Sofralar yeşilleniyor: Semizotu mevsimi geldi

Semizotuna olan aşkımı neredeyse bütün danışanlarım ve takipçilerim biliyor. Hem kalorisi düşük, hem besleyici. Üstelik yemesi de çok keyifli, yoğurda ayrı yakışıyor, yemeği ayrı güzel… Durum böyle olunca mutfakta da tariflerimde çok sık yer veriyorum.

Bitkisel A vitamini kaynağı

Yeşil yapraklı sebzeler içinde semizotu, vitamin ve mineral içeriği bakımından oldukça zengin. Magnezyum, kalsiyum, fosfor, potasyum ve demir gibi bazı mineralleri içeriyor.

Zengin bitkisel bir kaynak olarak öğünlerimizde yerini alıyor. Doğal bir antioksidan olan A vitamini bakımından da zengindir, hatta öyle ki yeşil yapraklı sebzeler içinde en yüksek A vitamini içeriğine sahip olanlardan biri. Ayrıca B2, B3 ve B6 gibi B kompleks vitaminlerini ve C vitamini de içerir.

Bitkisel omega-3 içeriyor

Omega-3 yağ asitleri,; büyüme ve gelişme, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi ve sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunması için gerekli olan çoklu doymamış yağ asitlerindendir. Yapılan araştırmalar da omega-3 tüketiminin, depresyon tedavisinde olumlu etkiye sahip olduğunu destekler. Gebelikte kullanılması durumunda da bebeğin beyin ve göz gelişimine katkıda bulunur. Daha genç bir cilt ve parlak saçlar için omega-3 tüketimi oldukça önemlidir. Sayısız faydasının yanında ne yazık ki, vücudumuz omega-3 yağ asitlerini sentezleyemiyor. Bu nedenle omega-3 yağ asitlerini diyet kaynaklarından almamız gerekiyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Pranayama ile nefesinizi farkındalığa açın

2014 yılında Bilimsel Dünya Dergisi’nde yayımlanan çalışmada semizotunun diğer yeşil yapraklı sebzelere kıyasla en yüksek omega-3 yağ asidi içeriğine sahip bitkisel kaynak olduğu gösterilmiş. Sırf bu saydığım sebeplerden bile öğünlerinizde semizotunu tüketmek isteyeceğinizi tahmin ediyorum. Ayrıca hayvansal kaynaklı ürün tüketmeyen vejetaryenlar ve yaz aylarında taze balık tüketimi azalanlar için iyi bir alternatif olabilir. 

Yoğurt ile birlikte tüketebilirsiniz

Semizotunun yaprakları ve sapları yüksek miktarda oksalat içerir. Oksalat, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin emilimini engelleyebilir; bu nedenle, böbrek taşı oluşturma eğilimi olan kişiler için düzenli tüketimi önerilmemektedir. Sevindirici ki yoğurt burada imdadımıza yetişiyor ve oksalat miktarını önemli ölçüde azaltabiliyor. Semizotu tariflerinize yoğurt ilave ederek faydalarını artırabilirsiniz.

Semizotunu bir de böyle deneyin…

Semizotunu birçok farklı şekilde tüketmeyi seviyorum. Yemeğini ve salatasını sıkça yapıyorum. Geçtiğimiz günlerde bir de yoğurt, karabuğday ve meyvelerle birleştirmeyi denedim. Meyve içeriği sayesinde çok daha ferah bir öğün alternatifi olurken, karabuğday ile de tok tutmaya yardımcı oluyor. Ben çok sevdim, umarım siz de seversiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kilo verme aşamasında ara öğün gerekli mi gereksiz mi?

Tok tutan yoğurtlu semizotu

Malzemeler

  • 1 avuç semizotu
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • ¼ yeşil elma
  • 3 yemek kaşığı haşlanmış karabuğday
  • 2 adet tam ceviz

Tarif

  • Bir kaseye yoğurdu, semizotunu alıp karıştırın.
  • İçine haşlanmış karabuğday, küçük küçük doğranmış yeşil elmayı ekleyin.
  • Üzerini ceviz ile süsleyerek tüketebilirsiniz.

Afiyet ve sevgiyle…

İlginizi çekebilir: Yaza hazırlık diyetlerinin gözdesi mercek altında: Kereviz

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir