Taç çakrası, üçüncü göz çakrası, boğaz çakrası ve kalp çakrası: Üst bedende yer alan spiritüel enerji merkezleri

Çakraların, bedenimizde yaşam enerjisi olarak da bilinen ‘prana’nın devamlı olarak akışta kalmasını sağlayan, fiziksel bedenimizi spiritüel bedenimize bağlayan, birbiriyle olduğu kadar fiziksel bedenle de bağlantılı enerji noktaları olduğundan Çakralar ve anlamları: Bedendeki enerji noktalarının fiziksel ve ruhsal iyi oluş üzerindeki etkiler yazımızda detaylı olarak bahsetmiştik. 

Bedenimizde sürekli olarak akmaya devam eden, dinamik yapıdaki bu enerji noktalarımız, omuriliğin hemen yanına konumlanmış şekilde, kuyruk sokumundan başımızın en tepesindeki noktaya doğru lineer bir yörüngede sıralanmış halde bulunuyor.

7 ana çakradan oluşan çakra sistemi, Batı dünyasında en bilinen ve kabul gören çakra modellerinden biri ve Reiki, kristal şifa, yoga duruşları gibi pek çok bütünsel şifa pratiği, her bir çakra için ayrı özellikteki uygulamalar içeriyor. 7 ana çakradan oluşan ruhani bedenimiz henüz soyut bir kavram olarak görülse de, fiziksel bedenle bağlantılı olduğuna ve zihin sağlığımızı, duygu durumumuzu, ve genel iyi oluşumuzu etkileyen bir işleve sahip olduğuna inanılıyor.

Spiritüel bedenimizde bulunan 7 ana çakranın bedenin üst bölümünde kalan kısmını oluşturan 3 enerji merkezi olan taç çakrası, üçüncü göz çakrası, boğaz çakrası bedenin spiritüel enerji merkezleri olarak açıklanıyor ve kişinin duygularıyla, hisleriyle, spiritüel bağlantısıyla, sezgileriyle bağlantısı olduğu düşünülüyor. Bedenin alt kısmında bulunan 3 çakra olan karın çakrası, sakral çakrası ve kök çakrası ise fiziksel enerji merkezleri olarak biliniyor ve beden algımızla, fiziksel dünyayla olan bağlantımızla bağlantısı bulunuyor. Bu üçlü çakra merkezinin tam ortasında yer alan kalp çakrası ise spiritüel enerjiyle fiziksel enerjinin kesişim noktasında bulunuyor ve ruhani varoluşumuzu fiziksel varoluşumuzla bir araya getiriyor.

Bu yazımızda, 7’li çakra sistemiminde bedenimizin üst kısmında bulunan taç çakrası, üçüncü göz çakrası, boğaz çakrası ve bu çakraları alt kısımda bulunan fiziksel enerji merkezleriyle birleştiren kalp çakrasını detaylı olarak inceleyeceğiz.

Taç Çakrası – Sahasrara: Nihai bilgelik ve spiritüel bağlantı

Sanskritçe ismi Sahasrara olan taç çakra, ilahi bilgeliğin, bilincin, aydınlanmanın, hayal gücünün, optimizmin, maneviyatın ve yüksek benlikle (ilahi güç, Tanrı, evrensel bilinç, evren gibi) olan bağlantımızın merkezi olarak görülüyor. Fiziksel tüm formların ötesine geçen taç çakra özveri, inanç, adanmışlık, açık fikirlilik, zeka ve etik değerler gibi özelliklerle kendini gösteriyor.

Başın en tepe noktasında bulunan, rengi mor olarak tasvir edilen ve merkezi sinir sistemiyle bağlantısı olduğu düşünülen taç çakrasının ana elementinin düşünce olduğuna inanılıyor.

Taç çakrasındaki enerjinin dengede olması ne anlama gelir?

Taç çakrası dengede olduğunda bireyin zeka, bilgelik, analitik düşünme gibi becerilerini geliştirmesi ve dolayısıyla daha stratejik düşünebilmesi, bilincinin daha açık olması, evrende var olan her şeyin arasındaki bağlantıyı çok daha kolay yorumlayabilmesi mümkün hale geliyor.

Taç çakrasındaki enerjinin dengesiz olması ne anlama gelir?

Taç çakrasındaki enerjinin tıkalı olması ya da bedendeki diğer enerji merkezleriyle dengesizliğe girmesi ilgisizlik, güvenememe, kafa karışıklığı ve aşırı düşünmenin yanı sıra bedeninizden ve dünyadan kopukluk hissetmenize neden olabiliyor. Taç çakra dengesiz hale geldiğinde, ruhsal olarak bağlantısız hissedebileceğiniz için yaşamda herhangi bir yönünüz ya da amacınız olmadığını hissedebilirsiniz. Tıkalı bir taç çakrası, depresyon ve sinir sistemi bozukluklarına, boşluk ve eksiklik hislerine yol açabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Spor yapanlar için terlemek ne kadar önemli?

Taç çakrasının dengesizliğe girmesinin psikolojik belirtileri: Depresyon, kafa karışıklığı, inanç kaybı, umutsuzluk, amaçsızlık, demans, epilepsi, şizofreni.

Taç çakrasının dengesizliğe girmesinin fizyolojik belirtileri: Işığa hassasiyet, baş ağrısı, otoimmün bozukluklar, nörolojik rahatsızlıklar.

Taç çakrasını tekrar dengeye getirmek için:

Taç çakrayı dengelemek ve açmak kendi içimizle, algıladığımız evrenle ve spiritüel var oluşumuzla derin bir bağlantı kurabilmek için son derece önemlidir. Taç çakrasına giren ve taç çakrasından çıkan enerji, diğer altı çakradaki enerjinin de akışını da etkiler. Taç çakrayı dengelemek ve pozitif enerji akışını sürdürebilmek için kristaller / değerli taşlar takmak ya da taşımak önemlidir. Ametist ya da kaya kristali, taç çakradaki enerji akışını en iyi dengeleyen doğal taşlar olarak biliniyor. Ayrıca lotus çiçeği yağı ve tütsü kullanımının da bu çakrayı dengeye getirmeye yardımcı olmak amaçlı kullanılabileceği söyleniyor.

Özellikle karmaşık, düzensiz, işlevini düzgün şekilde yerine getiremeyen bir zihin yapısıyla kendini gösteren enerji blokajlarının temizlenmesi ve enerji akışının tekrar dengeye getirilebilmesi için kullanılabilecek bir diğer etkili uygulama da, zihninizi kontrol etmenize olanak sağlayacak meditasyon pratikleri olacaktır.

Bedeniniz aracılığıyla zihninizi rahatlatmanıza yardımcı olabilecek nefes teknikleri, bedeninizin gevşemesine ve rahatlamasına olanak veren Yoga’daki Savasana pozu bu çakranın tekrar dengeye gelmesine yardımcı olabilir.

Üçüncü Göz Çakrası – Ajna: Sezgisellik ve içgörü

Orta beyinde, sol ve sağ optik sinirlerin kesiştiği bölgede yer alan, gözlerle ve epifiz beziyle bağlantılı olan üçüncü göz çakrası içgörü, zihin, zeka, fikirler, rüyalar, içsel bilgelik ve sezgilerle bağdaştırılır.

Üçüncü Göz çakrasındaki enerjinin dengede olması ne anlama gelir?

Üçüncü göz çakrasının ana elementi ışıktır. Güçlü bir sezgisellik ve farkındalık, algılama ve gözlem yeteneği, hafıza ve hayal gücü üçüncü göz çakrasının dengede olduğunu gösterir.

Üçüncü göz çakrasını dengelemek ve açmak netliği, ilhamı ve yeniliği beraberinde getirir. Hayallerimizin peşinden cesaretle gidebilmemizi sağlar ve doğuştan gelen psişik yeteneklerimizi ve ruhsal bağlantılarımızı derinleştirir. Dengeli bir üçüncü göz çakrası, kendi hayatımızın zaman çizelgesini kontrol etmemize yardımcı olur; geçmişimizden öğrenmemizi, şimdiki anda var olmamızı ve geleceğimizi daha net görmemizi sağlar. Sezgilerimiz daha güçlü ve net hale geleceği için rüyalarımızı yorumlamak kolaylaşır. Hayat amacımızla daha derin bir bağlantı hissederiz. Üçüncü göz çakrasındaki dengenin getirdiği bu “kontrol” hissi, hedeflerimize ulaşmamız için gerekli olan olasılıkların kapılarını aralar.

Üçüncü göz çakrasındaki enerjinin dengesiz olması ne anlama gelir?

Üçüncü göz çakrası dengesizliğe girdiğinde, zihninizdeki düşüncelerle bir düşünce bombardımanına tutulabilir, bu düşünceleri etkili bir şekilde işleyemeyebilir, kendinizi duygusal ve entelektüel bir çatışmanın arasında sıkışmış hissedebilirsiniz. Sezgilerinizi yitirebilir, net kararlar veremeyebilir ve sonucunda pişman olacağınız seçimler yapabilirsiniz.

Üçüncü göz çakrasının dengesizliğe girmesi baş ağrısı, hafıza sorunları, odaklanma problemleri ve görme bozukluklarıyla kendini gösterebilir. Yine kafa karışıklığı ve kişinin kendi bilgeliğine güvenmemesi de bu çakrada bir dengesizlik olduğunun göstergesi olabilir.

Sanskritçe adı ‘komuta merkezi’ anlamındaki ajna olan üçüncü göz çakrası tüm endokrin sistemi salgılarının kontrolünden sorumlu olan hipofiz beziyle bağlantılıdır. Bu özelliğiyle de üçüncü göz çakrası aslında bir kontrol merkezi olarak görülür.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Fibromiyaljide egzersizin önemi: İşleyen kaslar ışıldar, işleyen kaslar paslanmaz

Üçüncü göz çakrasının dengesizliğe girmesinin psikolojik belirtileri:Kabus görmek, psikolojik kaynaklı baş ağrısı ve migren, nörolojik problemler, öğrenme güçlükleri, halüsinasyonlar.

Üçüncü göz çakrasının dengesizliğe girmesinin fizyolojik belirtileri: Görme bozuklukları ve göz hastalıkları, glukoma, kulak problemleri ve duymada zorluk, saç dökülmeleri.

Üçüncü göz çakrasını tekrar dengeye getirmek için:

Üçüncü göz çakrasını dengeye getirmek için aromaterapi uygulamalarından destek alınabilir. Özellikle Hindistan cevizi, vanilya ve yasemin yağlarının üçüncü göz çakrasını dengeye getirdiğine inanılıyor. Ayrıca ametist, safir ve lapis taşlarının da üçüncü göz çakrasındaki enerjiyi dengeleme konsunda etkili olduğu biliniyor.

Üçüncü göz çakrasını tekrar dengeye getirmek için sempatik ve parasempatik sinir sistemlerinin dengeye getirilmesi son derece önem taşıyor. Pranayama nefes egzersizleri, parasempatik sinir sisteminin aktivasyonunu sağlayarak üçüncü göz çakrasının tekrar dengeye gelmesine yardımcı olduğu bilinen nefes tekniklerini içeriyor. Üçüncü göz çakranızı dengeye getirmek için ayrıca Yoga’daki aşağı bakan köpek, çocuk pozu, ağaç pozu, kartal pozu, yunus pozu, handstand pozu ve çeşitli görselleştirme tekniklerinden de yararlanabilirsiniz. 

Boğaz Çakrası – Vishuddha: İfade ve iletişim alanı

Sanskritçe adı Vishuddha olan boğaz çakrası gerçeğin ve açıklığın sembolü olarak bilinir. Sesinizdeki gerçekliği, samimiyeti, ve eşsizliği olduğu kadar başkalarını dikkat vererek dinleme, samimi iletişim kurma ve kendinizi sözle, yazıyla, sanatla etkili şekilde ifade edebilme becerilerinizle bağlantılıdır. Fiziksel bedendeki boyun, boğaz, kulaklar, dil, çene, dişler ve tiroid beziyle bağlantılı olan boğaz çakrası, diğer tüm çakralardan gelen bilgilerin iletişiminden sorumludur. Boğaz çakrasının ana elementi düşüncelerinizi dile getirmenize olanak veren sestir.

Boğaz çakrasındaki enerjinin dengede olması ne anlama gelir?

Boğaz çakrasının dengeli ve uyumlu çalışması yaratıcılık ve dürüstlük becerilerinizi geliştirmenin yanı sıra iyi bir dinleyici olmanız ve dış dünyayla nezaketle iletişim kurmanıza da olanak verir.

Boğaz çakrasını dengelemek ve açmak, kendinizin ya da başkalarının eleştirme ya da yargılama endişesi olmaksızın, duygularınızı ifade etmenize ve özgürce iletişim kurmanıza olanak tanır. Duygularımızdaki ve eylemlerimizdeki dürüstlüğü ve uyumu destekleyerek daha otantik ve özgür yaşamamıza yardımcı olur. Dengeli bir boğaz çakrası, kişiler arası ilişkilerde ve iş yaşamında başarılı şekilde iletişim kurmanıza yardımcı olur ve özellikle kendini ifade etme becerisinin iyi olmasını gerektiren işler yapanlar için son derece önemlidir.

Boğaz çakrasındaki enerjinin dengesiz olması ne anlama gelir?

Boğaz çakrasındaki enerji akışının dengesizliğe girmesi topluluk önünde konuşma korkusu, zayıf bir ses tonu, aşırı derecede utanma duygusu ve iletişim bozukluklarını beraberinde getirir. Karşımızdaki kişiyi dikkatle dinleyemememiz; çok yüksek sesle, agresif ve saldırgan bir tavırla iletişim kurmamız, konuşulanları doğru şekilde algılayamamamız bu çakrada bir dengesizlik olduğunun işareti olabilir.

Boğaz çakrasındaki herhangi bir dengesizlik durumunda sözlü olarak, beden diliyle ya da duygusal olarak iletişim kuramadığınızı hissedebilirsiniz. Boğaz çakrası kendimizi ifade etme becerimizle doğrudan bağlantılı olduğu için bu çakradaki dengesizlik özellikle bilinçaltımızdaki düşüncelerimizin ve duygularımızın dışarı aktarılamamasına, aktarılsa da sorunlu bir iletişim şekliyle aktarılmasına yol açabilir. Şiddetli travmalar bu çakranın kapanmasına neden olarak duyguları ve düşünceleri ifade etmeyi oldukça zorlaştırabilir.

Boğaz çakrasının dengesizliğe girmesinin psikolojik belirtileri:Gerginlik, öfke, korku, dikkat eksikliği, izolasyon ve yalnızlık hissi.

Boğaz çakrasının dengesizliğe girmesinin fizyolojik belirtileri:Boğaz, ses, tiroid ve kulak problemleri; boyun, çene, omuz tutulmaları; sinüzit ve boğaz ağrısı, diş sıkma ve buna bağlı çene ağrıları, ses kaybı, diş ve diş eti problemleri.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Düşük karbonhidratlı mı, az yağlı mı: Kilo vermede hangisi daha etkili?

Boğaz çakrasını tekrar dengeye getirmek için:

Boğaz çakrasındaki enerjinin tekrar dengeye gelebilmesi için sesinizi kullanarak yaratıcı iletişim becerilerinizi geliştirebileceğiniz şarkı söylemek, mantra söylemek, yazmak, günlük tutmak gibi aktivitelerden yararlanabilirsiniz. Ayrıca meyan kökü, nane, zencefil, zerdeçal, papatya gibi içerikleri bulunduran bitki çayları içebilir; Yoga pratiklerinize nefes egzersizlerini, boyun rulosuyla yapacağınız masajları ve Deve duruşunu dahil edebilirsiniz.

Kalp Çakrası – Anahata: Sevginin ve şefkatin merkezi

Sevgi, empati, şefkat gibi duyguların merkezi olan kalp çakrası, üst ve alt çakra sistemlerinin tam ortasında yer alır. Bedenin üst kısmındaki üç ana çakranın (taç, üçüncü göz, boğaz) yarattığı enerji akışıyla bedenin alt kısmındaki üç ana çakranın (karın, sakral, kök) enerji akışının kesişim noktası olan kalp çakrası, kendinize ve başkalarına karşı hissettiklerinizi; sevgi, şefkat, güvenlik, güven, macera, kendine şefkat, affetme gibi duygularla kendinizi ve diğer insanları nasıl kabul ettiğinizi belirler. Spiritüel enerji merkezi olan çakralarla fiziksel enerji merkezi olan çakraların tam ortasında yer alan bu enerji noktasının ana elementi havadır. Dolayısıyla bu çakrayı dengeleyen en etkili uygulamalar, nefes pratiklerini içerir.

Kalp çakrası, tüm çakraların merkezinde olduğu için ruhsal, zihinsel ve bedensel iyi oluşumuz için hayati bir çakra olarak kabul edilir.  

Sanskritçe’deki adı Anahata olan kalp çakrası tüm göğüs boşluğunun önüne, arkasına, yanlarına ve kalbe açılır. Dolaşım sistemi, immün sistem, solunum sistemi içinde yer alan tüm organlarla, özellikle akciğerlerle, kalple, diyaframlar ve timüs beziyle bağlantılıdır.

Kalp çakrasındaki enerjinin dengede olması ne anlama gelir?

Kalp çakrasının dengede olması neşe, şefkat, nezaket ve iyi niyetle kendini gösterir. Dolayısıyla hem kendinize hem de diğer insanlara karşı koşulsuz bir sevgi ve yargısız bir kabul içinde olur, sevgiyi samimiyet ve içtenlikle verebilir ve alabilirsiniz.  

Kalp çakrasındaki enerjinin dengesiz olması ne anlama gelir?

Bizi fiziksel ve ruhsal dünyamıza bağlayan her nefes kalp çakrasıyla çevrelenir ve eğer bu çakra dengesiz ya da tıkalıysa çevremizdeki tüm insanlara, kendimize ve evrene duyduğumuz sevgi azalabilir. İlişkilerimizde sevgi ve şefkat eksikliğinden kaynaklanan sorunlar yaşayabilir, umudumuzu kaybedebilir; sevgiyi, empatiyi ve şefkati gözden kaçırabiliriz. Kalp çakrasındaki enerji akışında yaşanan herhangi bir dengesizlik kızgınlık, kendini geri çekme, izolasyon hissi, keder ve üzüntü, benmerkezcilik, empati eksikliği ve kin tutma gibi özelliklerle kendini gösterebilir.

Kalp çakrasının dengesizliğe girmesinin psikolojik belirtileri:Empati yoksunluğu, inançsızlık, kin tutma, umutsuzluk, güvensizlik, izolasyon, bağlanma problemleri.

Kalp çakrasının dengesizliğe girmesinin fizyolojik belirtileri:Dolaşım ve solunum bozuklukları, çakranın bağlantılı olduğu tüm bölgede duyumsanan kasılmalar ve gerginlikler, astım, göğüs hastalıkları, sırt ağrıları, erken yaşlanma.

Kalp çakrasını tekrar dengeye getirmek için:

Kalp çakrasının dengede ve akışta olması, kişinin kendine ve başkalarına duyduğu sevgiyi artırır. Hem başkalarına hem de kendinize karşı şefkatli olmanıza, empati kurmanıza ve affedici olmanıza olanak tanıyarak sizi çevrenizdeki sevgi dolu dünyaya yeniden bağlar.

Kalp çakrasını tekrar uyumlu ve dengeli hale getirmek için, Kedi, Kobra, Yukarı Bakan Köpek, Ters Savaşçı, Köprü, Tavşan, Deve gibi pozisyonlar dahil olmak üzere üst ve orta sırtınızı, omuzlarınızı ve göğsünüzü açan yoga duruşlarıyla birlikte sevgi ve şefkat meditasyonu, şükür günlüğü, Pranayama nefes çalışmaları gibi uygulamalarla kalp çakranızı güçlendirebilirsiniz.

Bir sonraki bölümde, bedenin alt kısmında yer alan fiziksel enerji merkezleri olarak bilinen üç çakra ile (karın, sakral, kök) ilgili detaylı bilgilere yer vererek yazımıza devam edeceğiz…

Kaynaklar: Well + Good, Curative Soul, Mind Valley

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir