Uyurken ağız bantlama nedir, bu tekniğin faydaları ve zararları nelerdir?

Her geçen gün TikTok’ta yeni bir akıma denk geliyoruz ve bu akımlar TikTok’tan çıkıp diğer sosyal medya platformlarında da yaygınlaşmaya başlıyor. Bu akımların arasından bir tanesi ise son zamanlarda çok fazla dikkat çekti. İngilizcesi ‘mouth taping’ olan bu akımı Türkçe’ye uyurken ağız bantlama şeklinde çeviriyoruz.

Mouth taping akımını yaşam tarzının içine entegre etmiş çok fazla insan olsa da birçok birey de bu uygulamanın sağlık açısından çok zararlı olduğunu vurguluyor. Bizler de bu yazımızda mouth tapingi tarafsız bir şekilde ele alarak bu akımın tüm detaylarını sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Mouth taping nedir?

Bilim insanlarının yürüttükleri araştırmalara göre, ağız yerine burundan nefes almak çok daha sağlıklı. Ağızdan nefes alındığı zaman ağız kokusu ve boğaz ağrısı gibi sorunlar doğabiliyor. Burundan nefes alındığı zaman ise yaşam kalitesi artıyor ve temiz havayla buluşmak daha kolay bir hal alıyor.

Tahmin edersiniz ki uyurken nefes alıp verdiğimiz organı kontrol etmemiz ve fark etmemiz oldukça zor. Bu nedenle, mouth taping olarak bilinen uygulama ortaya atıldı. Uyku kalitesinin artması ve akciğerlere temiz hava iletilmesi gibi çeşitli nedenlerle öne sürülen mouth taping için uykuya dalmadan önce ağzın özel bir yapışkan ya da bant ile kapatılması gerekiyor. Evet, yanlış duymadınız! Uyurken sadece burundan doğal ve sağlıklı nefeslerin alınıp verilmesi için ağız bantlanarak yatağa giriliyor. Mouth taping yoluyla ağızla nefes alıp verme ihtimali ortadan kaldırılıyor ve sadece burnun önündeki ihtimal açılıyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çok sık hasta olmanın altında yatan olası nedenler

Mouth taping nasıl yapılır?

Uykuya gitmeden önce ağız bantlama uygulaması için çeşitli basamakları göz önünde bulundurmak gerekiyor. İlk olarak, ağzı kapatmaya uygun bir bant seçilmesi büyük bir önem taşıyor. Bu bandın yumuşak ve cilde zarar vermeyecek bir yapıya sahip olması gerektiğini vurgulamamızda fayda var. Mouth taping için genellikle mikropore bantlar kullanılıyor.

İkinci aşamada ise yüzün düzgün ve özenli bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. Yüzün yüz yıkama köpüğü ve jeli gibi uygun temizlik ürünleriyle temizlenmesi sonucunda cilt tüm gün üzerine yapışan tozlardan ve gözle görülemeyen diğer parçacıklardan arındırılıyor. Ayrıca, yüzdeki fazla yağ da bu temizleme aşamasında ciltten uzaklaştırılıyor. Bu temizlik sayesinde mouth taping için seçilen bant cilde çok rahat ve kolay bir biçimde yapışıyor. Tabii, bu bandın uyurken sökülme ihtimali de bahsettiğimiz ciddi yüz temizliğiyle yok ediliyor.

Üçüncü aşamada da bandı ağza uygun bir hale getirmek gerekiyor. Mouth taping için satın alınan bantlar genellikle 10-15 santimetre olacak şekilde kesiliyor. Bu uzunluk standart ağız uzunluğuna denk gelse de her insanın yüz ve ağız yapısı farklı olduğu için bu akıma dahil olacak insanların kendi ağız uzunluklarına uygun bantlar elde etmesi kritik bir nokta. Kısacası, mouth taping için ağzı rahatlıkla kapatabilecek bir bandın kullanılması büyük bir önem taşıyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Lezzetli ve eşsiz tatlarla dolu bir deneyim: Macroonline’da keşif dolu bir yolculuk

Mouth tapingin son aşamasında ise bandı sıkmayacak şekilde ağza yapıştırmak gerekiyor. Bandın çok sıkı bir şekilde yapıştırılması hem ağza hem de yüzün geri kalan kısımlarına hasar ve acı verebilir. Bu acı yüzünden de ulaşılmak istenilen kaliteli uyku evresine varmak yerine çok daha sağlıksız bir uykuya esir olunabilir.

Mouth tapingin faydaları nelerdir?

Çok dikkatli bir şekilde uygulanması gereken mouth tapingin birçok yararla kendisini gösterdiği söyleniyor. Çeşitli kaynaklara göre, bu uygulama sayesinde burundan nefes alınıp verilmesi sonucunda uyku kalitesi artışa geçiyor. Ayrıca, bu uygulamanın daha fazla oksijen alınması için bir kapı araladığı da söyleniyor; burundan nefes alıp verilince oksijen alma kapasitesi artıyor ve mouth taping de ağız solunumunun önüne geçtiği için dolaylı yoldan daha fazla oksijene ulaşmaya yardımcı oluyor.

Uzmanlar, ağızdan nefes alınıp verilmesinin dilin, dişlerin ve diş etlerinin kurumasına neden olduğunu vurguluyor. Bu kuruma ağız içindeki asit düzeyini dengesizleştiriyor ve bu dengesizlik de diş çürükleri ve diş eti rahatsızlıkları gibi problemleri beraberinde getiriyor. Ayrıca, ağız solunumu sonucunda ağzın kötü kokması ve boğaz ağrısı da baş gösterebiliyor. İşte, mouth tapingin ağız solunumuyla gelen bu sorunlara bir çözüm olduğu belirtiliyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  İlişkilerde sınır koyabilmek: Sınırlar seni zorluyor mu?

Sürekli ağızdan nefes alınıp verilmesi sonucunda horlama durumu ortaya çıkabiliyor. Havanın ağızdan alınıp verilmesi, soluğun ilerlediği yolda titreşimlere neden olabiliyor ve bu titreşimler horlamaya yol açabiliyor. Mouth taping ise ağız solunumunun önüne geçtiği için horlama durumuna bir çözüm olabiliyor.

Mouth tapingin zararları nelerdir?

Her ne kadar mouth tapingin birden fazla faydası olduğu vurgulansa da bazı uzmanlar bu uygulamanın sağlık açısından çok zararlı olduğunu belirtiyor. Öncelikle, mouth tapingin burnu tıkalı insanlar için hiç uygun olmadığını söylemeliyiz. Ayrıca, uyku apnesi, sinüzit, alerji, solunum yolu enfeksiyonu ve panik hissiyatı gibi durumlara sahip bireylerin de mouth tapingi denememesi gerekiyor.

Doktorlar, herkese uygun olmayan mouth tapingin bilimsel açıdan fayda sağladığının kanıtlanmadığını vurguluyor. Arkasında herhangi bir bilimsel kanıt barındırmayan bu uygulamanın uyku esnasında insanlara rahatsızlık ve korku verebileceği belirtiliyor. Ayrıca, yanlış uygulama sonucunda da hem cilde hem de ağız yapısına zarar verebiliyor. Bu nedenle, horlama gibi uyku ve solunum problemlerini çözüme kavuşturmak adına bir uzmana danışmak en mantıklı seçenek.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

İlginizi çekebilir: Kaliteli uyku için biyolojik saatinizi sıfırlayın ve yeniden kurun

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir