Selülit, zayıf kadınlar da dahil olmak üzere, günümüzde kadınların %85-98’ini etkileyen, deride ortaya çıkan portakal kabuğu görünümünde çukurcuklar ve nodül benzeri yapılarla kendini gösteren estetik bir sorundur.
Selülit, temel olarak obeziteden farklıdır. Obezite; pelvis, kalçalar ve abdominal bölgelerle sınırlı olması şart olmayan genel olarak yağ dokunun hem hacimce hem miktar olarak artmasıdır (hiperplazi ve hipertrofisi). Selülit ise, birçok yapısal, inflamatuar, histokimyasal, morfolojik ve biyokimyasal değişikliklerin sonucu olarak sıklıkla pelvis, kalçalar, bacakların üst bölgesi ve abdominal bölgede karşımıza çıkan bir tablodur.
Selülit mikrodolaşım sistemini, lenf sistemini, hücreler arası matriksi ve dermisteki yağ dokusunu içine alan komplike bir oluşumdur. Erkeklerde daha nadir görülmektedir. Bu sebeple selülit sıklıkla kadınlara özgü ve hormonal bir durumdur.
Selülitte, bağ dokusu içerisinde dağılmış yağ hücreleri büyüdükçe salkım halini almakta, bağ dokuda yer alan kapiler damarlar ve lenf dolaşımına baskı yaparak dokudan sıvı geri dönüşünü zorlaştırmakta ve yavaşlayan dolaşım nedeniyle kapilerden ve lenf dolaşımından doku içine sıvı sızarak ödem oluşmaktadır. Yağ hücrelerinin birleşmesi ve dermise doğru genişlemesi oksidatif stres ve düşük seviyeli inflamasyon oluşumuna ve ekstraselüler matriks değişimine neden olmaktadır.
Selülite karşı mücadelede hareket, egzersiz çok önemlidir. Aşağıdaki egzersizleri her gün yapabilirsiniz…
Watch this video on YouTube
Sevgiler…
Referanslar:
1.Yapar EA. Selülitte Topikal Yaklaşımlar. Marmara Pharmaceutical Journal. 2017; 21: 54-58. 2.
2.Acikgoz G, Gurel S. Selülite Güncel Bir Yaklaşım. Turk J Dermatol 2014; 2: 74-78.
3.Tokarska K et al. Cellulite: a cosmetic or systemic issue? Contemporary views on the etiopathogenesis of cellulite. Adv Dermatol Allergol 2018: 442–446. DOI: https://doi.org/10.5114/ada.2018.77235
4.Schunck M et al. Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. Journal of Medicinal Food. 2015; 18 (12): 1340-1348.
İlginizi çekebilir: Doğal yöntemlerle gençleşin: Yüz yogası nasıl yapılır?