Fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığımızı bir bütün olarak ele aldığımızda uyku düzeni ve uyku alışkanlıkları önemli rol oynuyor. Çeşitli sebeplerden dolayı rahat uyuyamamak veya yeterli uyku seviyesine ulaşamamak yaşam kalitesi üzerinde doğrudan etkili. Bu nedenle gün içindeki bazı alışkanlıkları değiştirerek ve yatak odasında küçük değişiklikler yaparak sürekli beliren yorgunluk hissinin önüne geçebilir ve daha iyi bir uyku deneyimi yaşayabiliriz. İşte uyku kalitenizi artırarak yorgunluk hissinden kurtulmanızı sağlayacak 20 pratik yöntem:
Kaynak: popsugar
Rahatlatıcı bir gece rutini oluşturun. Sevdiğiniz bir kitabı okuyun, meditasyon yapın veya ılık bir duş alın. İsterseniz yatak odanıza gitmeden önce sakin, yatıştırıcı bir televizyon programı izleyin.
Uyku zamanınızı biyolojik saatinize göre ayarlayın ve sabitleyin. Her gün aynı saatte uyuyup uyanmayı alışkanlık haline getirin. Bu sayede standart bir uyku rutini yaratabilirsiniz.
Uyku saatinizi hesaplayın. Uykunuzun matematiğini yapın, uykunuzu alabilmek için kaç saate ihtiyacınız olduğunu bulun ve o saatten önce yatağa girmiş olun.
Vücudunuzu dinleyin ve saate aldırış etmeyin. Eğer o gün yorgun hissediyorsanız ve akşam sekizde uykunuz geldiyse, uyuyun. Daha geç bir saat için kendinizi zorlamayın.
Akşam yemeklerini hafif geçirin. Fazla ve ağır yemekler yemek doğrudan uyku kalitenizi etkiler. Sindirimi zor, uykunuzu kaçıracak besinler tüketmeyin.
Işıkları ayarlayın. Doğal veya yapay ışıklar uyku kalitenizi olumsuz etkiler. Mavi ışıklara maruz kalmamaya ve odanızdaki ışıkları daha düşük seviyeye getirmeyi deneyin.
Evcil hayvanlarınızla beraber uyumayın. Minik dostları yatak odasının dışında bırakmak gece yarısında aniden uyanmaların önüne geçer ve daha rahat bir uyku fırsatı sunar.
Sıcaklığı düşürün. Gecenin ilerleyen saatlerinde uykunuzdan sıcak, terlemiş bir vücutla uyanmamak için odanızın sıcaklığını ayarlayın.
Çıplak uyumayı deneyin. Pijamalar, rahatsız edici bir sıcaklık seviyesi yaratabilir veya rüyalar sırasında endişeye kapılmanıza neden olabilir.
Partnerinizle beraber de çıplak uyumayı deneyimleyin. İnsan vücudu fiziksel yakınlığa ihtiyaç duyar ve çıplak uyumak ten tene bağlantı kurmanızı sağlar, bu da oksitosininin ortaya çıkmasına ve daha iyi hissetmenize yardımcı olur.
Egzersiz saatlerinizi erkene çekin. Doğru saatlerde düzenli egzersiz yapmak uyku rutininizin düzene girmesine yardımcı olur. Egzersizlerinizi uyku saatinden en az üç saat önce tamamlayın.
Yatak odanızı çok amaçlı kullanmayın. Yatak odası sadece uyumak ve özel zamanlar geçirmek için olmalıdır. Televizyon izlemek, sosyal medyada zaman harcamak veya çalışmak için yatak odasında kalmayın.
Şükredin. Endişelerinizi, sorunlarınızı yazın ve bir kenara koyun. Aynı şekilde şükrettiklerinizi, o gün başardıklarınızı yazın ve güzel düşüncelerle uykuya gidin.
Doğal ışığı yararınıza kullanın. Uyandıktan sonra gün ışığının odanıza girmesine izin verin, böylece vücudunuzun doğa ile uyumlu işlemesine de yardımcı olursunuz.
Gürültü kirliliğine dikkat edin. Mümkün olan sesleri engelleyin, engelleyemedikleriniz için kulak tıkacı kullanın. Eğer uyurken biraz ses iyi geliyorsa “White noise” sağlayan cihazlardan edinin.
Yatak odanızı düzenleyin. Her eşya aynı zamanda enerji taşır ve fiziksel dağınıklık dikkat dağıtıcı olabilir. Mümkün olduğu kadar odanızdaki eşyaları azaltın ve düzeni sağlayın.
Saati izlemeyin. Eğer sürekli saati takip ediyorsanız ve bu sizin üzerinizde bir stres yaratıyorsa saati ters çevirin veya üstünü kapatın. Takip etmeyi bırakın.
Uyumak için kendinizi zorlamayın. Eğer, gecenin bir saati uyandıysanız ve 20 dakika içinde hala uykuya dönememişseniz yatmaya devam etmeyin. Uyanın ve güne başlayın.
Yatak odanızı yeniden dekore edin. Rahatlatıcı etkisi olan renklerden yararlanın. Griler-maviler daha sakin bir ortam yaratarak uyku kalitenize olumlu katkılar sağlayabilir.
Sakinleştirici kokular kullanın. Lavanta, yasemin, vanilya gibi kokular sakinleşmenize ve rahatlamanıza yardımcı olur. Böylece daha rahat uykuya dalarsınız.
collections
Galeri için tıkla