Uzak Doğu’dan gelen şifa: Yeşil çayın bağışıklık üzerindeki olumlu etkileri

Hoş kokusu ve lezzetinin yanı sıra, saymakla bitmeyen faydalarıyla da özellikle Uzak Doğu kültüründe yüzyıllardır kullanılan yeşil çay; son yıllarda ülkemizde de en çok tercih edilen içeceklerden biri. Yaz aylarında sıcak ya da soğuk formda çay ve kahvenin lezzetli alternatifi, şifa deposu yeşil çay, kış aylarında da harika bir tercih. Antioksidan ve detoks etkileriyle sıkça tercih edilen yeşil çayı, soğuk havalarda da tercih etmek için oldukça geçerli bir sebebiniz var: bağışıklık güçlendirici etkisi.

Dilerseniz kilo kontrolüne yardımcı, ödem atıcı, cildi güzelleştirici, kaslar, iskelet ve kalbi güçlendirici, sinir, sindirim ve dolaşım sistemlerinin destekçisi yeşil çayın bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkilerine birlikte göz atalım.

Sağlıklı bir vücudun korunma mekanizması: Güçlü bir bağışıklık sistemi

Kısaca vücudumuzun dış etkenlere karşı korunma mekanizması olarak tanımlayabileceğimiz bağışıklık sisteminizin güçlü olması, daha az hasta olmanız ve hasta olduğunuzda çok daha kolay iyileşmeniz anlamına geliyor.

Yaşımız ilerledikçe güç kaybeden bağışıklık sistemi; yetersiz ve düzensiz beslenmek, kötü uyku alışkanlıkları, uzun süreler ve yoğun tempoda çalışmak gibi sağlıksız alışkanlıklardan kolayca etkileniyor.

Ne var ki, sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni, yeterli ve kaliteli uyku, iş-yaşam dengesini korumak ve stres yönetimi gibi iyi yaşam alışkanlıklarının yanı sıra #HerGün1KupaYeşilÇay da bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Diyetiniz de tatile çıkmasın: Bayramda bu hataları yapmayın

Yeşil çayın bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileri

Hepimiz, her gün milyonlarca mikrop, bakteri, virüs, mantar, toksin, parazit ve bakteriye maruz kalıyoruz. İşte bağışıklık sistemi, tüm bu zararlı mikroorganizmaların vücudumuza zarar vermesini engelleyen korunma mekanizması. Bağışıklık sistemi güçsüzleştiğinde vücut özellikle kanser gibi otoimmün hastalıklara karşı savunmasız kalıyor.

Kilo kontrolüne, kan şekerini düzenlemeye, beyin fonksiyonlarını ve metabolizmanızı güçlendirmeye yardımcı, antioksidan kaynağı yeşil çay, içeriğinde yer alan polifenoller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirken, vücudun pek çok hastalığa karşı korunmasına yardımcı oluyor. Tüm bu saydığımız etkileri sağlayan ilaçlar ya da takviyeler olsa da; yeşil çay uzun vadeli ve sürdürülebilir, aynı zamanda doğal bir destek olma özelliği taşıyor.

Peki yeşil çay, bağışıklık sistemini nasıl güçlendiriyor?

  1. Yeşil çay, güçlü bir antioksidan

Yeşil çayın bağışıklığı destekleyici en önemli özelliği; içeriğinde polifenol, vitamin ve mineral formlarında yer alan antioksidanlar barındırması. Antioksidanlar, vücudun serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olurken; vücut oksidatif stresle yeterince savaşamadığında kanser, artrit, kalp krizi, Parkinson gibi hastalıkların riski artıyor.

Önemli vitaminlerin pek çoğunu da ihtiva eden yeşil çayın bir kupasında bir limona eşdeğer C vitamininin yanı sıra B2, D ve K vitaminleri de bulunuyor. Yeşil çay ayrıca kalsiyum, magnezyım, çinko, bakır ve demir gibi mineraller bakımından da oldukça zengin. Yeşil çayın bu kadar güçlü olmasının nedenlerinden biri de diğer çaylara oranla daha az işlenmiş olması.

  1. Yeşil çay, bakterilerle savaşta destekçi
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Neşe dolu bir yoga pratiği: Kaybolma, sensiz 1 eksiğiz

Proceedings of the National Academy of Sciences’ta yayınlanan bir araştırma sonuçlarına göre, düzenli olarak yeşil çay tüketmek, bakterilerle savaşa destek olurken enfeksiyonların önlenmesine yardımcı oluyor. Bağışıklık sisteminin gücünün, kandaki antibakteriyel proteinler üzerinden ölçüldüğü bu araştırmada, düzenli olarak yeşil çay içenlerin kanında 5 kat daha fazla antibakteriyel protein bulunmuş.

  1. Yeşil çay, güçlü bir teanin kaynağı

Teanin, bağışıklığımızı güçlendiren, enfeksiyonlara karşı dayanıklılık sağlayan, virüs, mantar ve bakteriyel enfeksiyonlarla savaşan, daha da önemlisi vücudun korunma mekanizması olan T lenfositleri güçlendiren bir aminoasit. Ve yeşil çay, teaninin en güçlü, doğal kaynaklarından biri.

Yeşil çayın yanı sıra beyaz çay, oolong ve siyah çayda da bir miktar bulunan teanin ayrıca kaygı ve stresi azaltıcı, beyin fonksiyonlarını güçlendirici ve uyku kalitesini artırıcı bir etkiye de sahip.

  1. Yeşil çay, kateşin içeriğiyle hastalıkların önlenmesine yardımcı

Yeşil çayın bağışıklığı güçlendirici etkilerinden biri de, içeriğinde yer alan kateşin isimli polifenol sayesinde oluyor. Kateşi, bakteri ve virüslerin çeperine saldırarak savunmasız hale getiriyor ve hastalık oluşturmalarına engel oluyor. Yeşil çayda bulunan, kateşin olarak da bilinen EGCG isimli polifenol bileşen, T hücrelerinin üretimini artırıyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Süper Genlerinizin farkında mısınız: İyi gen, kötü gen diye bir şey var mıdır?

Kanser üzerine yapılan pek çok araştırma, oksidatif stres, kronik enflamasyon ve kanser arasındaki ilişkinin altını çiziyor. Oksidatif stres, hücrelerin iltihap ya da tümör hücrelerine dönüşümünü hızlandırıyor ve kontrosüz büyüyen tümör kansere neden oluyor. Yeşil çayda yer alan polifenoller, oksidatif stresin bedenimiz üzerindeki etkilerini yavaşlatırken, kanser oluşumunu önlemeye yardımcı oluyor.

Yeşil çayın diğer faydaları

Bağışıklık sistemi üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunan yeşil çay ayrıca; güçlü antioksidan içeriğiyle canlandırıcı, arındırıcı ve yenileyici; sağlıklı kafein içeriğiyle odaklanma becerisini artırıcı; düşük kalorisi ve detoks etkisiyle kilo kontrolüne yardımcı; kalp sağlığını destekleyici; cildi güzelleştirici ve gençleştirici etkilere de sahip. Siz de yeşil çayın faydalarından yararlanmak için #HerGün1KupaYeşilÇay içmeyi unutmayın.

Kitap okumak

Yeşil çayın etkilerini hissetmek için tüm yeşil çay çeşitlerini tercih edebileceğiniz gibi, özellikle Yumuşak İçimli Zencefil Limonlu, A-C-E Vitaminli ve Chai çeşitleri farklı bitki ve meyvelerin desteğiyle bu soğuk günlerde lezzetli, sağlıklı ve destekleyici birer tercih.

Afiyet olsun!

 

Bu içerik Doğadan’ın katkılarıyla hazırlanmıştır.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir