Sigarayı bırakmak için geçerli 7 sebep

Sigara içmenin akciğer kanseri ve kalp hastalıklarına yol açtığını biliyorsunuz. Aynı zamanda dişleri sararttığı da bir gerçek. Bunun yanında cildinizin kırışmasına, parmaklarınızın lekelenmesine, koku ve tat duyunuzun azalmasına sebep oluyor. Fakat yine de hala bırakamadıysanız, sizi ikna etmek için sigara içenlerin etkilendiği bazı diğer sebeplere de göz atmak, ikna olmanız açısından faydalı olacaktır.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Sedef Hastalığı

Sigara içmek doğrudan kaşıntılı ve döküntülü bir otoimmün bozukluk olan sedefe yol açmaz. Ancak araştırmacılar sedefe dair iki kesin bilgiye sahipler: Birincisi, genetik bir bağlantı mevcut. İkincisi, tütün ürünleri tüketimi geni taşıyan insanlarda sedef ortaya çıkma ihtimalinin iki kat artmasına sebep oluyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Öğrenmenin yaşı yok: Bale dansını deneyin

Kangren

Kangren, bedeninizdeki dokuların parçalanması, çürümesi ve bunun sonucunda kötü kokuların yayılması ile kendini gösterir. Uzuvların yetersiz miktarda kan almaları sonucunda ortaya çıkar ve kangren oluşur. Uzun süre sigara içmek damarların daralmasına ve kan akışının azalmasına sebep olarak kangrene yol açabilir.

İlginizi çekebilir: Sigarayı bıraktıktan sonra kötü hissetmenin sebepleri

Cinsel İktidarsızlık

Uzun süre sigara içmek kangrene yol açan damar daralmalarına sebep olabildiği gibi, erkeklerde genital uzuvlara giden kanın da azalmasına sebep olur. Ayrıca sigara içenlerin bedenlerinde ortaya çıkan kimyasal reaksiyonlar, pek çok vakada iktidarsızlık ilaçlarının da etkisiz olmalarına sebep olur.

İnme

Kan damarları kanserojen maddelere tepki verirken, beyninize tehlikeli pıhtılar gönderebilirler. Pıhtı ölümcül olmasa bile ciddi beyin hasarına yol açabilir.

Körlük

Sigara içtiğinizde makula dejenerasyonu ortaya çıkabilir ve retinaya giden kan akışındaki azalmadan dolayı görme yetiniz zarar görebilir. Ayrıca kalıcı körlük yaşamak da mümkündür.

Dejeneratif Disk Hastalığı

Omurgamız sonsuza kadar dayanacak şekilde değildir ve sigara tüketimi bu dejenerasyon sürecini hızlandırır. Omurganızdaki diskler sıvı kaybına uğrarlar ve bu nedenle omurların korunmasına destek olamazlar. Bu da devamlı bel ağrısı, fıtık ve osteoartrit gibi problemlerin ortaya çıkmasına sebep olur.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Sonbaharda beslenme önerileri ile kendinize iyi bakın

Kanser türleri

Akciğer kanserini duymuşsunuzdur, insanlar genellikle sigarayı bırakma konusunda akciğer kanserinden korktukları için kara verirler. Ancak aşağıdaki kanserler de sigara içenlerde daha sık görülürler:

  • karaciğer, böbrek ve mesane
  • dudak ve ağız
  • boğaz, yemek borusu
  • mide veya kolon
  • pankreas
  • rahim ağzı

Lösemi de daha sık görülebilir. Bu kanserlerin hepsinin riski, sigara tüketimi ile birlikte artmaktadır. Sonuç olarak eğer sigarayı bırakmaya hazır değilseniz, sigarasız hayata geçiş için pek çok yol bulunuyor. Kolay bir süreç değil ancak doğru ipuçları ve destek ile bu yolculuk her gün daha kolay olacaktır.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

İlginizi çekebilir: Sigarasız hayatın püf noktaları

Kaynak: healthline

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir