Karaciğerinizi ne kadar yakından tanıyorsunuz? Karaciğer vücudumuzun en büyük organı ve vücudumuzda sayısız görevi var. Kandaki toksinleri temizlemek, vücudun detoks sistemine yardımcı olmak, sindirime yardımcı olan safra salgısını üretmek, protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve ilaçların vücutta işlem görmesine yardımcı olmak ve kanın pıhtılaşmasında rol oynamak, 500’ün üzerindeki görevlerinden sadece birkaçı…
İçindekiler
En büyük organ: Karaciğer
Karaciğerimiz vücut ağırlığının ortalama %3’ünü oluşturur. Yani cildimizden sonraki en büyük organımızdır. Vücudunuzun sağ tarafında, göğüs kafesinin altında bulunur. Sağlıklı bir karaciğere sahip olunup olunmadığını anlamanın yolu, kan testidir. Karaciğer fonksiyon testleri, enzim değerleri, karaciğer sağlığını kontrol etme yöntemleridir.
Karaciğer yağlanması nedir?
Karaciğer yağlanması hem dünyada hem de ülkemizde oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Karaciğerin normal yağ içeriği yaklaşık yüzde 10’dur. Bu oranın daha fazla olmasıyla karaciğer yağlanması oluşmuş olur. Karaciğer yağlanması, alkole bağlı ya da alkole bağlı olmayan olarak 2 grupta incelenir. Düşünülenin aksine, karaciğer yağlanmasının tek sebebi yağlı beslenme değildir. Son çalışmalar aşırı yağlı ve şekerli hazır yemek tüketiminin obezite ve karaciğer yağlanmasında artışa sebep olduğunu söylüyor. İstisnalar dışında, yağlı karaciğer hastalığı temelde obeziteyle başlar.
Sağlıklı bir karaciğer için alkolü sınırlayın
Karaciğer, alkolü vücuttan atabilmek için parçalar. Fazla alkol tüketimi karaciğeri yorabilir, hasara sebep olabilir ve alkole bağlı çeşitli karaciğer hastalıklarına neden olabilir. Yağlı karaciğer hastalığı, alkolik hepatit ve alkolik siroz bunlardan bazılarıdır. Daha az alkol tüketmeniz karaciğer sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir ama tek başına sorumlu alkol değildir. Karaciğeriniz için yapabileceğiniz başka şeyler de var. Egzersiz ve dengeli bir diyetle ideal kilonuzu korumak, detoks ve karaciğere yardımcı olacak şekilde beslenmek de önemlidir.
Karaciğere faydalı besinler
Badem, fındık, ceviz, avokado gibi sağlıklı yağlar, ıspanak, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, yaban mersini gibi mor ve kırmızı renkli meyveler, kahve ve yeşil çay, yulaf ezmesi ve özellikle de enginar karaciğere dost besinlerdir. Bütün bu besinler karaciğerin daha kolay ve doğru çalışmasına yardımcı olabilecek faydalı bileşenlerden içerirler. Örneğin, yeşil yapraklı sebzelerde, karaciğerinizin doğru şekilde çalışmasına yardımcı olabilecek glutatyon adı verilen güçlü bir antioksidan bulunur. Yaban mersini karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu olan polifenol adı verilen bir madde içerir. Sarımsak allisin ve selenyum adında iki karaciğer dostu bileşenden zengindir. Enginarda bulunan “Ciarin” adlı madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Günde 2-3 fincan kahve tüketimi karaciğeri alkol ve sağlıksız beslenmenin yarattığı hasardan koruyabilir.
İlginizi çekebilir: Her gün sadece 100 kalori daha az alarak fazla kilolarınızdan kurtulmanın 10 yolu