Yağmur sonrası ortalığa yayılan o güzel kokuyu herkes biliyordur. Bilim insanları 1960’dan beri “petrichor” olarak adlandırdıkları bu kokunun, yağmurun zemine değmesiyle birlikte ortaya çıkan bir takım kimyasalların ve yağların kokusu olduğuna inanıyorlar.
MIT’de çalışan bilim insanları, yüksek teknoloji kameraları kullanarak, bu kokunun nasıl ortaya çıktığını açıklayan bir video çekiyorlar.
Çalışmayı yürüten ekipten olan makine mühendisi Cullen R. Buie, bu kokunun insanlar tarafında çok yaygın bir şekilde bilindiğini ancak daha önceden hiç gözlemlenmediği için onların dikkatini çektiğini söylüyor.
Dr. Buie ve araştırmayı beraber yürüttüğü Youngsoo Joung yağmur damlalarının yere değiş anını ve 16 farklı toprak örneğini filme alıyorlar. Ayrıca çalışmalarını farklı yoğunlukta ve hızda yağmur damlalarıyla çeşitlendirmek isteyen araştırmacılar, farklı hızlarda ve yoğunluklarda su damalarını toprağa bırakıyorlar.
Çalışmanın bulgularına göre, yağmur damlası gözenekli bir yüzeye değdiği zaman damlanın içinde çok küçük kabarcıklar çıkıyor. Bu kabarcıklar yukarıya doğru çıktıkça büyüyorlar. Kabarcıklar yüzeye ulaştığında havaya aerosoller fışkırtıyorlar.
Buie ve Joung’a göre bu aerosoller yağmur aromaları ve toprakta bulunan virüslerle bakterileri taşıyorlar.
Ayrıca, Buie ve Joung, yavaş yağan, çiseleyen yağmurun yere daha yavaş bir şekilde değdiği için daha fazla aerosol ortaya çıkardığını, hızlı yağan yağmurda aerosollerin daha az ortaya çıktığını ifade ediyorlar. Bu da “petrichor” un, yani yağmur sonrası güzel kokunun neden çiseleyen yağmurdan sonra ortaya çıktığını açıklıyor.
Şimdiye kadar aerosollerin toprağa değen yağmur damlalarından ortaya çıktığının bilinmediği ifade eden Joung, bu bulguların ileride yapılacak çalışmlara büyük kolaylık sağlayacağını da savunuyor.
Araştırmanın en önemli parçasını oluşturan videoyu izleyerek, yağmur sonrası kokunun nasıl ortaya çıktığını daha iyi anlayabilirsiniz:
Watch this video on YouTube
Kaynak:
Huffingtonpost