Telgraf çiçeği bakım kılavuzu

Telgraf çiçeği bakımı nasıl olmalı? Bu harika ev bitkisi hakkında daha fazlasını keşfedin.

Telgraf çiçeği (Tradescantia Zebrina), evde bitki yetiştirmeyi sevenlerin yakından tanıdığı ve bakımı oldukça kolay olan bir bitki. Aslen Güney Meksika ve Guatemala’ya özgü olan bu bitki çok az bakım gerektiren ve sulama dönemleri arasında kurumayı seven bir sukulent. Parlak, dolaylı ışığı çok sever; hızlı büyür ve çoğalması için daha kompakt hale getirilebilir. Daha da önemlisi telgraf çiçeğinizin tek bir gövdesi 182 cm’ye kadar uzayabilir!

Telgraf çiçeği bakımı hakkında tüm merak ettiklerinizi aşağıda bulabilirsiniz.

Telgraf çiçeği özellikleri

Telgraf çiçeği

Meksika, Güney Amerika ve Karayipler’in tropikal iklimlerine özgü olan bazı bitkiler zararlı otlar olarak kabul edilir; bazıları bahçe bitkileri olarak değerlidir; ve Tradescantia zebrina gibi bazıları cesur desenleri ve göz kamaştırıcı yaprakları nedeniyle öncelikle iç mekan bitkileri olarak yetiştirilir. Tıpkı aynı ailedeki diğer bahçe bitki türleri gibi ev bitkisi çeşitleri de çok gösterişli olmasalar da üç yapraklı çiçekler üretirler. Çiçekler, türe ve çeşitliliğe bağlı olarak beyaz, mor veya pembe renkte olabilir ve düzenli olarak açar.

Telgraf çiçeği iç mekanlarda yıl boyunca ekilebilir ve yetiştirilebilir ancak dış mekanda yetiştirilirse erken sonbaharda ekilmeleri gerekir. Hızla büyürler ve kendi hallerine bırakıldıklarında dış ortamlarında istilacı hale gelirler. İç mekan bitkileri ise daha kontrollü büyür. Bazı Tradescantia türleri, insanlar ve hayvanlar için hafif derecede toksik olabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Küçük Daireniz İçin 8 Sürgülü Gardırop Kapısı Kulpu

Bu güzel bitki, basamak şeklinde sıralanmış çizgili yapraklara sahiptir. Bu görüntüsü sebebiyle halk arasında “damat pijaması çiçeği” olarak da bilinir. Genelde yeşil ve mor tonlardaki şeritlere sahip yaprakları ile diğer bitkilerden kolayca ayırt edilebilir.

Telgraf çiçeği çeşitleri

Telgraf çiçeği açtığı çiçeklerin rengine bağlı olarak farklı türlere sahiptir.

Mor telgraf çiçeği

Mor telgraf çiçeği, “mor kalp” ve “mor kraliçe” adlarıyla bilinir. Güneş görünce parlak mor bir renk alır, dalları ve yaprakları mordur. Mor telgraf çiçeği bakımı ise son derece kolaydır. Güneşi çok sever ve gölgeye ihtiyaç duymaz.

Tüylü / yünlü telgraf çiçeği

Bu telgraf çiçeği türü pembe ve mor çiçek açar. Yapraklarında tüye benzer dokular olur. Yarı gölgeli alanlarda büyümeyi sever.

Örümcek / mavi telgraf çiçeği

Bu, melez bir telgraf çiçeği türüdür. Yaprakları uzun ve yeşildir. Şerit halindeki yapraklarının arasında mavi çiçekler açar. Peki telgraf çiçeği bahçede yetişir mi Bu tür için evet; dış mekanda yetişmeye çok elverişlidir.

Tekne / beşik zambak telgraf çiçeği

Bu bitkinin kılıç şekline benzer yaprakları vardır. Yaprakların bir tarafı pembeyken diğer tarafı yeşildir. Genelde geniş arazileri örtmek için dikilirler.

Yalancı telgraf çiçeği

Telgraf çiçeğine çok benzediği için bu bitki de telgraf çiçeğinin bir türü olarak kabul edilir. Ama aslında değildir. Mavi taç yaprakları vardır ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetişir.

Ak telgraf çiçeği

Yeşil yapraklı bu telgraf çiçeği, beyaz renkli çiçeklere sahiptir. Yarı gölgeli alanlarda yetişir.

Pembe telgraf çiçeği

Bu türün yaprakları da çiçeği de pembe renklidir. Bazı yapraklarında pembe geçişler bulunur. Güneşi ve kontrollü sulamayı sever. Pembe telgraf çiçeği anlamı ise çoğu pembe çiçekte olduğu gibi bağlılığı temsil eder.

Yeşil telgraf çiçeği

Yeşil telgraf çiçeği Güney Amerika topraklarında sık yetişen bir bitkidir. Yaprakları yeşildir. Nadiren beyaz çiçek açar. Yeşil telgraf çiçeği bakımı konusunda ise sarmaşık halde her yerde yetişebileceğini söyleyebiliriz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Osouji ritüeli: Japonların yeni yıl temizliği hakkında bilmeniz gereken her şey

Telgraf çiçeği bakımı: Telgraf çiçeği evde nasıl yetiştirilir?

Telgraf çiçeği

Telgraf çiçeği bitkisinin bakımı kolay bir bitki olduğunu söylemiştik. Onu ev bitkisi olarak yetiştirmenin tek zor yönü, doğru nem seviyesine ulaşmaktır. Telgraf çiçeği sürekli olarak nemli toprak ister, ancak ıslaklıktan veya su birikintilerinden hoşlanmaz. Saksısıyla beraber asarak kullanmaya en uygun bitkiler arasında yer alır.

Bu harika bitki, bol miktarda dolaylı ışık alan yerde büyümeyi sever. Onu gür tutmak için düzenli olarak sıkıştırılması gerekir, aksi takdirde uzun bacaklı ve cılız kalabilir. Ayrıca bitkinin büyüme hızına benzer şekilde yaprak döktüğünü göreceksiniz. Çiçeğin sağlığı için sık sık bu ölü yaprakları ayıklamalısınız. Bununla birlikte birkaç yıl içinde neredeyse tüm telgraf çiçekleri cılız ve dağınık görünümlü hale gelir. Neyse ki, küçük gövde kesimlerinden çoğaltılmaları çok kolaydır, bu nedenle biraz ileriyi planlıyorsanız evinize sürekli bir tedarik sağlayabilirsiniz.

1. Işık

Telgraf çiçeği bakımı için en ideal yer, dolaylı güneş ışığıdır. Onu günde en az 8 saat güneş alan bir pencerenin yanına yerleştirin, ancak yaprakların kavrulmasına neden olabilecek doğrudan ışıktan korumaya da dikkat edin. Yapraklarındaki rengin veya alacalığın solmaya başladığını fark ederseniz bu, bitkinin yeterince ışık almadığının kesin bir işaretidir.

2. Toprak

Telgraf çiçeği, aşırı sulanmadığı sürece normal saksı toprağında gayet iyi büyüyebilir. Genel olarak, iyi drene olan toprağı tercih eder, çok ıslak kalırsa kökleri kolayca çürüyebilir. Drenajı desteklemek için az miktarda kumu, bol miktarda organik madde içeren bir saksı toprağı karışımına ekleyin.

Telgraf çiçeği eğer yeterli besine sahipse fazlasına ihtiyaç duymaz. Onu beslemek için en fazla, iki ayda bir yarısı seyreltilmiş suda çözünür bir gübre kullanın. Daha agresif besleme, bitkinin yapraklarının alacalı görüntüsünü kaybetmesine neden olabilir.

3. Sulama

Telgraf çiçeği sürekli nemli tutulmayı tercih eder ve yaz aylarında haftada bir, sonbahar ve kış aylarında ise daha az sıklıkta sulanmak ister. Bitkinizin sulamaya hazır olup olmadığını kontrol etmek için yüzeyden birkaç cm aşağıdaki toprağı hissedin. Kuruysa, bitkinizi sulamanın zamanı gelmiş demektir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Ledli Duvar Dekoru Fikirleri

4. Sıcaklık ve nem

Telgraf çiçeği türlerinin tamamı 18-23 °C arasındaki sıcaklıklarda gelişir; daha yüksek sıcaklıklarda da iyi sonuçlar verir. Bununla birlikte, yapraklarının rengini bozabileceği veya zarar verebileceğinden 10 °C’nin altındaki sıcaklıklarda sürekli tutulmamalıdır.

Nem seviyesi söz konusu olduğunda telgraf çiçeğinin ortalamanın üzerinde bir nemi sevdiğini söyleyebiliriz. Onu banyo veya mutfak gibi evin tipik olarak nemli bir alanında tutarak başlayın. Ayrıca yapraklarını birkaç günde bir hafifçe buğulayabilir veya küçük bir hava nemlendiriciye yatırım yapabilirsiniz. Bitkinin yapraklarının kızardığını fark ederseniz evinizdeki nem seviyelerinin çok düşük olduğunun bir işareti olabilir.

5. Budama

Telgraf çiçeği, evcilleştirilmezse aşırı uzayabilen ve agresif büyüyen bir bitki. Bitkinizi kontrol altında tutmak ve daha dolgun büyümesini teşvik etmek için, sapları periyodik olarak kesin ve bir eklem haline getirin. Uzun bacaklı görünümden kaçınmak için sapları düzenli olarak en az %25 oranında budayın veya sıkıştırın.

Telgraf çiçeği nasıl çoğaltılır?

Telgraf çiçeği türlerinin köklerinden çoğaltılması oldukça kolay. Bunun için:

En az bir yaprak içeren 2,5 cm’lik bir sap parçası alın ve taze saksı toprağına kesik tarafı aşağı gelecek şekilde yerleştirin. Bu parçayı ekimden önce kök salması için bir kavanoz su içinde de bekletebilirsiniz.

Kestiğiniz sapı düzenli olarak sulayın, birkaç hafta içinde kök saldığını fark etmelisiniz.

Fideyi kalıcı saksına yerleştirin.

Telgraf çiçeği ne zaman çiçek açar?

Telgraf çiçeği

Halk arasında “telgraf çiçeği uğursuz mu” şeklinde bir merak konusu var. Bitki bakımı, ona yüklediğiniz mana ile ilişkili. Dolayısıyla bu çiçeğin uğursuz olduğuna dair bilinen bir inanç bulunmuyor.

Telgraf çiçeği bakımı doğru şekilde yapıldığında, yaprakları canlanır ve çiçek açar. Türüne göre mavi, beyaz ya da pembe renklerde çiçek açabilir.

İlginizi çekebilir: Lavanta nedir, lavanta çiçeğinin faydaları nelerdir?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir