Sofranızda bu 7 besine yer açın

Konu sağlıklı beslenme olunca birçok besin için sağlıklı diyebiliriz; ancak bazıları var ki, gerek vücudumuza olan eşsiz etkileri, gerekse de içerdiği zengin vitamin ve mineral yapısıyla sofralardan asla eksik edilmemesi gerekiyor. İşte sofralardan eksik edilmemesi gereken 7 besin:

1. Ispanak

ıspanak
<strong><span>ispanak<span><strong>

Kanserden koruyucu, kan basıncını düşürücü, katarağı önleyici, retinayı koruyucu özellikleriyle tanınan ıspanak antioksidanlar bakımından çok zengindir. Selenyum ve Omega-3 de içerir. Ama ıspanağın bu yazımda yer vermemin asıl nedeni; vücutta 300’den fazla kimyasal reaksiyonda rol oynayan magnezyum mineralinden zengin olmasıdır. Stresle mücadele etmek için akşam öğününde muhteşem 3’lü yumurtalı ıspanak üzerine ev yapımı pul biberi mutlaka deneyin.

2. Tam tahıllı besinler

Tam tahıllı
<strong><span>tam tahıllı besinler<span><strong>

Tüm karbonhidratlar serotonin üretmesi için beyni tetikler. Serotonin; ruh halinizi, cinsel arzularınızı, uyku, hafıza ve iştahınızı dengeler. İnsanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren nörotransmitterdir. Eksikliğinde depresif, sıkılgan ve yorgun bir ruh hali görülür. Tam tahıllı besinler, serotonin seviyesini doğal yollardan yükseltmek için güzel bir alternatiftir. Bulgur, yulaf ezmesi, karabuğday, darı, esmer pirinci tüketmeniz için işte bir neden daha.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Ruhunuz kaç yaşında?

(Serotonin seviyesini yükselten diğer besinler: Hindi eti, süt, peynir, çikolata, portakal, mandalina, domates, yağlı tohumlar )

3. Avokado

Avokado
<strong><span>avokado<span><strong>

Bir haftalık avokadodan zengin bir diyetin kan kolesterolünü %17, LDL kolesterolü %22, trigliseridi %11 düşürdüğü gözlemlenmiştir. Potasyum doğal kan basıncını düşüren bir mineraldir ve yarım avakado bir orta boy muzdan daha fazla potasyum içerir. Avokado zeytinyağı gibi tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olmasıyla bilinen bir besindir; ama C vitamini, E vitamini, demir, çinko ve K vitamininin de iyi kaynaklarındandır.

Avokadolu lorlu kahvaltılık (4 kişilik)

  • 1 adet olgun avokado,
  • 4 yemek kaşığı lor peyniri,
  • Pul biber,
  • Biberiye,
  • Toz zencefil,
  • Kimyon

Avokadoyu çatalla ezip içine lor peynirini ve baharatları ilave edelim. Daha sonra kızartılmış tam buğday unlu ekmek üzerine sürüp tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

İlgili yazı: Leziz, pratik ve çok sağlıklı 8 kahvaltı önerisi

4. Kuşkonmaz

Kuşkonmaz
<strong><span>kuşkonmaz<span><strong>

Gut hastalığında, hipertansiyonda, geceden kalma sendromunda, idrar söktürücü, bağırsak hareketlerini artırıcı, kanserden koruyucu ve hipertansiyonda etkili olma özellikleriyle tanınan besindir. Kuşkonmaz;  lif, folat, vitamin A, C, E, K vitaminlerinin ve kromun çok iyi bir kaynaklarındandır. Folat seviyelerinin düşük olması anksiyeteye ve depresif moda sebep olabilir. 1 su bardağı kuşkonmaz, gün içerisinde gereksiniminiz olan folatın üçte ikisini karşılar.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Doğum sırasının kişiliğe etkisi

5. Somon balığı

Somon balığı
<strong><span>somon balığı<span><strong>

Somon balığı; omega-3, protein,  B12, B6, B3, D, selenyum , iyot, kolin, biotin, fosfor, pantotenik asit ve potasyum içerir. Balık yağındaki omega-3 yağ asitleri kalp kası fonksiyonlarını düzenleyerek, oluşabilecek ritim bozukluklarına karşı kalbinizi korur. İçeriğindeki selenyum antioksidandır. Serbest radikallerin etkisini azaltır. Yüksek miktarda omega-3 içermesi sayesinde hem stres kaynaklı inflamasyonu önlemeye yardımcı olur hem de beyin sağlığınızı korur. Ayrıca anksiyete karşı da koruma sağlayarak vücudun dengesini korumasına yardımcı olur. Deniz somonunu tercih edin; çünkü deniz somonunda çiftlik somonuna oranla daha fazla omega-3 yağ asidi vardır.

6. Yağlı tohumlar

Ceviz ağacı
<span><strong>ceviz ağacı<strong><span>

Yağlı tohumlar kalp sağlığı için doymamış yağ asitlerinden zengindirler. Vejetaryen kişilerle yapılan bir araştırma yağlı tohum yiyen kişilerin ömürlerine 2,5 yıl daha ekledikleri ortaya çıkmıştır. Stresi azaltan ve kalp sağlığı için gerekli olan ALA(alfa linolenik asit) açısından zengindir. ALA, bitkisel omega-3 yağ asididir. Tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerince zengin ceviz, kötü kolesterolü (LDL) düşürür ve iyi kolesterol (HDL)’yi yükseltir. Ayrıca E vitamini ve B12 vitamini açısından da zengin olan yağlı tohumlar bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Öğle yemeklerinde sağlıklı beslenmek isteyenler için hafif ve doyurucu tarifler

7. Yoğurt

Yoğurt
<strong><span>yoğurt<span><strong>

Yoğurt içerisindeki yararlı bakteriler, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Yaşa ve kötü beslenme alışkanlığına bağlı gelişen bağırsak hastalıkları riskini azaltır. Osteoporozla savaşmak için en gerekli malzeme olan kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Sadece bir bardak yoğurt günlük almanız gereken kalsiyumun yarısını sağlar. Ayrıca protein, fosfor, potasyum, çinko, riboflavin (B2 vitamini), B12 vitamininden de zengindir. Yoğurt suyu bol miktarda riboflavin içerdiği için atmak yerine çorba yapımında değerlendirebilirsiniz.

 ‘’Besinler ilacınız, ilacınız besinleriniz olsun.’’ Hipokrat

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir