Sürdürülebilir sağlık ve mutluluk felsefesini yaşamınıza nasıl dahil edebilirsiniz?

Selamlar sevgili okuyucularım. Bir müddet ara vermek durumunda kaldım yazmaya, malum yaz bitti ve Eylül ayı benim için biraz hızlı başladı. Bugün sizlere sürdürülebilir sağlık ve mutluluktan bahsedeceğim. Geçen gün bir arkadaşımla yeni bir ortaklık yaptık ve onla konuşurken bir anda bu terim çıktı ağzımdan ve çok sevdim, sizlerle de paylaşmak istedim.

Bizler genelde kilo aldığımız zaman diyet yaparız, hastalandığımız zaman sağlıklı olmaya çalışırız, mutsuz olduğumuz zaman mutluluk arayışına gireriz. Halbuki sağlık ve mutluluk hayatımızın bir parçası olması gerekir ki kilo almayalım, hastalanmayalım ve mutlu olalım. Daha okurken bile “Nasıl olacak o? Hocam sürüyle sorumluluğum var, yapacağım da bana sıra gelmiyor ki…” dediğinizi duyar gibiyim.

Mesela en basitinden şöyle bir örnek verebilirim. İnternette çok iddialı diyet ve spor programları vardır. Bir ayda on beş kilo vermenizi garanti ederler ve bunu sağlarlar da. Başlarsınız bir aylık disiplinle, on beş kilo verirsiniz ama bu programlarda son hali korumaya dair bir ipucu yoktur ve istenilen kiloya gelme heyecanıyla dikkatiniz kayar ve aldığınız o kilolar verdiğinizden daha hızlı bir şekilde geri döner. Sağlıklı ve mutlu olmak için spor, meditasyon, nefes çalışmalarının aslında bir hayat tarzı olması gerekir ki sürdürülebilir olsun.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Hanumanasana pozunun temelindeki teslimiyete nasıl ulaşılır?

Sağlıkla mutluluk aslında birbirine çok yakından bağlı iki kavram. Sağlıklıysak mutlu, mutluysak sağlıklıyız. Bütünsel tıp içerisinde bunun bol bol bilimsel kanıtı da var. Hastalık sadece genetik veya virüsle gelmiyor vücudumuza. Bunu çoğu kez kendimiz yaratıyoruz. Endişe, kaygı, strese neden oluyor ve stres bütün sistemlerimizi çökertiyor. Bir zaman sonra fark etmeden gergin, sağlıksız insanlar olmaya başlıyoruz. Tabii ki hayatta her an, her saniye stressiz olmak mümkün değil, ama stresin farkında olup ona verdiğimiz tepkiler hızlı atlatmamızı veya ona olan bakış açımızı değiştirecektir. Strese teslim olmak yerine “Tamam anlıyorum ama kontrol bende” demek çok daha doğru bir bakış açısı olacaktır. Kontrolü elimize aldıktan sonra da farkındalıkla bir plan yapmak ve üstesinden gelebilecek adımlar da atmak gerekir.

Elbette gün içerisinde türlü türlü sorumluluklarımız var. Kimimizin çocuğu var, kimimiz kendi işini tek başına idare ediyor, bir kısmımız çok stresli bir işte çalışıyor, trafikte kalıyoruz, gürültülü büyük bir şehirde yaşıyoruz vb. gibi birçok örnek verebiliriz. İnanın her durumda ve koşulda kendimizi rahatlatmanın ve sürdürülebilir mutluluk ve sağlık yaratmanın bir çözümü var. En başta da bu kararı vermek geliyor!

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Histamin intoleransı: Belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri

Bu çok önemli, evet, yanlış duymadınız mutlu ve sağlıklı olmak sizin hür iradenizle kararını verdiğiniz bir seçim. Ben de bu yollardan geçmiş biri olarak rahatlıkla bunu söyleyebilirim. Fark edip bir adım attığım zaman hayatım çok değişti. Enerjim arttı, daha az hastalanıyorum, hasta olduğum zaman ne yapacağımı biliyorum. Örneğin geçen gün alerjim çok arttı. Daha önceden olsa kolumu kıpırdatmaz, bir hafta boyunca yatardım ama artık bir rahatsızlık durumunda hareketsiz kalmanın süreci uzattığını biliyorum. Onun için enerji çalışmalarıma, meditasyonlarıma ve bol bol twistler içeren yoga seanslarımı yapmaya devam ettim ve alerjim 2 günde hafifledi ve neredeyse geçti.

Kendi işimi kurduğum günden beri sorumluluklarım o kadar çok arttı ki. Bazen sabah-akşam, hafta içi – hafta sonu kavramım kalmıyor. Sabah 8:30’da kalkıyorum dersler, ofis işleri derken bir bakıyorum saat 10:00 olmuş. Haftaya yeni başladım sanıyorum ama bir bakıyorum Cuma çoktan gelmiş. Ne kadar yoğun olursam olayım, bir günümün içerisinde mutlaka yoga, meditasyon, nefes çalışmaları ve kişisel bakıma zaman ayırıyorum.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çocuklara çevre bilinci kazandırmanıza yardımcı olacak 5 öneri

Günlük planıma göre sabah veya akşam, bazen de sabah ve akşama bölerek kendime bir saat ayırıyorum. Eğer 9-6 sabit saatleri olan bir işiniz varsa öğlen saatlerinizi meditasyon ve nefes çalışmalarına ayırabilirsiniz. 10 dakikalık meditasyon bile hayatınızı ciddi anlamda değiştirecektir. Vaktiniz kısıtlıysa 15-20 dakikalık yoga seansları yapabilirsiniz. Önemli olan küçük küçük de olsa başlamak. Bu şekilde hayatınıza entegre ederseniz kendinize yeni bir hayat tarzı seçmiş ve sürdürülebilir sağlık ve mutluluğa kavuşmuş olursunuz.

Bu yollardan geçmiş ve bu yolda olan biri olarak sizleri çok çok iyi anlıyorum ve yoga programlarımı ona göre hazırlıyorum. Kısa meditasyon ve yoga seanslarım için sosyal medya linklerimi paylaşıyorum. Sorunuz varsa ya da dertleşmek, muhabbet etmek isterseniz istediğiniz zaman bana ulaşabilirsiniz. Her zaman yanınızdayım. Unutmayın ki sağlıklı ve mutlu olmak başta kendinize sonra da sevdiklerinize karşı ilk sorumluluğunuz. Görüşmek üzere, musmutlu olmanızı çok içten diliyorum. Namaste!

https://www.instagram.com/baharcolakyoga/

https://www.instagram.com/antiageyoga/

İlginizi çekebilir: 

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir