Uykusuzluk ve stres, içinden çıkılamayacak bir döngüye dönüştüğünde çözüm bulmak son derece zor hale gelebiliyor. Uykusuz kaldığınızda gün içinde daha stresli olmanız, gece uyumanızı daha da zorlaştırarak ertesi gün de aynı sorunları yaşamanıza neden olabiliyor.Huffington Post’un yakın zamanda yaptığı bir anket çalışmasına göre, uykusuzluk Amerika’daki en büyük stres sebepleri arasında yer alıyor. Stres seviyesini azaltmak, kasları esnetmek ve vücudu rahatlatmak, uyumayı kolaylaştırabiliyor. Özellikle akşam saatlerinde ya da uyumadan önce yatakta yapılan egzersizler, uykusuzluk probleminize çözüm olabiliyor.Uykuya dalmayı kolaylaştıran yoga pozları ise çok daha kaliteli bir uyku uyumak, stresin olumsuz etkilerini azaltmak ve rahatlamak için en pratik yollardan biri. İşte uykuya dalmayı kolaylaştıran 10 yoga pozu:
İçindekiler
- 1 1. Kolay öne eğilme (Sukhasana varyasyonu)
- 2 2. Ayakta öne eğilme (Uttanasana)
- 3 3. Çocuk duruşu (Balasana)
- 4 4. Saban Pozu (Halasana)
- 5 5. Bacaklar duvarda duruş (Viparita Karani)
- 6 6. Ölü duruşu (Savasana)
- 7 7. Omurga burgu pozu (Supta Matsyendrasana)
- 8 8. Yarım balık kralı pozu (Ardha Matsyendrasana)
- 9 9. Bağlı açı uzanma duruşu (Supta Baddha Konasana)
- 10 10. Sol burun deliğinden nefes alma (Surya Bhedana)
1. Kolay öne eğilme (Sukhasana varyasyonu)
Herkesin rahatlıkla yapabileceği bu hareket, gece yatmadan önce uykuya geçişi kolaylaştırmak için oldukça elverişli. Bu pozu kalçanızın altına bir yastık koyarak yapmak, kalça kaslarınızın esnemesine de yardımcı olabilir.
2. Ayakta öne eğilme (Uttanasana)
Bu pozu yapmak için ayaklarınız birbirinden birkaç santim uzakta olacak şekilde durun ve gövdenizi yere doğru eğin. Bu poz, baş ağrılarına ve uykusuzluğa iyi gelmesinin yanı sıra, stres seviyenizi azaltmaya da yardımcı oluyor.
Health Yoga Life’ın kurucusu yoga eğitmeni Vyda Bielkus, bu pozu yaparken kaslarınızdaki gerilmeyi rahatlatacak şekilde dizlerinizi kırmanızı tavsiye ediyor.
3. Çocuk duruşu (Balasana)
Çocuk duruşu, sakinleşmenize ve vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olur. Bu pozu yapmak için gövdenizi dizlerinize doğru kıvırarak kollarınızı ileri uzatın ve alnınızı yavaşça yere yaslayın.
Bu pozda derin nefes almanın faydalı olduğunu belirten Beilkus, başı sağa sola çevirerek alın bölgesine masaj yapmanın gerginliği azaltmaya yardımcı olacağını söylüyor.
4. Saban Pozu (Halasana)
Bu pozu uygulamak için sırt üstü uzanın ve ayaklarınızı başınızın üzerinden, yere değecek şekilde uzatın. Elleriniz ile yerden destek alın.Vyda Bielkus, daha kolay uykuya dalabilmek için uyumadan önce bu pozda 5 dakika kalmayı tavsiye ediyor.
5. Bacaklar duvarda duruş (Viparita Karani)
Ayaklarınızı duvara dayayarak da yapabileceğiniz bu basit boz, akşamları rahatlamak ve stres atmak için oldukça elverişli. Bielkus, bu pozda gözleri kapalı bir şekilde 5 dakika kalmayı öneriyor.
6. Ölü duruşu (Savasana)
Vücudunuzu uyku moduna sokmak için kullanabileceğiniz bu poz, nefesinize yoğunlaşarak günün endişelerinden kurtulmanıza yardımcı oluyor.
7. Omurga burgu pozu (Supta Matsyendrasana)
Omurga burgu pozu, uyumadan önce yatağınızda yapmak için oldukça iyi bir tercih. Sırt üstü uzanın ve dizlerinizi toplayarak yanınıza yatırın. Ellerinizi iki yana açarak destek alın. Birkaç derin nefes aldıktan sonra, diğer yöne geçebilirsiniz.
Bu pozun omurgadaki gerginliği azalttığını ve sindirimi kolaylaştırdığını belirten Bielkus, günün gerginliğini atmanıza da yardımcı olacağını belirtiyor.
8. Yarım balık kralı pozu (Ardha Matsyendrasana)
Bir önceki pozda olduğu gibi, bu poz da omurgadaki gerilimi azaltmaya ve rahatlamaya yardımcı oluyor. İki dizi de hafif kırarak yapılabileceği gibi, destek alınan bacağın dümdüz uzatılmasıyla da yapılabiliyor.
9. Bağlı açı uzanma duruşu (Supta Baddha Konasana)
Ayak tabanlarınızı birbirine birleştirerek sırt üstü uzanın. Dizlerinizi bir elmas şekli oluşturacak şekilde iki yana açın. Bu poz kalça kaslarınızı gevşetmenize ve vücudunuzun dinlenme moduna girmesine yardımcı olabilir.
10. Sol burun deliğinden nefes alma (Surya Bhedana)
Bu egzersizi bağdaş kurarak ya da yere boylu boyunca uzanarak yapabilirsiniz. Sağ burun deliğinizi parmağınızla kapatın ve sol burun deliğinizden 10 kez derin nefes alın.
Uykuya dalamadığında bu egzersizi uyguladığını belirten Bielkus, egzersizin her seferinde çok etkili olduğunu ve uykuya dalmayı kolaylaştırdığını söylüyor.
İlginizi çekebilir: Uyku kronotipleri ve özellikleri: Uyku düzeniniz size ne anlatıyor?
Kaynak: Huffington Post