Söz ve Evlilik Yüzüğü Hangi Parmağa Takılır?

Söz, nişan ve evlilik yüzüklerinin hangi ele takılacağı ve ne zaman takılacağı yeni çiftler için biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Bu güzel seremoninin, birlikteliğinize resmiyet katacağınız bu özel günlerinizin bir kördüğüme dönüşmemesi için bütün aşamaları ile yüzüğün doğru yere takılma zamanlaması konusuna değinelim.

Neden ilişki evrelerimizde yüzük takıyoruz. Yüzük taa eski mısırdan beri sonsuzluğu sembolize ediyor.  Antik mısırda bitki saplarını yuvarlayarak halka haline getiriyorlar.  Halkanın başı ve sonu yoktur anlayışı ile bunu bugünkü dimağlarımıza dahi sonsuzluk simgesi olarak kodluyorlar. Tabi ki konu sadece bitki saplarından bir alyans yapmak ile bitmiyor. Bu halkanın durması gereken yeri sol elimizin dördüncü parmağı olarak belirliyorlar. Peki, ama neden sol elin dördüncü parmağı? Bunu hiç düşündünüz mü? Sebebi gerçekten çok romantik…

Neden yüzük parmağı Eski insanlar( Eski Romalılar olduğu düşünülüyor.) bu konuda da kendilerin özgü bir anlayış geliştirmişler. Bugün kullandığımız  “yüzük parmağı” kavramı antik çağlardaki bu inançları ile kavramsallaşmış.  İnançları ise şu: “VENA AMORİS.”

Vena amoris aşk damarı olarak bilinir. Sol elin dördüncü parmağından doğruca kalbe giden bir damar olduğu inancını taşımışlar. O günden bu güne ilişkimizin sembolü olarak yüzük parmaklarımızı tercih ediyoruz.  Yani bitki saplarından yapılma bir halka ile başlayan “Sonsuza Kadar Kalbimdesin.” demenin kısa tarihçesi işte budur. Gerçekten de çok romantik değil mi?

işin aslı aslında romantik değil. Anatomik olarak sol elimizin dördüncü parmağından direk kalbe giden bir damar yolu ya da sinir bağlantısı olmadığı belinlenmiştir. Tabi bu kadar kabullendiğimiz bir iddiayı doğru çıkarmak adına farklı çıkarımlar da yapılmakta. Bunun gerçek bir bağlantı olmadığı ama mistik bir bağlantı olduğu yönünde söylentiler de varsayımlar arasında.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Gelinlik ile Duvak Uyumu

Zamane çağın yüzük parmağı teşhisi… Sonuçta konu aşk olunca her türlü argümanı hikâyeleştirip güzelleştirmeyi seviyoruz.  Başka bir “yüzük parmağı” çıkarımı da şöyle:

Başparmaklarımız ebeveynlerimizi, işaret parmaklarımız kardeşlerimizi simgeliyor. Orta parmaklar ise bizzat kendimiz…   Dördüncü parmaklar eşimiz ve tabi ki serçe parmaklar da çocuklarımız…

Hadi şimdi siz de deneyin! İki elimizin parmaklarını ve avuç içlerimizi birbirine yapıştırıyoruz. ”Kendimiz” olarak simgelenen orta parmakları kıvırıp avuç içine gelecek şekilde sırt sırta yaslıyoruz. Elimize bu şekli verdikten sonra diğer parmakları karşılıklı olarak teker teker sırt sırta gelecek şekilde birbirinden ayırmaya çalışıyoruz. Gördüğünüz gibi hepsi birbirinden ayrılıyor ama dördüncü parmaklar ayrılmıyor. Bu sebeple de yüzük parmakları birbirinden öbür boyu ayrılmayan çiftleri temsil ediyor.

ALYANS deyip geçmeyin. Bugün çift olarak taktığımız yüzüklere alyans diyoruz. Bu kelime dilimize İngilizceden konuk oluyor.  İngilizce  “Allience” sözcüğü anlaşma yapmak, ittifak kurmak demek oluyor.  Bizler de parmaklarımıza karşılıklı olarak taktığımız alyanslar ile hayat boyu kuracağımız birlikteliğin imzasını atıyoruz.

   SÖZ VE NİŞAN YÜZÜĞÜ HANGİ ELE TAKILIR.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Görmezden Gelmeniz Gereken Düğün Planlama Efsaneleri

   Eğer sizler söz ve nişan yüzüğü nereye takılır konusunu araştırmaya başladıysanız evirilmeye başlamış bir ilişkiniz var demektir. Tebrikler! Yüzüğün hangi elin parmağında olduğu ilişkinin evresini gösterir. İlişkiler evrildikçe yüzüğün de takıldığı yer değişiklik gösterir.

   Söz yüzüğünü erkeler de kadınlar da sağ ellerine takmalıdır. Söz yüzüğü genellikle erkeğin kadına evlenme teklif etmesi ile başlayan ilk yüzük takma seremonisidir.

  Günümüzde evlilik teklifini tek taş yüzük ile yapmak rövanşta olan yöntemdir. Tek taş yüzüğün bu kadar yaygınlaşması ise başarılı bir reklam stratejisi sonucudur.  1939 yılında bir elmas firmasının, “elmas sonsuza kadardır.” Yani orijinal hali ile “A DİAMOND İS FOREVER.” sloganının tüm dünyaya yayılması ile tek taş pırlanta yüzükler ile evlilik teklifi yapmak popülerlik kazanmıştır. Reklam kampanyası ile birlikte empoze edilen, “Erkek kadını için gerekirse 3 maaşını birden harcayıp pırlanta almalı.” anlayışı bugün de geçerliliğini koruyor.  Ancak yine de bunun belli bir maddi imkan dahilinde olduğunu unutmamak gerekir.  Eğer imkânınız yok ama yine de gönlünüz tektaşlardan yana ise mesela mozanit ya da swarovski gibi taşları da alternatif olarak düşünebilirsiniz.

   Evlenme teklifinin dışında aileler arasında resmiyete binen ilişkide de söz yüzüğü sağ ele takılır. Adetler gereği erkek tarafı ile kız tarafı arasında yapılan “kız isteme” töreninin hemen ardından söz kesimi gerçekleşir. Söz yüzükleri genellikle aile arasında bir aile büyüğü tarafından iyi dilek temennileri eşliğinde çiftlerin sağ eline takılır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Mükemmel Balayı Geçirmeniz İçin İpuçları

   Gelin ve damat adayına alyans adı verilen yüzüğün takılması uygun olandır. Eğer tek taş da takılacaksa sağ ele alyans takıldıktan sonra, alyansın ön tarafına gelecek şekilde takılmalıdır.

Nişanda yüzüğün nereye takılacağı konusu sizi şaşırtmasın. Nişan ilişkinin bir sonraki boyuta geçtiğinin göstergesidir. Artık birlikteliğin bütün eş dost, eşraf, akrabaya ilan edilmesidir.

  Nişan töreninde yüzük takma seremonisinde yüzüklerin yine erkek ve kadın tarafında da sağ ele takılması gerekir

   EVLİLİKTE YÜZÜK NEREYE TAKILIR  

   Nikâh akdi gerçekleştikten sonra yani evlilik resmi boyuta taşındıktan sonra söz ve nişanda sağ elinize taktığınız yüzükleri artık oradan çıkarıp sol elinizin yüzük parmağına taşıyabilirsiniz.

   Evlendikten sonra yüzük sol ele takılmalıdır. Bu şekilde de yüzük sadece birbirinize verdiğiniz bağlılık yemininin sembolü olmaktan çıkıp çevrede sizi görenlerce de evli olduğunuzun anlaşılmasını sağlayacaktır.

 Bazı kadınlar nişanda taktıkları alyansın yerini değiştirmek yerine evlendiklerinde yeni bir alyans almayı tercih eder. Bu şekilde her iki elde de alyans bulunur. Burada önemli olan nikahtan sonra sol elde de bir yüzük olması gerektiğidir.

   Şimdi tüm bu güzel ayrıntıların ardından özetlemek gerekirse :

   Söz ve nişan yüzükleri sağ el, evlilik yüzükleri ise sol ele takılacaktır.

   Sonsuzluğu simgeleyen yüzüklerinizin sonsuza kadar sizinle kalması dileklerimle, sonsuz mutluluklar!

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

  • Eşim yüzüğü sol eline takıyor 1 sene oldu evleneli bir türlü anlatamadım bu makaleyi gösteririm artık fikri değişir belki

  • Söz ve evlilik yüzüğü takmanın bile geçmiş geleneklerimize dayanması oldukça hoş birşey . Bizi bu tarihi süreçten haberdar ettiğiniz için teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir