Yoga pratiği, aynı anda hem zihnimizi hem de bedenimizi keşfetmemize fırsat tanıyor. Bu pratik, dinginliğin ve akışkanlığın bir arada olduğu su ile birleştirildiği zaman daha da etkili oluyor. Su vücudu sarmalayıp huzur verirken asanalarla da zihin ve beden arasındaki bağ güçleniyor. Suyun ve yoganın birleştirildiği bu aktiviteye SUP yoga deniyor. Bu yazımızda, kendinizi tazeleyici bir rahatlama dalgasına kaptıracağınız SUP yoganın tüm detaylarını kaleme aldık.
SUP yoga nedir?
Stand up paddle board olarak da bilinen SUP yoga, paddle board üzerinde çeşitli asana hareketlerinin gerçekleştirildiği pratik anlamına geliyor. Bu pratik esnasında geleneksel yoga pozları suyun üzerinde duran bir paddle boardda gerçekleştiriliyor. Denge becerisini geleneksel yogadan daha çok geliştiren bu pratik, beden-zihin uyumunu baz alan bir felsefeye dayanıyor.
2000’li yıllarda Hawaii’de ortaya atılan SUP yoga, sörfçü Laird Hamilton ve Dave Kalama sayesinde popülerleşti. Bu pratik, temelde hatha yoga ve vinyasa yoga akışlarının birleşimi olup diğer türlere göre daha dikkatli ve yavaş uygulanış gerektiriyor. Bir başka deyişle, suyun hareketine uyumlanarak bu pratiği gerçekleştirmek büyük bir önem taşıyor.
SUP yoga, karada yapılan yogalardan çevresel faktörlerden ötürü ayrılıyor. Bu pratik boyunca rüzgara, dalgalara ve diğer doğal hareketlenmelere dikkat etmek gerekiyor. Bu dikkat sayesinde bireyin dış elementlere karşı dikkati ve ilgisi artıyor.
SUP yoganın faydaları nelerdir?
SUP yoga, insan bedeni içindeki bağlantıya güç verirken aynı zamanda doğayla da derin bir bağ kurulmasını sağlıyor. Ayrıca, bu pratik esnasında su üzerinde denge kuruluyor ve bu sayede vücudun her noktası aktif bir şekilde çalışıyor. Kısacası, bu aktiviteyle birlikte gerekli günlük hareket miktarı tamamlanabiliyor. Kasları güçlendirmeye ek olarak, esneklik artırılıyor ve genel fiziksel kondisyon iyileştiriliyor.
Bedeni fazlasıyla geliştiren SUP yoga, suyun doğal ritmini ve sakinleştirici etkisini barındırdığı için farkındalığı ve meditasyon pratiğini de artırıyor. Denge, koordinasyon ve reflekslere kadar uzanan bu pratik, zihinsel dinginliği açığa çıkarıyor. Bunlara ek olarak, bu yoga türüyle stres seviyesi azaltılabiliyor ve kaygıların önüne geçiliyor.
SUP yoga nasıl yapılır?
Akışta kalmaya yardımcı olan SUP yoga için ilk olarak uygun bir lokasyon seçilmesi gerekiyor. Türkiye’de Bodrum, Fethiye ve Çeşme gibi yazlık yerler bu aktivite için sık sık tercih ediliyor. Lokasyon seçiminden sonra da malzemelerin hazırlanması önem taşıyor. Bu pratik için bir paddle board setine ihtiyaç duyuluyor. Malzemeler tamamladıktan sonra ise pratiğin su içinde gerçekleştirilebileceği uygun bir alana geçiliyor ve kürekler paddle boardun üstüne bırakılıyor.
Konumlanma aşamasından sonra, hafif ısınma hareketleri ile bu pratiğe başlanıyor. Isınma esnasında gövde dönüşleri, omuz dairesi ve boyun esnetme gibi hareketler yapılıyor. Vücut aktiviteye ısındırıldıktan sonra da basit asanalarla yola devam ediliyor. Bu asanalar arasında dağ duruşu, üçgen pozu, yarım ileri bükülme gibi hareketler bulunuyor. Bu temel pozlar arasında denge sağlanarak geçiş yapıldığı zaman pratik bir anlam kazanıyor. Asanalar uygulanırken düzenli ve derin nefesler alınması da büyük bir önem taşıyor. Kısacası, karada yapılan geleneksel yogadaki pozisyonlar su üzerinde dikkatli ve dengeyi bozmadan gerçekleştiriliyor.
Doğayla derin bir bağ kurmak isteyen bireyler için çok uygun olan bu pratik, güneşin doğuşu veya batışı esnasında uygulandığı zaman daha zengin bir hale bürünüyor. Eğer SUP yoga yaparak doğanın iyileştirici gücünden yararlanmak istiyorsanız aşağıdaki videodan yararlanabilirsiniz. Bu video aracılığıyla pratik esnasında uygulayabileceğiniz asanaların öğrenebilirsiniz.
Watch this video on YouTube
İlginizi çekebilir: Kürek sörfü nedir, nasıl yapılır?