Spor yaparken daha fazla terlemek, yağ yaktığınız anlamına gelmiyor

Spor salonlarında, parklarda, yürüyüş parkurlarında mutlaka görmüşsünüzdür. Kimileri özel eşofmanlar giyerek veya başka kıyafetler kullanarak daha fazla ter almaya çalışır çünkü terledikçe yağların eridiğini düşünür. Ancak maalesef yağ yakma, bu arkadaşların sandığı kadar basit bir şekilde gerçekleşmiyor.

Neden terliyoruz?

Terlememizin tek bir sebebi var; o da bedenin vücut sıcaklığını düşürmek istemesi. Bedenimiz, gün içinde yaşanabilecek ufak dalgalanmaların dışında vücut sıcaklığını her zaman 37 santigrat derecede tutmak ister. Bedenin en iyi şekilde çalışmasını sağlayan enzim aktiviteleri bu sıcaklıkta gerçekleşir.

Spor yaparken daha fazla terlemek yağ yaktığınız anlamına gelmiyor

Vücut sıcaklığı 37 santigrat dereceyi aştığında, ter bezleri çalışmaya başlar. Beden tuz, şeker ve az miktarda bazı başka maddelerle birlikte su atar. Bedenin soğumasını sağlamak için 2 ile 4 milyon arasında ter bezi bulunur.

Ne kadar çok terlediğiniz ise genetik özelliklerinize bağlı olarak değişir. Sıcaklık ve nem oranının yanı sıra cinsiyet, yaş ve spor alışkanlığı da terleme hızını etkiler. Sıcak ve nemli ortamlarda daha fazla terlersiniz ancak bu daha fazla kalori veya yağ yaktığınız anlamına gelmez. Bedeniniz, 37 santigrat derece sıcaklığa ulaşmak için daha fazla su açığa çıkarıyor anlamına gelir. Yağ oranı yüksek olan kişiler daha fazla terler çünkü soğutmaları gereken vücut kütleleri daha fazladır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çakralar: Renk, Aromaterapi ve Yoga Pozları ile Aktivasyon
Terleme ve yağ oranı

Yağ hücreleri yağ salgılayarak bedene enerji verir. Bedeniniz yağları yağ asitleri ve gliserol olarak parçalar ve daha sonra metabolizmaya karıştırır.

Yağın metabolizmaya karışması oldukça zordur ancak imkansız değildir. Bedeniniz daha fazla enerjiye ihtiyaç duydukça yağ hücrelerine başvurma ihtimali de artar. Enerji için yağ harcamanıza neden olan beden fonksiyonları, aynı zamanda terlemenize de neden olan beden fonksiyonlarıdır.

Sıcak veya nemli bir ortamda egzersiz yapmak, daha zor bir egzersiz yaptığınız ve daha fazla yağ yaktığınız anlamına gelmez. Vücut sıcaklığınızı belli bir seviyeye çıkardığınız ve daha fazla terlediğiniz anlamına gelir. Düşünün ki 100 santigrat derece sıcaklığında bir bankın üzerinde oturduğunuzda terliyor olmanız, bedeninizin yağ yaktığı anlamına gelmez. Sadece bedeninizin kendini soğutmaya çalıştığı anlamına gelir. Öte yandan 0 santigrat derece havada koşuya çıktığınızda, terlemeseniz bile bedeninizin yağ yakar.

Kilo kaybı mı su kaybı mı?

Tişörtünüzü terden sırılsıklam yapan bir egzersizden sonra tartıda kilonuzun azaldığını fark edebilirsiniz. Bu aslında yağ değil bedeninizin sıvı kaybettiğini gösterir. Akşam katılmak istediğiniz bir davet öncesinde o çok sevdiğiniz elbisenin içinde girmek için bu iyi fikir olabilir. Ancak uzun vadede fit bir vücuda sahip olmak istiyorsanız, bedeninizi susuz bırakmamak için yeterince su tüketmelisiniz. Yeterince su içmeden girdiğiniz bir egzersiz sınıfında terlemeyebilirsiniz. Bedeninizin ısısı yükselir ancak kendi kendini soğutabilmek için yeterince sıvı bulamaz. Bu da bedeninizin performansını düşürür. Yeterince su içmek, performans açısından bu yüzden çok önemlidir. Egzersize başlamadan önce yarım litre su içmeli, egzersiz sırasında her 20 dakikada 300 ml su tüketmeli, egzersiz sonunda da yarım litre su tüketmelisiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Güçlü kalça kasları için egzersizler

Spor yaparken daha fazla terlemek yağ yaktığınız anlamına gelmiyor

Belki şimdiye kadar döktüğünüz terlerin, vücudunuzdan giden yağlar olduğunu düşündünüz. Bu belki sizi motive etmiş olabilir ancak gerçeğin bununla pek de ilgisi olmadığını öğrenmelisiniz. Daha fazla terlemek daha fazla yağ yakmak anlamına gelmiyor. Daha fazla terlemek, vücut ısınızın yükseldiği ve bedeninizin soğutmak için daha fazla çabaladığı alamına gelir.

 

Kaynaklar:
Lifehack
Health

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir