzer şekilde banyoda da sıcak duş aldığınızda oluşan buhar, evinizin havasının daha fazla ısınmasına neden olabiliyor. Bu yüzden yaz aylarında mutfakta yemek pişirirken aspiratörü, duş alırken banyonuzdaki havalandırmayı açmayı unutmamalısınız. Eğer mutfağınızda ya da banyonuzda havalandırma yoksa, en yakınında bulunan pencereleri açabilir, vantilatörle hava akımı oluşturarak buharın ve sıcaklığın evinizden dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Akşam serinliğinde pencere ve kapılarınızı açın
Güneşin olmadığı gece saatleri, gündüz saatlerine göre çok daha serin olacağı için bu saatlerde pencereleri ve kapıları açık tutmak, gün boyunca ısınan havanın yerine soğuk hava girmesine ve evinizin serin kalmasına yardımcı olabilir. Açık pencereler ve kapılar hava akımı oluşturarak evinizde hava sirkülasyonu olmasını sağlayabileceği gibi ,esinti olmaması durumunda açık pencerelerin önüne vantilatör yerleştirerek serin hava ve sıcak havanın yer değiştirmesini sağlayabilirsiniz.
Serin tutan ev bitkilerinden faydalanın
Bulunduğunuz ortamı serinletmenin bir başka pratik ve dekoratif yolu da hem havayı temizleyen hem de terlemeleri sırasında bulunduğu ortamı soğutan ev bitkileri. Aloe vera, areka palmiyesi, ficus ağacı, eğrelti otu, paşa kılıcı ve salon sarmaşığı hem hava temizleyici hem de soğutma özellikleriyle evinizin havasını serinletmek için kullanabileceğiniz ev bitkilerinden bazıları. Yeşil bitkileri artırarak hem evinizin havasını tazeleyebilir hem de dekorasyonunuzu zenginleştirebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Balkonunuzu ve bahçenizi yaza hazırlamanın püf noktaları