Şişkinliğe hızlı çözüm: 5 dakikalık geleneksel Çin tıbbı karın masajı

Hepimiz, karında hissedilen aşırı tokluk hissini, yani “şişkinlik” halini deneyimlemişizdir. Üstelik bunun nedeni her zaman çok fazla yemek yemiş olmak değildir. Karnınız şiş olmasa bile bu hissi yaşayabilirsiniz. Şişkinlik, genellikle bir sindirim sorunudur, ancak bu duruma hormonlar ve stres de katkıda bulunabilir. Hatta bazen altında yatan tıbbi bir durum olabilir. Nedeni ne olursa olsun, kimse şişkinlik hissetmek istemez. Bunu yaşamak özellikle bazı zamanlarda daha fazla rahatsız edicidir. Örneğin dışarı çıkacaksanız, uçakla seyahat edecekseniz veya sizin için önemli bir etkinliğe hazırlanıyorsanız, aniden gelişen şişkinlik, ruh halinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Neyse ki şişkinliği gidermek için yapabilecekleriniz var. Ama bundan önce, kısaca şişkinliğin olası nedenlerine bir göz atmakta fayda var.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Şişkinlik nedir ve neden olur?

Şişkinlik veya şişkin bir mide, her şeyden önce karında gerginlik, baskı veya dolgunluk hissi olarak tanımlanabilir. Bu duruma, gözle görülür şekilde şişmiş bir karın eşlik edebilir veya etmeyebilir. Hissedilen duygu ise hafif rahatsızlıktan yoğun acıya kadar değişebilir. Şişkinlik, genellikle bir süre sonra kendiliğinden geçer, ancak bazı insanlar sık sık bu sorunu yaşayabilirler. Sindirim sorunları ve hormonal dalgalanmalar, döngüsel şişkinliğe neden olabilir. Eğer geçmeyen bir şişkinlik sorunu yaşıyorsanız, sebebini belirlemek için mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.

Peki, acaba şişkinlik neden olur? Mide ağrısı ve şişkinliğin en yaygın nedeni, aşırı bağırsak gazıdır. Yemek yedikten sonra midede şişkinlik varsa, bu bir sindirim sorunu olabilir. Bunun nedeni ise çok hızlı yemek kadar basit bir şey olabilir. Belki de kişide gıda intoleransı veya gaz birikmesine neden olan başka bir durum vardır. Adet döngüsü, geçici şişkinliğin bir başka yaygın nedenidir. Bazen, şişkinlik daha ciddi bir tıbbi duruma da işaret edebilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Enerji deposu fıstık ezmesi ile hazırlayabileceğiniz rafine şekersiz tarifler

Şişkinliği gidermek için karın masajı: Nasıl yapılır?

Herhangi bir nedenle şişkinlik yaşarken, çoğu zaman asla rahatlayamayacak gibi hissedebilirsiniz. Veya yukarıda da bahsettiğimiz gibi şişkinliğiniz aniden geliştiği için son derece sinir bozucu olabilir. İşte böyle zamanlarda Çin tıbbı uzmanlarının önerdiği bir karın masajı tekniği, sorunu hafifletmeye yardımcı olarak size hızlı bir çözüm sunabilir. Peki, şişkinliği gidermek için karın masajı nasıl yapılır?

Çin tıbbı uzmanları, sindirim enerjisini serbest bırakmak için kendinize hızlı bir mide masajı yapabileceğinizi söylüyor. Buna göre, şişkinlik ve gaz rahatsızlığı, sindirim enerjisi olarak tanımlanan mide QI’nızın iyi hareket etmediğinin bir göstergesi. Bunun nedeni yediğiniz, içtiğiniz veya tamamen başka bir şeyle ilgili olabilir. Her koşulda, masaj yoluyla mide üzerindeki belirli baskı noktalarına başvurmak, sorunun hafifletilmesini sağlayabilir.

Şişkinlik için karın masajı sırasında elinizin daha rahat kayması için bir vücut yağından yardım alabilirsiniz. Bunu yaparken elinizi veya videodaki gibi bir masaj aleti kullanabilirsiniz. Masajı çıplak teninize uygulayabileceğiniz gibi, dilerseniz giysilerinizin üzerinden de yapabilirsiniz. İşte sırasıyla yapmanız gerekenler:

 

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

LANSHIN ™ (@treatmentbylanshin)’in paylaştığı bir gönderi

  • Eğer çıplak cilde masaj yapmayı seçerseniz, önceden vücut yağı uygulayarak başlayın. Yağınızı sürdükten ve yumruğunuzu hazırladıktan sonra aşağıdaki adımları izleyin.
  • Bası uygulayın: Yumruğunuzu, göğüs kafenizin bittiği, alt orta kısmına doğru bastırın. Bu nokta, sindirimi güçlendirmek; şişkinlik, gaz ve sindirim rahatsızlığını hafifletmekle bilinen “Ren 12 akupunktur noktası” olarak adlandırılır.
  • Daire çizin: Ardından yumruğunuzla bir yönde 30 kez daire çizin. Basıncı yumuşak tutun, ancak zar zor hissedeceğiniz kadar hafif de olmasın.
  • Tersini yapın: Ters: Yönü değiştirin ve tekrarlayın.
  • Aşağı hareket edin: Bundan sonra, “Ren 12” ile göbek deliğiniz arasındaki “Ren 10” olarak bilinen noktaya inin.
  • Tekrarlayın: 30 daireyi bir yönde tekrarlayın, ardından önceki gibi diğer yönü de yapın.
  • Aşağıya inin: Ren 12 ve 10’u uyardıktan sonra, göbek deliğinizin 5 cm kadar aşağısına “Ren 6″ya inin.
  • Tekrarlayın: Yine, yumruğunuzu her yöne doğru 30 daire çizerek hareket ettirin.
  • Son aşağı vuruşlar: Son olarak, yumruğunuzu Ren 12’den (başladığınız yer) Ren 6’ya üç veya dört kez gidip gelecek şekilde gezdirin.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Birlikte çalıştırılması en iyi olan kas grupları hangileridir?

Elbette bu yöntem, herkes için ideal olmayacaktır, ancak Çin tıbbını anlamlı buluyorsanız denemeye değer. Masajın ardından önemli bir fark görmeseniz bile, muhtemelen eskisinden daha rahat hissedeceksiniz. Sonuçta kendiniz için ayırdığınız birkaç dakika, hiçbir zaman kaybı değildir.

Şişkinlik nasıl geçer?: Diğer öneriler

Şişkinlik, çoğu zaman sinir bozucu ve yönetilmesi zor olabilir. Eğer aniden böyle bir sorun yaşadığınızı fark ederseniz sindirimi desteklediği bilinen akupunktur noktalarını uyarmak için yukarıda detaylıca anlattığımız geleneksel Çin tıbbı masajını deneyebilirsiniz. Bununla birlikte uzmanların hem fikir olduğu farklı öneriler de şişkinliği ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir:

  • Bazen, şişkinliğe neden olan şeyleri tespit etmek, bir parça deneme yanılma gerektirebilir. Bu noktada, ne yediğinizi, ne zaman yediğinizi ve buna eşlik eden gözlemlerinizi içeren bir beslenme günlüğü tutmayı deneyebilirsiniz. Bunu yapmak, gıda bağırsak sezgisini geliştirmek konusunda önemli bir adımdır.
  • Sizin için neyin şişkinliğe katkıda bulunduğunu belirledikten sonra, diyetinizdeki belirli sorunlu yiyecekleri sınırlayabilir ve genel bağırsak sağlığını destekleyen bir plan oluşturabilirsiniz.
  • Stres yönetimi ve düzenli egzersiz dahil olmak üzere, bazı sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri de şişkinlik gibi sindirim sorunlarını önleyebilir.
  • Şişkinliği önlemede, ne yediğiniz kadar nasıl yediğiniz de önemlidir. Uzmanlar bu noktada, hızlı yemek yemekten kaçınılmasını öneriyor. Çoğumuz öğünleri hızlı bitirmeye, çalışırken yemek yemeye ve yemek zamanına gereken önemi vermemeye şartlanmış durumdayız. Bunun yerine, yemek yerken dikkatli olmaya çalışın; derin nefes alın, şükran duyun veya yemek yerken anda kalmanıza yardımcı olacak başka bir yöntem deneyin.
  • Araştırmalar ayrıca, probiyotiklerin de sindirimi düzenlemeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Şişkinlik için doktorunuza danışarak probiyotik takviyeleri almayı düşünebilir veya beslenmenize probiyotik zengini besinleri ekleyebilirsiniz.
  • Son olarak, aralıklı oruç tutmayı düşünün. Bağırsaklarınıza mola verdirmek, şişkinlik ve diğer hedeflenen bağırsak ihtiyaçları için harikalar yaratabilir.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Soğuk havalarda koşmanın 10 faydası

Ara sıra şişkinlik hissetmenizin farklı nedenleri olabilir. Kendinizi hangi zamanlarda şişkin hissettiğinize dikkat etmek, temel nedenleri daha iyi anlamanızı sağlar. Eğer kronik şişkinlik yaşarsanız, en iyi seçenekleri belirlemek için doktorunuzla konuşun.

Kaynaklar: mindbodygreen, my.clevelandclinic.org

İlginizi çekebilir: Şişkinlik ve gaz problemi olanlara iyi gelecek 4 Ayurvedik beslenme kuralı

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir