Evet, “sanatı” diyorum çünkü birçoğumuz için özel günler diyetteysek tam bir eziyete dönüyor, değilsek de ucu bucağı olmadan kendimizi yemeye içmeye veriyoruz. Kontrollü tüketim adeta bir sanat haline geliyor. Gerçekten böyle olması gerekiyor mu sizce de?
Haftalardır yaptığımız diyeti bir gecede kontrolsüzce bozmak, aylardır tüketmediğimiz miktarlarda ve porsiyonlarda yemekler tüketip mide krampları yaşamak sizin de gecenizi mahvetmiyor mu? “Ne yapacağız, böyle özel bir günde de yememize içmemiz dikkat mi edeceğiz?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Tabii ki gerçekçi bir yaklaşımda bulunacağım ve size diyetinizi sürdürmeniz konusunda ısrar etmeyeceğim. Fakat atlamamamız gereken bir konu var: Sağlıklı beslenme bir günlük, bir haftalık veya bir aylık olmamalı. Her zaman yediğimiz içtiğimize dikkat etmeliyiz. Unutmayın aslında ne yersek oyuz. Tüketimimizi özel günlerde esnetsek de “zaten bir günlük bozuyorum” mantığı, ömür boyu “sağlıklı beslenme” algısına zıt bir cümledir. O nedenle doğru beslenmeyi alışkanlık haline getirip özel günlerde biraz esneklik sağlamak yapabileceğimiz en gerçekçi ve sağlıklı yaklaşım olacaktır. Gelelim birkaç basit ve pratik yılbaşı gecesi önerisine;
- Alkol tüketimini sınırlandırın. Mümkünse 2-3 kadehi aşmayın. Tercihiniz şarap veya şampanya gibi hafif içecekler olsun.
- Kızartmalardan uzak durun. Özellikle alkol yanında bolca tüketilen cips türü besinlerden kaçının. Onun yerine kuru yemişlerle ve peynirlerle hazırlanmış peynir tabaklarını tercih edin.
- Akşam tüketim artacağı için gün boyu aç kalmayın. Sofraya aç oturduğunuz takdirde porsiyon kontrolü yapmakta zorlanabilirsiniz.
- Kontrolsüz tuz tüketimi ve alkol tüketimi vücuttan su atımına sebep olacaktır. Bu nedenle su tüketimini ihmal etmeyin.
- Mümkün olduğunca hafif yemekleri tercih edin. Sebzelere ve salatalara mutlaka tabağınızda yer verin. Diğer yemekleri tüketirken onları arka plana atmayın.
- Ertesi günü temiz havada yapacağınız bir yürüyüş enerjinizi toplamanıza yardımcı olacaktır.
İlginizi çekebilir: Kışın aldığınız kiloların sebebini bulmak için kendinize sormanız gereken 5 soru