Vegan beslenmede en sık yapılan 5 hata

Vegan beslenme, son zamanlarda ilgi çekici bir konu haline geldi, şüphesiz. İklim krizi, etik duruş, sağlık ile ilgili sıklıkla vegan beslenmeye geçiş yapan pek çok kişiyle karşılaşıyorum. Gelin bu yeni duyulan ama aslında hiç de yabancısı olmadığımız beslenme şekline geçerken sık yapılan hatalardan bahsedelim. Gözlemlerim sonucunda sıklıkla yapılan hatalar şunlar: 

1. Birden aşırı posa yüklemesi yapmak

Posa yani lif bitkisel gıdalarda oldukça iyi bir miktarda bulunur. Ancak, birden yüksek posalı gıdalara geçmek aşırı gaz problemine neden olabilir. Yavaş yavaş geçişler bu aşamada oldukça önemli. Örneğin, birden kuru bakliyatlara yönelmek aşırı gaza neden olabilir. Kuru bakliyatlar gibi yüksek posalı grupları beslenmeye yavaş yavaş almakta yarar var.

2. Unlu mamüllere aşırı yönelim

Hayvansalları çıkardığınızda geriye kalanlarla artık daha fazla bileşim yapacaksınız:) Ama, bu aşamada makarna, beyaz unlu yiyecekler, paketli içeriklerden uzak durmanızı öneririm.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yeni normalleşmede bağışıklık için ne yesek: C ve E vitamini, çinko ve selenyum deposu besinler

Planlama yapmak en önemli kısım, bunları ben de yaşadım. Yalnız değilsiniz. Bilinçlenmezsek dışarıda kolaylıkla bulabileceğimiz yiyeceklerden fast food veya makarnaya yönelebiliriz. Bunun önüne doğru beslenme planını öğrenerek geçebiliriz.

Pratik öneriler:

  • 5 pratik ve sağlıklı vegan sandviç tarifi için tıklayın.

3. Yetersiz besin alma

Doğru alışkanlıklar da kazansak eksik besin alımları ile istenmeyen problemler ortaya çıkıyor. Yukarıdaki maddedeki ”Günlük vegan beslenme planı” yazısını incelemenizi öneririm. Yazıda, hangi gruptan ne kadar alınması gerektiği özetle anlatılıyor.

Kısaca sağlıklı bir yetişkinin ortalama tüketim ölçüleri şunlardır:

  • 3 ve 3 ölçüden fazla meyve
  • 5 ve 5 ölçüden fazla sebze
  • 3 ve 3 ölçüden fazla tahıl
  • 3 ve 3 ölçüden fazla kuru bakliyat
  • 2 ve 2 ölçüden fazla tohumlular

Özel durumlarınız varsa beslenme planınız için beslene ve diyet uzmanınıza danışınız.

4. B12 vitamini takviyesi alımına dikkat etmeme

B12 vitamini topraktaki bakteriler aracılığıyla sağlanır. Vücudumuz üretmez. Hayvanlara da insanlara da takviye verilmesi gerekiyor. Bu nedenle dil altı B12’lerden almayı ihmal edilmemelidir. Sonrasında ciddi sıkıntılar çıkabilir. Vegan beslenmede sadece B12 vitamini alınması şartı var. Almamakta ısrarcı olanlarla da olabiliyor. 12 yıldır B12 takviyesi almamış bir vegan ile karşılaştım, kendisi danışanım olarak geldi ve tablo feciydi. Lütfen ihmal etmeyin.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Deprem sonrası çocuklarla nasıl iletişim kurulmalı?

5. Kendinizi psikolojik yönden geliştirin

Sadece iyi beslenmek yetmiyor, kendinizi geliştirmenizi öneririm. Beslenme alışkanlığınız ile ilgili donanımlar da edinmelisiniz. Vegan beslenme, hala insanlara yabancı gelen bir beslenme şekli. Çeşitli zorluklarla karşılaşmanız muhtemel, bunlara her zaman hazırlıklı olun derim.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir