Koşu, bir kere başlandığında vazgeçilmez aktiviteler arasına giren bir spor dalı. Yaz günlerinde nem ve sıcaklık gözünüzü biraz korkutabilir. Ancak belli noktalara dikkat ederek yaz mevsiminin şartlarına vücudunuzu adapte edebilirsiniz. Güneş koruyucusu kullanımı, antrenman saati planlaması ve doğru ayakkabı seçimi ise dikkat edilecek önemli noktalardan birkaçı.
Sıcak yaz günlerinde de koşmaya devam etmek istiyor ancak tereddüt ediyorsanız, endişelerinizi gidermek ve koşu antrenmanlarınızı verimli geçirmenize yardımcı olacak önerileri, koşu sever Uplifers okuyucularımız için derledik.
İçindekiler
- 1 İhtiyacınıza özel ayarlamalar yapmaya özen gösterin
- 2 Mümkün olduğunca ince giyinin
- 3 Doğru ayakkabı seçimine önem verin
- 4 Alkol ve ilaç alımınızı kontrol altında tutun
- 5 Erkenden ve sık sık sıvı tüketin
- 6 Sabırlı olun
- 7 Saat seçimine dikkat edin
- 8 Yeşil alanlara yakın olmaya çalışın
- 9 Rüzgarı kontrol edin
- 10 Su içinde koşmayı deneyin
İhtiyacınıza özel ayarlamalar yapmaya özen gösterin
Güneş ışınlarının dik açıyla geldiği saatlerde (11.00-17.00) antrenman yapıyorsanız, uzun ve yoğun bir program uygulamayın. Güneş gözlüğünüzü mutlaka yanınıza alın ve gölgede kalan yollarda koşmaya yönelin. Genel bir kural olarak, antrenmanınıza her zamankinden yavaş başlayın. Koşunuzun yarısına geldiğinizde iyi hissediyorsanız, biraz daha hızlanmanızda bir sakınca yok.
Mümkün olduğunca ince giyinin
Koşuya çıkarken mümkün olduğunca açık renkli ve hafif kıyafetler tercih edin. İmkanınız varsa antrenman için üretilmiş spor kıyafetlerini seçebilirsiniz. Mikrofiber polyester ve pamuklu kumaşlara yönelin. Bunların yanı sıra; şapka, 30 veya daha üstü güneş korumalı krem ve güneş gözlüğü takmayı da ihmal etmeyin.
Doğru ayakkabı seçimine önem verin
Yaz aylarında sıcaktan dolayı ayaklarınızda ödem oluşabilir. Koşu öncesi ayakkabılarınızı tekrar kontrol etmeyi ihmal etmeyin ve ayaklarınızın hava almasına olanak sağlayan ayakkabılar tercih edin. Ayrıca ayakkabınızın vurmadığından ve ayağınızın şeklini tam olarak aldığından emin olmanız, antrenmanınızda en yüksek performansı sergilemeniz için büyük önem taşır ve koşu sakatlanmalarını mümkün olduğunca engellemenize yardımcı olur.
Alkol ve ilaç alımınızı kontrol altında tutun
Alkol, antihistaminler ve antidepresanlar vücudunuzdaki su oranını düşürebilecek dış etkenlerdir. Koşu öncesi bu ilaçları alır ya da alkol kullanırsanız, sık tuvalete çıkma ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu da sıvı oranınızı düşüreceğinden, koşu zamanlamanıza dikkat etmenizde fayda var.
Erkenden ve sık sık sıvı tüketin
Koşmaya başlamadan bir saat önce su için. Dilerseniz, sporcular için üretilen elektrolit içeren içeceklerden de yararlanabilirsiniz. Her 20 dakikada bir sıvı alımı yapmayı da ihmal etmeyin.
Sabırlı olun
Kendinize yaz mevsiminin şartlarına alışabilmek için sekiz-on dört gün arası bir süre verin. Koşu antrenmanı sürelerinizi ve egzersizin yoğunluğunu yavaş yavaş artırın. Bu süreçte, bedeniniz tansiyonunuzu düzenlemeye adapte olacak, vücut sıcaklığınız düşecek ve daha verimli bir şekilde toksinleri atabileceksiniz.
Saat seçimine dikkat edin
En sıcak günlerde bile, şafak vakti hava serin olur. İmkanınız varsa koşmak için sabahın erken saatlerini tercih edin. Programınıza uymuyorsa, güneş ışınlarının etkisini azalttığı akşam saatlerini de seçebilirsiniz. Eğer akşam saatlerini seçtiyseniz, uykunuzu sabote etmemek için çok geçe kalmamaya dikkat edin.
Yeşil alanlara yakın olmaya çalışın
Şehirler açık alanlara oranla her zaman daha sıcaktır. Asfalt ve uzun binalar sıcaklığı tutar. İmkanınız varsa koşmak için park ya da ormanlara gitmeyi tercih edin. Bununla birlikte, antrenman için sabahın erken saatlerini ya da akşam saatlerini seçmeye çalışın.
Rüzgarı kontrol edin
Eğer mümkünse, rüzgarın esme yönüne doğru koşun ve dönerken rüzgarın tersine yönelin. Böylece serinletici etkisini hissedebilirsiniz. Koşunuzun ikinci yarısında buna ihtiyacınız olabilir.
Su içinde koşmayı deneyin
Havuzda koşu antrenmanı yapın. Eğer suda koşuda yeniyseniz, yüzmek için bir araçtan yardım alarak bu sırada bacaklarınızı koşar gibi hareket ettirin. Suyun kaldırma gücüne karşı durabilmek, elbette biraz daha yoğun hareket etmeniz gerektirecek ve bu sayede daha fazla kalori yakabileceksiniz.