Mutfağa ayıracak vaktiniz az, veya kendinize daha önce pek şans vermediniz. Kendi yaptığınız yemekleri yemek istiyorsunuz ama sonuç pek içinize sinmiyor. Sadece tariflere bakarak yemek yapmak dahi yeni başlayanlar için pek de kolay olmuyor. Siz de yaklaşık bu durumdaysanız, işinizi kolaylaştıracak bu tüyoları mutlaka inceleyin:
İçindekiler
- 1 1. Tarifi dikkatlice okuyun
- 2 2. Malzemelerinizin tamamını hazır bulundurun
- 3 3. Tavanızı ya da tencerenizi çok doldurmayın
- 4 4. Bıçaklarınızın keskinliğine önem verin
- 5 5. Taze malzemeler kullanın
- 6 6. Yemek yaparken mutfağı terk etmeyin
- 7 7. Et pişiriyorsanız buzdolabından çıktıktan sonra bekletin
- 8 8. Yağ kullanımına özen gösterin
- 9 9. Tarifin üzerinde çok fazla değişiklik yapmayın
- 10 10. Basit tariflerden başlayın
1. Tarifi dikkatlice okuyun
Yemek tarifini mümkünse iki kere tüm aşamalarını anladığınızdan emin olarak okuyun. Yemeğiniz tavada pişmekteyken bir adımı atladığını fark etmek veya acele ederken diğer içeriği unutmak pek hoş olmayacaktır. Tarife göre gerekli malzemelerinizin olup olmadığını belirlemek de yararınıza olacaktır.
2. Malzemelerinizin tamamını hazır bulundurun
Yemeği yapmaya başladıktan sonra dolapta, çekmecede malzeme aramak bize hem zaman kaybettirir, hem de yanlış yapma şansımızı artırır. Bu nedenle yiyecekleri ve kullanacağımız araçları mutfak tezgahımızda hazır bulundurmak işimizi kolaylaştıracaktır.
3. Tavanızı ya da tencerenizi çok doldurmayın
Yiyeceklerin istediğiniz oranda eşit şekilde pişmesi için eşit derecede sıcakla ve havayla temas etmeleri gerekir. Eğer tavanız çok doluysa, yemeğinizin kıvamı istediğinizden daha yumuşak ve dağılmış olacaktır. Aynısı fırın tepsinizdeki yiyecekleriniz için de geçerli.
4. Bıçaklarınızın keskinliğine önem verin
Keskin şef bıçakları başlangıç seviyesindekileri korkutsa da aslında kör bir bıçak da tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bıçaklarımızın keskinliğini korumak keseceğimiz sebze veya etin formunu ve dolayısıyla lezzetini etkileyecektir. Eğer keskin bıçak kullanıyorsanız, her hangi bir kazaya karşı daha dikkatli olmaya çalışabilirsiniz.
5. Taze malzemeler kullanın
Yapacağınız yemeğin lezzetini tarihi geçmiş bir baharat bile bozabilir. Sağlığı da olumsuz etkileyeceğini düşünürsek, taze sebze ve yiyeceklerle yapılan yemekler fark yaratacaktır. Semt pazarlarını ya da organik pazarları gezerek taze sebze, meyveler temin edebilirsiniz. Paketli ürün kullanacaksanız, son tüketim tarihlerini mutlaka kontrol etmelisiniz.
6. Yemek yaparken mutfağı terk etmeyin
Kısa süre için bile mutfağı terk etseniz, dikkatinizin dağılıp mutfağa geç gelme ihtimaliniz olabilir. Yemeğinizi yakmamak veya kıvamını tutturabilmek için zamanlama son derece önemlidir. Bu yüzden mutfakta bulunmanız ve pişmekte olan yemeğin görüntüsünü ve kokusunu sürekli takip edebiliyor olmanız yemeklerinizin kalitesini artıracaktır.
7. Et pişiriyorsanız buzdolabından çıktıktan sonra bekletin
Et buzdolabından çıktığında soğuk olacağı için pişirme aşamasında dış kısmı ısınırken, içi soğuk olmaya devam edecektir. Bu da etin yeterince lezzetli pişmemesine sebep olur. Yemeği yapmaya başlamadan en az yarım saat önce etinizi buzdolabından çıkarabilirsiniz.
8. Yağ kullanımına özen gösterin
Tamamen yağsız yemek yapmak, yiyeceklerin ateşten yanmasına ya da tatların birleşmemesine neden olur. Çok yağ kullanmak ise yemeği hem kalori açısından yükseltir, hem de yiyeceklerin fazla kızarmasına neden olur. Bu nedenle tarifte kullanılan yağ tipi ve miktarına uymak önemlidir.
9. Tarifin üzerinde çok fazla değişiklik yapmayın
Mutfakta yeniyseniz, tarife uymanızda fayda var. Önce deneyip görerek, malzemeleriniz ve elde ettiğiniz yemek arasındaki ilişkiyi kavrayın. İlerde kendinizden de şeyler katarak tarifleri renklendirebilirsiniz.
10. Basit tariflerden başlayın
Zor tariflere el yatkınlığınız oluşmadan başlamak mutfakta ufak bir kaos yaşamanıza sebep olabilir. Çorba, sulu yemek gibi tariflerle başlayıp ilerde daha karmaşık tariflere geçebilirsiniz. Unutmayın ki çorbayı güzel yapabilen birisi diğer yemeklerin soslarını, terbiyelerini hazırlarken de başarılı olacaktır.
Kaynak:
Kitchensnob
Metroparent
İlginizi çekebilecek diğer yazılarar:
Sağlıklı tarifler: 15 dakikada bakla yemeği
Aperatif tarifleri: Sağlıklı ve pratik
Sağlıklı tarifler: 15 dakikalık pırasa yemeği