Suyun dinler için önemi ve kutsal su

Yüzyıllar boyunca kutsal sayılan birçok madde olmuştur. Ancak su neredeyse her inançta kutsal olarak kabul edilmiştir. Suyun hayatımızdaki önemi, iyileştirme gücü ve şifası ona saygı duyulmasındaki en önemli neden olarak sayılabilir.

Hemen hemen bütün dinler yenilenme ve arınma amacıya farklı şekillerde suyu kullanmaktadır. Din kitaplarında ve mitolojide, su her zaman adından sıkça bahsettirir. Bazen su kaynağının kutsal olduğu, bazen de kutsal kişilerin suyu kutsadığı görülmektedir. Bununla birlikte bazen, su ile yapılan işlemin kutsallığı da vardır.

Kutsal olarak kabul edilen su
Kanaviçe kutu modelleri 21
<em>ganj nehrinde kutsal suyla yıkanan bir yerli <em>

Birçok din, belirli kaynakların veya su cisimlerinin kutsal veya en azından uğurlu olduğunu düşünmektedir; örnekler arasında Roma Katolikliği’nde Lourdes suyu, bazı Hıristiyan kiliselerinde Ürdün Nehri (en azından sembolik olarak), İslam’da Zemzem suyu ve Hinduizm’da Ganj Nehri sayılabilir.

Tüm bu kutsal suların ortak özelliği, suyun yine kutsal sayılan bir zat tarafından sunulmuş olmasıdır. Bu nedenle, kutsal su içenlere şifa verdiğine inanılmaktadır. Örneğin Fransa’da bulunan Lourdes suyunun kutsal Meryem Ana tarafından kutsandığı kabul edilmektedir. Suyun şifasına inan milyonlarca kişi her yıl bu su kaynağından içmek ve yıkanmak için Lourdes’i ziyaret eder.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  TikTok’un öne çıkan trendi Morning Shed gerçekten etkili mi?

Lourdes suyu gibi, Zemzem suyu da kutsanmış sular arasındadır. Zemzem suyunu ve önemini hepimiz biliriz. İslam dinindeki yeri son derece kutsaldır. Şifa verdiği inanılan Zemzem suyunu içme ritüeli ise, diğer kutsal sulardan biraz farklıdır: ayakta, besmele çekilerek ve kıbleye dönülerek içilmesi gerekmektedir.

Zemzem suyunun hafızası

Daha önce de suyun bir hafızası olduğunu belirtmiştik. Tüm adı duyulmuş şifalı ve kutsal suların mikroskop altındaki molekül yapısını inceleyen araştırmacı Masaru Emoto, Zemzem suyunun hafızasının da temiz olduğunu, yani içen kişilere şifa verdiğini kanıtlamıştır. Donmuş Zemzem su damlasının mikroskop altından inceleyen araştırmacı Emoto, düzgün altıgen kristal yapısı ile Zemzem suyunun görselini birçok kitabında da kullanmıştır.

<em>zemzem suyunun altıgen kristal görünümü<em>

İlgili yazı: Suyun temiz olması yetmez, hafızasının da temiz olması gerekir 

Su ile “ritüel yıkanma” Hıristiyanlık, Hinduizm, Budizm, Sihizm, Yahudilik, İslam, Bahai Dini, Şinto, Taoizm ve Rastafari hareketi suyu ayin yıkaması olarak kullana inançlar arasında sayılabilir. Hristiyanlığın başlıca ayinleri arasında kişinin su ile yıkanması (daldırılması veya su serpilmesi) vardır (buna vaftiz olmak denir); ayrıca, Yahudiliğin (mikvah) ve Sihizm (Amrit Sanskar) dahil olmak üzere diğer dinlerin de bir parçasıdır. Kutsal su, bir din adamının üyesi veya bir dini figür tarafından kutsanmış sudur. Temizlik için kullanılan vaftiz ve ruhsal temizlik, Hıristiyanlığın Sihhism’e kadar birçok dinin ortak olduğu bir temizliktir. Kötülere karşı korunmak için kutsal olarak kutsal su kullanımı Anglikan ve Roma Katolikleri arasında yaygın olarak görülür. Bunun dışında, Yahudilik ve İslam dinleri de dahil olmak üzere birçok dinde vefat eden kişinin temiz su ile bir ritüel yıkanması gerçekleştirilir. İslam’da beş vakit namaz öncesi için su ile abdest alınması, yani belli bölgelerin su ile yıkanması İslam dininin ritüelidir. Şinto’da su neredeyse herkesin veya yerin temizlenme ritüelinde kullanılmaktadır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  ‘5 L’s of Longevity’: Bütüncül Tıp Uzmanı Gladys McGarey’e göre uzun ve sağlıklı yaşamın 5 bileşeni
Kanaviçe kutu modelleri 17
<em>hristiyanların kutsal suda yıkanma ritüelinde kullandıkları metal havan <em>

Okunmuş su, içilecek suyun bir din adamı tarafından kutsanmasıdır. Din adamları suya çeşitli iyi sözler, ilahileri, dualar okuyarak suyun kutsanması sağlanır. Bu sayede, suyu içen kişiler şifa kazanır. İslam dininde de buna benzer bir şekilde su kutsama şekli vardır. Dua okuyan kişinin önüne su verilir (bazen tuz, şeker, pirinç gibi besinler de verilir). Dua sonrasında suyun okunmuş su olması nedeni ile kutsal kabul edilir ve şifa niyetine dağıtılıp içilir. Suyun önemi ve kutsallığı, İslam dininde birçok ayette vurgulanmaktadır. Özellikle insanların bir damla sudan yaratıldıkları vurgulanmaktadır. Kabala öğretisinde de suyun önemi oldukça ön plandadır. Kabala öğretisinde de suyun kutsanması ve içen kişinin şifa kazanması esastır.  

Su Tanrıları

Su tanrıları genelde belirli su kaynaklarında ya da kutsal kuyularda ilahileşmişlerdir, ancak daha soyut okyanus tanrıları ve “suyunu” soyut bir unsur olarak temsil eden tanrılar da vardır, örneğin Zerdüştporada Aban gibi.  

Kutsal suyun resmi olmayan kullanım alanları

Kutsal su, efsanevi kötü yaratıklara ve vampirlere karşı bir silah olarak kullanıldığına inanılmıştır. Doğu Avrupa’da, şüpheli bir vampir cesedin üzerine, onu yok etmek veya etkisiz hale getirilmesi amacıyla kutsal su serpilebilir. Bu inanış, daha sonra bilim kurgu yaratıklarında farklı şekillerde kullanılmaya devam etmiş ve çoğalmıştır.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir