Uzun bir aradan sonra okula dönmeye hazırlanan çocukların “okul kaygısı” ile başa çıkmalarına yardımcı olacak öneriler

Yaklaşık 2 yıldır devam eden uzaktan eğitim sonrasında çocuklarımız okullarına geri dönmek için gün saymaya başladı. İleri sınıflardaki öğrenciler okula dönme konusunda daha istekli ve hevesli iken, özellikle küçük yaş grubundaki öğrencilerin çoğunda bu heyecanın yerini endişe kaplamaya başladı.

Oldukça uzun bir süredir derslerine sanal ortamdan devam eden ya da ilk okul deneyimini uzaktan yaşamak zorunda kalan okul öncesi dönemdeki çocuklar için okulların açılması fikri belirsizlik, stres ve benzeri olumsuz durumlara sebebiyet verebiliyor. Evden ayrılma psikolojisinin üzerine bir de akıbeti belli olmayan pandemi süreci eklenince çocuklardaki okul kaygısı korkuya dönüşebiliyor.

“Virüs var mı, okuldan virüs gelir mi, arkadaşlarımla nasıl oynayacağım, öğretmenime sarılabilecek miyim, oyuncaklarımı paylaşabilecek miyim, maskemi takacak mıyım” ve benzeri birçok soru çocukların olduğu kadar velilerin de kafasını kurcalıyor gibi gözüküyor. Hal böyle olunca, gözlem yeteneği oldukça yüksek olan çocuklar da ebeveynlerinin endişesini hissedebiliyor, kısaca olumsuz bir hava estiğinin farkına varabiliyor ve bu da var olan stres seviyelerini daha da artırabiliyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yaz kapımıza gelmişken yepyeni bir beden için kendinize 5 gün verin

Uzun bir aradan sonra okul ortamına yeniden dahil olma fikri çocukları da velileri de karmaşık düşüncelere boğarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, endişemizi mümkün olduğu kadar çocuklarımıza hissettirmeden onlarla sağlıklı iletişim kurmak. Sakin bir tavırla ve pozitif bir yaklaşımla üstesinden gelinebilecek bu durumda, çocuklarımızın eski neşeli okul rutinlerine kavuşabilmeleri için velilere de okullara da çok iş düşüyor. Peki ne yapmalı, çocukların okul kaygısını nasıl ortadan kaldırmalı? İşte işinize yarayacak ipuçları:

İletişim kurun

Kafalarında cevaplanmayı bekleyen onca soru varken çocuklarımızın en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden bir tanesi, anlaşılmak. Onları dinleyin, endişelerine, sorularına kulak verin. İçinde bulunduğumuz sürecin herkesi etkilediğini ve hissettikleri duyguların normal olduğunu, onlara yardımcı olacağınızı anlatın. Eski mutlu okul anılarından bahsedin, hatırlamalarını sağlayın. İlk defa yüz yüze eğitim ile okula başlayacaklarsa da kendi okul anılarınızdan güzel örnekler sunun. Sizin de ilk gün endişelendiğinizi ama yeni arkadaşlar edinerek, oyunlar oynayarak okulunuzu çok sevdiğinizi paylaşın.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Antibiyotik direncinin çözümü anne sütünde saklı

Alıştırma yapın

Çocukların oyun sevgisi malum, oyunu işin içine katarak onlara sunacağınız her şey hem durumu daha kolay anlamalarına hem de eğlenmelerine yardımcı olacaktır. Okul alıştırması yapın, mesela evde bir tiyatro sahnesi hazırlayın. Sanki sınıf ortamındaymış gibi masa ve sandalyeleri düzenleyin, teneffüse çıkın, oyunlar oynayın. Siz öğrenci olun, o öğretmen olsun ya da rolleri değişin. İsterseniz birkaç arkadaşını da dahil edin, göreceksiniz sınıfını ne kadar özlediğini hatırlayınca bir an önce okula başlamak için heyecan duyacak.

Rutini sağlayın

Evden derslere katılıyor olsalar da çocuklar için ev-okul rutinini fiziksel olarak sağlamak hem onlar hem de ebeveynler için oldukça zor, özellikle uyku saatlerini… Okula gitme zamanı gelmeden rutini sağlamak çocukları bu sürece yavaş yavaş hazırlayabilmek için başarılı bir başlangıç olacaktır. Çocuklarınızla birlikte zamanında uyumaya, erkenden kalkmaya, okul eşyalarını hazırlamaya ve okul yoluna koyulmaya şimdiden başlayabilirsiniz. Birkaç sabah erkenden uyanıp okulun çevresinde yürüyüş yapmayı deneyebilirsiniz.

Geçişi kolaylaştırın

Geçişler, aslında her yaştan insan için önemli bir konu. Hepimiz, bir durumdan başka bir duruma geçiş yaparken bu süreci mümkün olduğunca hafif atlatmak isteriz. Aynı olay çocuklar için de geçerli. Onları sert geçişlere sürüklemek okula alışmalarını kolaylaştırmak yerine zorlaştıracaktır. Bu nedenle geçiş sürecini hafif atlatmalarına yardımcı olmak gerekir. Okula gitmeden önce eski sınıf arkadaşlarıyla dışarıda birkaç görüşme ayarlayabilir; okula yeni başlıyorlarsa mümkünse öğretmeniyle önceden tanışmasını sağlayabilirsiniz. Okulunu, sınıfını ziyaret ederek aidiyet duygusunu pekiştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Her gün koştururken sağlıklı yemeklerle bedenimizin mola vermesinin 3 yolu

İlginizi çekebilir: Çocuklarda duygusal gelişimi ve farklı düşünmeyi destekleyecek kitap önerileri

 

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir