Vegan beslenmeye yeni başlayanlara vegan diyetisyen tavsiyeleri

Vegan beslenme çok merak ediliyor. Bu alanda tecrübe bilgiler kadar değerli. Çünkü 10 yıl içinde gelgitlerim, düşüp kalkmalarım oldu. Bazen gerçekten zorlandım, zamanla keyif almayı öğrenmeyi başardım. Siz de bunu başarabilirsiniz. Ama nasıl?

Sağlıklı yaşam, yıllarca sadece iyi beslenme kalıbına sığdırıldı. Oysa keyifle sosyalleşerek asgari düzeyde sağlıklı bir yaşam sürmenin daha iyi olduğunu anladık. Kendim de %100 sağlıklı beslenmiyorum. Arada sırada çok sevdiğim yaramaz vegan şeyleri yiyorum. Mesela yaz geliyor, vegan dondurma! Evet şekerli ama arada sırada yendiğinde gayet güzel oluyor. Ama ipin ucunu da kaçırmamak lazım.

Benim vegan beslenmeyi sürdürürken dikkat ettiğim noktalardan biri de sosyallik. Vegan yemeklerinizi paylaşın, vegan yemek yapan yerlere sevdiklerinizi davet edin. Onlara en lezzetli vegan yiyecekleri yedirin, onlar sevdikçe siz de mutlu olacaksınız. Belki hemen vegan beslenmeye geçemeyecekler ama deneyim kazanmış olacaklar.

Gün içinde hareketi ihmal etmeden, yemeği geç saatlere bırakmadan, asgari bir dikkatle çok güzel beslenmek ve keyifle yaşamak mümkün. Dar kalıplardan çıkalım, çünkü diyet yapmak işe yaramıyor. Sürdürülebilir yaşam alışkanlıkları işe yarıyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kurban eti nasıl dağıtılır, nasıl pay edilir?

10 yıla yakındır vegan yaşayan bir beslenme ve diyet uzmanı olarak vereceğim birkaç öneri vegan beslenmeye başlarken aydınlatıcı olacaktır.

  1. Yaşam planınızı gözden geçirin. Biliyorum, hepimiz inanılmaz yoğun çalışıyoruz ve zaman çok değerli. Vegan beslenme, günlük planlamada yer vermeniz gereken bir başlık olacak. İşyerinize yemek götürme, evden çalışanlar için menü planlama gibi süreçler, siparişler, alışveriş, tarif araştırması gibi konulara günlük 45 dakika ayırmayı hedefleyin.
  2. Mutfağınızı kullanım kolaylığına göre yeniden düzenleyin. Mesela yulaf kasesi en rahat ulaşılacak yerde olsun. Dışarıya yemek götüren biriyseniz saklama kapları en kolay yerde dursun.
  3. Hazırda falafel, dondurulmuş bezelye, tofu, tempeh, filizlendirilmiş bakliyat tutun. Bunlar kolay, sağlıklı ve besleyici değeri yüksek gıdalardır. Aniden yemek hazırlamak durumunda kalabilirsiniz.
  4. Kendinize haftada 1-2 kez en neşeli menüleri hazırlayın. Dürümler, hamburgerler, bowl’lar, içine sevdiğiniz her şeyi ekleyin.
  5. Sağlıklı besleneceğim diye hayatı kaçırmayın. 2018 Lancet yayınına göre alkolün hiçbir miktarı güvenilir değil diye ifade edilse de limitince alkol tüketmek bir sorun olmayacaktır.
  6. Yanınızda leblebi, muz, elma, badem taşıyın. Özellikle leblebi hem sağlıklı, hem proteinli kolay bir pratik olabilir.
  7. Protein miktarınızı dengede tutun. Her öğünde bakliyatlar (kuru fasulye, nohut, barbunya vs.), tofu, tempeh, vegan köfteler, mantar, filizlendirilmiş bakliyatlardan en az birini kullanmayı ihmal etmeyin.
  8. Eğlenmeyi ihmal etmeyin. Evde mutfağa gömülmeyin derim, arada dışarıya çıkın ve yeni vegan menüleri keşfedin. En rahat bulabilecekleriniz: Zeytinyağlı ev yemekler, falafel, vegan mezeler (humus, barbunya pilaki vs.), çiğ köfte. Artık İstanbul’da vegan kebap yapan yerler bile var.
  9. Vegan beslenmenize odaklanıp mütemadiyen keyif kaçıranlarla aranıza mesafe koyun. Ruh ve beden sağlığınız için bunu yapın.
  10. Yılda bir kan tahlili yaptırın.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Meditasyon ve pilates yaparak uykuyla aramızı düzeltebilir miyiz?

İlginizi çekebilir: Bademle neler yapabilirsiniz: Badem sütü ve daha fazlası

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir