Ortaokulda çocukları olan ebeveynler ve çocukların kendileri, bu hafta normalden daha heyecanlı ve daha gergin hissedebilirler. Çünkü pek fazla stres unsuru ve az sayıda keyifli dersleri temsil eden eğitim sistemimizdeki bir sınav gerçeğinin tarihi yaklaşıyor.
Keşke resim, müzik, beden gibi aktivitelerin hafta sonu kurslarında öğrenildiği bir düzen yerine okulda da bunların yeterince öğretildiği bir eğitim sistemi olsa. Böylece çocuklar, okulu daha çok sevmek için daha fazla neden bulabilseler. Ama bu, bu hafta seçtiğim konunun dışında kalıyor.
TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sınavı öncesi çoğu zaman çocuklarda kaygı seviyesinin arttığı görülebilir. Bu nedenle çocuğunuzla iletişiminiz normalden daha hassas bir konu olabilir.
Sınav zamanı çocuklarınızla nasıl iletişim kurmalısınız?
Bazen ebeveynler “sana güveniyoruz, elinden geleni yapacağına inanıyoruz, başaracağına inanıyoruz” gibi cümleleri iyi niyetle cesaret vermek için söyleyebiliyorlar. Fakat bu cümlelerin çok sık tekrarından sonra çocuklar; başaramazlarsa, ailelerini utandırabileceklerini, onlar için yeterince iyi bir çocuk olamadıklarını ya da ancak çok iyi bir puan karşılığında yeterince sevgi alabileceklerini düşünebilirler. Bu tutum içselleştirdiğinde “sevgiyi hak etmiyorum, yeterince iyi değilim, mükemmel olmalıyım, değersizim” gibi düşünceler gelişebilir.
Bu cümlelerle güven aşılamaya çalışmak yerine, güveni hissettirerek bunu yapabilirsiniz. Bu durumda önemli olan tek şey; hiçbir şart olmadan çocuğun sevgiyi hissetmesidir. Çocuğunuz, kendisini “olduğu haliyle” sevdiğinizi gerçekten hissettiğinde güven oluşur. Hümanist psikolojinin öncüsü Carl Rogers’ın belirttiği gibi koşulsuz kabul insan gelişiminde temel unsurlardandır. Koşulsuz sevgi alan çocukların benliği baskılanmaz. Kişi, bu şekilde kendini gerçekleştirebilir. Bu nedenle psikolojik sağlık halinin gelişmesi için gereken en önemli şey, çocuklukta koşulsuz sevginin olmasıdır.
Bir sınav durumunda ise koşullu bir kabul tehlikesi vardır. Başka bir deyişle, çocuk belirli koşullar altında kendini değerli hisseder ve benliği bir bütün olarak gelişemez.
TEOG sınavına günler kala tek öneri; aradaki sınırları, gereklilikleri, beklentileri sıyırıp çocukların özünü görmek olabilir ancak. Bu sadece çocuklara değil ebeveynlere de iyi gelecektir.
İlginizi çekebilir: Sınav kaygısı: Çocukların yükünü nasıl azaltabiliriz?