Havaların ısınmaya başlamasıyla gün içinde kış aylarına oranla daha fazla susuyoruz. Fakat ne yazık ki özellikle yoğun iş temposuyla ve koşuşturmacayla geçirdiğimiz günlerde su ihtiyacımızı karşılamayı ihmal ediyoruz ve su içmeyi unutuyoruz. Böyle zamanlarda tükettiğimiz gıdalarda ufak değişiklikler yaparak su ihtiyacımızın bir kısmını daha kolay karşılayabiliriz.
Özellikle antioksidan ve alkalileştirme özelliği fazla olan gıdalar içerdiği su miktarı açısından daha zengin olur. Bu gıdaları düzenli olarak tüketmek susuzluk hissini azaltırken, vücudun su ihtiyacını gizliden gizliye bir miktar da olsa karşılar. Uplifers olarak su oranı yüksek ve lezzetli besinleri sizler için derledik:
İçindekiler
Salatalık
İçerdiği kafeik asit ve C vitamini sayesinde cilde ve cilt lekelerine de iyi gelen salatalık katı formdaki gıdalar arasında su miktarı en fazla olandır. Salatalıkta bulunan su miktarı %96.7. Dolayısıyla yemek tariflerinizde, salatalarda bol bol kullanabilir, ara öğün olarak tek başına 2-3 adet tüketebilirsiniz.
Kabak
Sebze yemeklerinin vazgeçilmezi kabak, içerisinde bulunan yoğun miktarda vitamin ve mineral sayesinde su miktarı fazla olan besinlerden biri. Özellikle ramazan aylarında iftarda ve sahurda ne yiyeceğinizi, hangi besinin sizin için iyi olacağını bilemiyorsanız hem sağlıklı olmasıyla hem de yoğun miktarda su içermesiyle kabak aradığınız besin olabilir.
Domates
Her şekilde rahatlıkla tüketebileceğiniz domates de su oranı yüksek besinlerden. Çoğu tarife kolayca uyum sağlayabilirken, domatesin tek başına suyunu bile tüketmesi oldukça keyifli. Sahurda ağır şeyler yemek istemediğiniz zamanlardaa büyük bir bardak domates suyu kurtarıcınız olabilir.
Patlıcan
Kızartılmış patlıcan dışında patlıcan yemeklerinin su oranı oldukça yüksek. Bol miktarda lif ve su içeren patlıcanı akşam yemeklerinizde rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Brokoli
%90 su içeren brokoli de su miktarı en fazla olan sebzelerden biri. Vitamin ve lif açısından oldukça zengin olan brokoliyi hem haşlayarak hem de zeytinyağıyla yiyebilirsiniz.
Karpuz
Şeker miktarı fazla olduğu için sık sık ve fazla tüketilmesi pek fazla önerilmeyen karpuz da içerdiği %90 su miktarıyla susatmayan besinler arasında ilk 10’a giriyor. Bir yaz meyvesi olarak hararet giderici özelliğiyle bilinen karpuzu Ramazan ayında hem iftarda hem de sahurda yemek sonrası bir tabak tatlı yerine tüketebilirsiniz.
Yoğurt
Kalsiyum, probiyotik ve B12 açısından zengin olan ve vücutta detoks etkisi yaratan yoğurtta bulunan su miktarı %85. Akşam yemeklerinde meşrubat yerine yoğurt tüketerek hem enerji kazanabilir hem de gün içinde yaşayacağınız susuzluk hissini azaltabilirsiniz.
Göbek marul
Diğer tüm salatalık yeşilliklerinden daha fazla su içeren göbek salata, iyice yıkandığında tüm öğünlerinizde rahatlıkla tüketebileceğiniz adeta bir su kaynağı. Ramazan ayı boyunca göbek marulu diğer salata malzemelerinden daha çok tercih edebilirsiniz.
Ispanak
Potasyum, lif ve folat açısından zengin olan ıspanak yalnızca susuzluğu gidermek için değil daha sağlıklı bir bedene sahip olmak için de devamlı tüketmeniz gereken sebzelerden biri. Üstelik başka bir şeye ihtiyaç duymadan başlı başına bir akşam yemeği olarak yiyebileceğiniz ıspanak, günün devamında susuzluk hissini etkili bir oranda azaltacaktır.
Kavun
Yaz aylarının vazgeçilmezi kavun, susuzlukla savaşırken de doğru bir alternatif. İçerdiği fazla miktarda su ve mineraller sayesinde vücudun susuzluk hissini azaltırken, düşük kalorili bir meyve olmasıyla da çoğu meyveye göre daha ön planda.
İlginizi çekebilir: Ramazan’da su içmek: Susuzluk nasıl önlenebilir?