Şişkinlik ve gaz problemi olanlara iyi gelecek 4 Ayurvedik beslenme kuralı

Ayurvedik beslenme

Ayurveda öğretisi için, antik Hint medeniyetinden günümüze kadar uzanmış bir geleneksel tıp ekolüdür diyebiliriz. Ayurveda’ya göre insan bedeninin hastalıklardan uzak kalması, ancak düzgün çalışan bir sindirim sistemiyle mümkündür. Çünkü bu öğreti, sindirim sisteminin bir hafızası olduğuna inanır. Biz de Uplifers olarak bu içeriğimizde, 10 kişiden 6’sının şikayetçi olduğu gaz ve şişkinlik sorunundan kurtulmaya yardımcı olan Ayurvedik beslenme kurallarını yazdık:

Sadece pişmiş beslenin

Son yıllarda çiğ beslenme, sağlıklı beslenme akımları arasında bir yıldız gibi parlasa da maalesef bu tip beslenme herkes için uygun olmayabiliyor. Ayrıca Ayurveda öğretisi sindirim sistemini sürekli yanan bir ateşe benzetiyor. Ve bu ateşe soğuk / nemli şeyler atıldığında bu ateşin söneceğine inanılıyor. Diğer bir deyişle lif yapısını tamamen koruyan çiğ besinler yerine, ön pişirme / pişirme ile yumuşatılmış yemekleri tercih etmek şişkinlik sorununuzu azaltacaktır.

İlginizi çekebilir: Bağırsak bakterileri kilo verme performansını etkiler mi?

Yemeklerinize sindirime yardım eden baharatlar ekleyin

Hint mutfağında bu kadar çok baharat kullanılmasının tek sebebi lezzet arayışı değil elbette. Çünkü Ayurvedik temellere dayanan Hint yemeklerinde kullanılan baharatların pek çoğu sindirimi kolaylaştırıcı özelliklere sahiptir. Özellikle kimyon, dişotu, zencefil ve rezene gibi baharatları yemeklerinize eklemek büyük fark yaratabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Egzersizlerinizi bambaşka bir boyuta taşıyacak teknolojik ürünler

Ayrıca Hindistan mutfağında bol bol kullanılan (Güneydoğu’da kullanılan sade yağa benzeyen) Ghee yağı (saf yağ) kullanmak da gaz ve şişkinlik problemlerinizi aşmanıza yardımcı olabilir.

Yemeğinizi daha yavaş ve daha çok çiğneyin

Ayurveda öğretisine göre ne yediğiniz ne kadar önemliyse, nasıl yediğiniz de bir o kadar önemlidir. Bu yüzden yemeğinizi mümkünse daima oturarak, küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş çiğneyerek yiyin. Lokmalarınızı ortalama 30 defa çiğnemek, ağızda başlayan sindirimi hızlandırır; bunun yanı sıra mide ve bağırsakların daha az yorulmasına yardımcı olur.

Ayrıca yemek yerken sadece yemeğinize odaklanmak ve o anı yaşamak, sizi hızlı yeme alışkanlığınızdan çabucak kurtaracaktır.

İlginizi çekebilir: Lifli gıdalarla beslenmenin 4 önemli faydası

Yemeklerden sonra bir kaşık rezene tohumu çiğneyin

Rezene tohumu

Eğer geleneksel bir Hint restoranına gittiyseniz, genellikle kasa yanında ya da yemek sonrası ikramların yanında bulunan rezene tohumları dikkatinizi çekmiştir. Çünkü rezene tohumunu yemeklerden sonra çiğnemek, sindirim enzimlerini harekete geçirir ve dolayısıyla gaz ve şişkinlik gibi sorunların önünü keser.

Kaynak:

Mindbodygreen.com

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir