Soğuk havalarda vücudunuzu anında ısıtmanıza yardımcı olacak Ayurveda uygulamaları

Havalar hala günlük güneşlik olsa da, Güneş tüm sıcaklığıyla içimizi ısıtmaya devam etse de Aralık ayıyla birlikte yoğun kar yağışının beklendiği kış mevsimi kapıda! Soğuk kış aylarında ısınabilmek için faturayı gözden çıkarıp doğalgazı son seviyeye getirmek, şömine yakmak, kat kat giyinmek, yaşam alanlarımızın yalıtımını iyileştirmek gibi bedenimizi ‘dışarıdan ısıtmaya’ yönelik yöntemlerden faydalansak da, özellikle gündüz ve gece sıcaklıkları arasındaki fark nedeniyle bedenimizi ani ısı değişimlerine de hazırlıklı hale getirmemiz şart. Bu noktada bedenimizi içeriden ısıtacak ve dış ortamdaki sıcaklık değişimlerine hızlıca adapte olmasını sağlayacak Ayurveda uygulamaları ile sıcacık bir kış mevsimi geçirebilmemiz mümkün. Mind Body Green’in, Ayurveda uzmanları Angelica Neri ve doktor Manas S. Kshirsagar’ın önerilerini paylaştığı röportajından, soğuk havalarda vücudunuzu anında ısıtmanızı sağlayacak Ayurveda uygulamalarını sizler için bir araya getirdik. 

1. Sabahları limonlu ılık su için

Soğuk havalarda bedeninizi ısıtmak için uygulayabileceğiniz en iyi Ayurveda pratiklerinden biri, aç karna limonlu ılık su içmek. Sadece suyun ılık olması değil, metabolizma hızlandırıcı özelliğiyle bilinen limon suyu içermesiyle de sindirim sisteminizi destekleyecek ve vücut ısınızın yükselmesini sağlayacak bu yöntemle C vitamini ihtiyacınızı karşılayarak bağışıklık sisteminizi destekleyebilir ve yağ yakımınızı hızlandırabilirsiniz. Sabahları aç karna ılık limonlu su içmenin diğer faydaları içinse Sabahları uyanır uyanmaz ılık limonlu su içmenin mucizevi faydaları yazımızı inceleyebilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kas & iskelet sistemindeki sorunların çözümü için: Kayropraktik nedir?

2. Zencefil çayı tüketin

Ayurveda’nın en sevilen ve yaygın olarak kullanılan kök baharatlarından biri olan zencefil, metabolizma hızlandırıcı özelliğiyle vücut sıcaklığınızın hızlıca yükselmesine ve ısınmanıza yardımcı olabilir. Özellikle bolca bitki çayı tükettiğimiz kış aylarında sevdiğiniz bitki çaylarına küçük bir parça taze zencefil ekleyerek ya da zencefili demleyip tadını yumuşatmak için biraz bal ve limon karıştırarak, zencefil çayı olarak tüketebilirsiniz. Sindirim sistemi dostu olan ve antienflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özellikleriyle bağışıklığı da güçlendiren zencefil çayını özellikle yemeklerden önce tüketerek bedeninizin ısınmasına yardımcı olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Toprağın altında büyüyen mucize: Zencefil

3. Yemeklerinize bolca baharat ekleyin

Bazı baharatların ve bitkilerin, özellikle de acı olanların metabolizmayı hızlandırarak bedenimizi ısıttığı biliniyor. Her mevsimde tüketilebilen ve aktarlarda kolaylıkla bulabileceğiniz tarçın, zencefil, zerdeçal, kimyon, karanfil, karabiber, kişniş, kakule ve pulbiber gibi baharatlarla yemeklerinizi zenginleştirmeniz, sadece lezzet anlamında değil vücudunuzun ısınması için de son derece fayda sağlayacak bir yöntem.

İlginizi çekebilir: 6 muhteşem baharatla kışı sıcacık karşılayın

4. Vücudu anında ısıtan besinlerden destek alın

Yediğiniz yemeklere bolca baharat eklemenin yanı sıra, Ayurveda’da ateş elementini barındırdığına inanılan elma, sarımsak, biber, soğan, kereviz, deniz tuzu gibi besinleri tüketerek de vücudunuzun ısısını yükseltebilmeniz mümkün. Ayrıca mevsimsel beslenerek metabolizma faaliyetleri için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini alabilir ve metabolizmanızı hızlandırarak dolaylı olarak da vücudununuzun içeriden ısınmasına yardımcı olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bu kış üşümeyin: İçinizi sıcak tutacak 10 besin

5. Tummo nefes tekniğini deneyin

Tummo nefesi, orijinalinde Budist rahipler tarafından vücudu ısıtmak için uygulanan, eski nefes tekniklerinden biri. Tummo nefesi, nefes alışverişleri sırasında eş zamanlı olarak zihninizde midenizde bir ateşin yandığını imgelemenizi (görselleştirmenizi) içeriyor. 2014 yılında yapılmış olan bir araştırmanın sonuçları da, Tummo nefesini uyguladıktan sonra pek çok kişinin vücut ısısında bir miktar yükselme olduğunu gösteriyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Hamileyken nasıl beslenmelisiniz?

İlginizi çekebilir: Nefes egzersizleri: Rahatlatan ve enerji veren 8 farklı nefes tekniği

6. Ateş nefesi tekniğini uygulayın

Ayurveda pratiklerinde önemli bir yeri olan nefes egzersizlerinden vücudu ısıttığı bilinen bir başka nefes tekniği de Ateş nefesi. Bu nefes tekniğinde, bir yandan burnunuzdan kuvvetli bir nefes verirken aynı anda göbeğinizi omurganıza doğru olabildiğince içeri çekmeniz gerekiyor. Solar pleksus çakrasını harekete geçirerek bedeni arındırdığı ve bedenin bu noktasındaki ateş elementini aktive ettiği düşünülen ateş nefesini, üşüdüğünüzü hissettiğiniz her an, bedeninizi ısıtmak için uygulayabilirsiniz: 

  • Rahat bir zeminde, omurganız dik olacak şekilde oturun ve bedeninizi bulunduğunuz yere iyice yerleştirin.
  • Burnunuzdan derin ve kuvvetli bir şekilde nefes alırken, göbeğinizi mümkün olabildiğince havayla doldurmaya çalışın ve burnunuzdan nefes verirken göbeğinizi omurganıza yaklaştıracak şekilde, içeri çekin.
  • Etkisini görebilmek için, en az 30 saniye boyunca bu şekilde nefes alıp vermeyi sürdürün.
  • Yorulduğunuzu hissettiğiniz an dinlenebilir, ihtiyaç duyduğunuz her an dilediğiniz kadar tekrar edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Doğru nefes alıp vermenin püf noktaları ve nefes teknikleri

7. Vücudunuza Abhyanga masajı yapın

Ilık yağların kullanıldığı bir ‘kendi kendine masaj’ tekniği olan Abhyanga, vücut ısınızı artırmanızı sağlayacak en etkili Ayurveda uygulamalarından biri olarak biliniyor. Kan dolaşımını hızlandıran ve bu yolla vata ve kapha doshalarını harekete geçiren Abhyanga, vücudunuzu anında ısıtmasının yanı sıra, sakinleştirici ve lenfatik dolaşımı da aktive eden, muhteşem bir Ayurveda pratiği.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Ece Vahapoğlu ile wellness

İlginizi çekebilir: Abhyanga Masajı nedir ve nasıl uygulanır?

8. Trataka meditasyonunu deneyin

Ayurveda’da Trataka olarak bilinen ‘muma bakma meditasyonu’nu daha önce hiç duymuş muydunuz? Tıpkı Tummo nefesinde olduğu gibi, ateşin zihinde imgeleştirilmesi ve ateşin sıcaklığının görme duyusu aracılığıyla bedenselleştirilmesini içeren bu meditasyonda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, göz kırma dürtünüzü iyi kontrol edebilmeniz. Kokusunu sevdiğiniz bir mumu yakarak, sadece bu muma odaklanıp meditatif bir durumda kalmayı içeren Trataka meditasyonuna günde birkaç dakika ayırabilir, düzenli olarak meditasyon yapıyorsanız 15 dakikaya kadar uzatabilirsiniz. Vücudunuz için toksik olmayan, doğal balmumundan ya da soya waxından yapılmış mumlar kullanmaya dikkat edin.

İlginizi çekebilir: Senin meditasyonun hangisi: Bilmeniz gereken 8 farklı meditasyon yöntemi

9. Hareket edin

Vücudu hareket ettirmenin, soğuk havalarda hızlıca ısınmamızı sağlayan en etkili yöntemlerden biri olduğunu biliyoruz. Ayurveda’da da vücut ısısını artırmak için önerilen en basit ama en etkili pratik fiziksel olarak aktif kalmak. Sıcak yoga, gücü odağına alan vinyasa akışları ve Pilates gibi hem ter atmanızı hem de hareket etmenizi sağlayacak egzersizlerle karlı havalarda bile kısa kollu tişörtle, üşümeden dolaşmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Güneşin gökyüzünde en tepede olduğu öğlen saatlerinde kısa yürüyüşler yaparak da hem D vitamini depolayabilir hem de bedeninizin ısınmasına yardımcı olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Soğuk havalara özel sıcak tutan hareketler

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir