Annelik, dünyanın en keyifli, en huzurlu duygularından biri. Anne olmak, diğer yandan, uykusuzluk rekorları kırmanıza, her şeye yetişen bir süper kahramana dönüşmenize ve hayatınızı neredeyse kökten değiştirmenize yol açan, zahmetli, zahmetli olduğu kadar da mutluluk verici bir olay.
Henüz doğmadan önce bile anne babalarının hayatlarının merkezine yerleşen bebekler çoğu zaman iki şekilde karşımıza çıkıyor; aşırı hareketli ya da uykulu. Kısacık bir uyku seansı bile bebeğinizin enerjisini yeniden depolamasını sağlarken, anneler kimi zaman bebeklerine yetişmekte zorlanıyor. Özellikle emekleme çağına geldiklerinde hareket etme ve keşfetme arzusuyla yerinde duramayan bebekler, annelerin dikkatinin sürekli üzerlerinde olmasını gerektiriyor.
İşte, hareketli miniklerin keyfini kaçırmadan annelerin hayatını kolaylaştıracak pratik öneriler:
İçindekiler
Enerjisini doğru yönlendirin.
Eğer bebeğiniz çok hareketliyse, yapmanız gereken ilk şey enerjisini en verimli şekilde kullanmasına yardımcı olmak. Özellikle emekleme döneminde oldukça enerjik olan bebeğinizin, fazla enerjisini atarken eğlenmesini ve öğrenmesini sağlayacak aktivitelere yönelmenizde fayda var. Örneğin sesli ve ışıklı yürüteçlerle adımlarını geliştirebilir, küçük egzersizlerle hem fiziksel gelişimine destek olabilir hem de kas koordinasyonunu ve denge kabiliyetinin artmasına yardımcı olabilirsiniz.
Unutmayın, çocuğunuzun enerjik olması aslında çok da kötü bir şey değil; bu onun dünyayı keşfetmek ve öğrenmek için ne kadar istekli olduğunu gösteriyor.
Müzikten yardım alın.
National Association for the Education of Young Children’a göre; müzik, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi, bebeklerin de modu üzerinde farklı etkilere sahiptir. Dolayısıyla, özellikle yalnız kaldığı zamanlarda dikkat çekebilmek için hareket etmeye daha meyilli olan bebeğinizi sakinleştirmek için müzikten yardım alabilirsiniz.
Bebeklerin sakinleşmesine yardımcı olacak seslerin yer aldığı müzik cd’lerinden alabilir, dilerseniz de bebeğinizin keyif aldığı şarkıları bir araya getirecek bir müzik listesi oluşturabilirsiniz. Ninniler nasıl ağlayan bebeği susturuyorsa, dinlendirici bir müzik de bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olacak.
“Uyku zamanı” için ritüeller oluşturun.
Bebeğinizin sakinleşmesine en çok ihtiyaç duyduğunuz an, belki de uyku öncesi zaman. Sıcak bir banyo, bebek yağlarıyla rahatlatıcı bir masaj, loş ışıklı sessiz bir oda ya da belki dinlendirici bir müzik…. Seçiminiz ne olursa olsun, bebeğinizin uyku zamanının geldiğini anlamasını sağlayacak bir ritüel oluşturmanız şart. Böylelikle bebeğinizin daha kısa sürede gevşeyerek uykuya dalmasını sağlayabilir, sağlıklı ve huzurlu bir uyku uyumasını da garanti altına alabilirsiniz.
Harekete imkan sağlayan ürünler kullanın.
Emeklemeye başlayan bebekler, hareket ihtiyaçları arttığından, bez değiştirme esnasında uzanıp bekleyemeyebilir. Hatta kazandığı yeni beceriler sayesinde bazı bebekler, vücudunu hareket ettirerek uzaklaşabilir ve bez değiştirmeyi istemediklerini gösterebilir. Bez değişimi için oyunu veya hareketi durdurulan bir bebek, ağlayarak veya huzursuzlanarak tepki verebilir. Zorlama, bebeklerin ihtiyaçlarının en güvendiği kişiler tarafından anlaşılmadığını düşünmesine yol açabilir ve aranızdaki ilişkinin yıpranmasına neden olabilir. Bu nedenle, bebeğinizin değişen fiziksel ve duygusal ihtiyaçları doğrultusunda bez seçiminizi yaparak bebeğinizle aranızda oluşabilecek gerginliği engelleyebilirsiniz.
Hayal gücünü destekleyin.
Bebeklerin görsel yetenekleri 6. aydan itibaren gelişmeye başlar. Diğer yandan bebekler 6-12 ay itibariyle analitik düşünme ve problem çözme becerisini geliştirecek basit oyunlar oynayabilir. Bu noktada bebeğinizin enerjisini doğru yönlendirmek için atabileceğiniz en etkili adımlardan biri de, hayal gücünü geliştirecek oyunlara yönelmek olabilir.
Eğlenirken öğreneceği, aynı zamanda enerjisini atabileceği, ilgi alanlarını da besleyecek pek çok seçenek var. Örneğin bebeğiniz hayvanları tanıma yaşına geldiyse birlikte hayvanların yürüyüşlerini ve seslerini taklit edecek oyunlar oynayabilir ya da birlikte yapabileceğiniz en keyifli aktivitelerden biri olan dans ile hareket becerisinin yanı sıra müzik kulağının gelişimine de yardımcı olabilirsiniz.
Güvenli bir ortam yaratın.
Bebeğinizin sağlığı ve mutlulu için enerjisini atabileceği bir zaman yaratmanız gerekiyor. Bebeğiniz evin içerisinde oradan oraya hareket ederken bulunduğu ortamın da güvenli olması şart. Mobilyalarınızdaki sivri köşeleri yumuşatmak, prizlerin üzerini kapakla kapamak, eğer varsa evinizdeki basamaklara bariyer ya da güvenlik kapısı yerleştirmek gibi pratik önlemlerle daha güvenli bir ortam yaratabilirsiniz.
Rahatlamak için zaman yaratın.
Hareketli bir bebek, gün sonunda tükenen enerji demek. Dolayısıyla hem kendiniz hem de onun için rahatlama zamanı yaratmanız gerekiyor. Örneğin birlikte alacağınız sıcak bir duş ikiniz için de dinlendirici bir etki yaratırken, minderlerle döşenmiş cozy bir ortam rahatlamanıza yardımcı olabilir.
Diğer yandan John Hopkins University School of Education’ın önerisine kulak vererek, bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olacak küçük nefes egzersizlerine şans verebilirsiniz.
Hareketli bebekler için kolay değiştirilen bebek bezi: Prima Külot Bez
Prima külot bez, 12 saate kadar kuruluğu, kolayca giydirilip çıkartılabilen formuyla bir araya getiriyor. Bu yenilikçi ürün bebeklerin gelişiminde hiçbir sevgi, uyku ve oyun anını kesintiye uğratmıyor.
Watch this video on YouTube
Bebeğinizin her gün mutlu bir sabaha uyanması için artık Prima Külot Bebek Bezi var. Islaklığı hapseden Mikro İnci Tanecikleriyle 12 saate kadar kuruluk sağlar. Değiştirmesi de çok kolay. Kolayca giydirin, çıkarmak istediğinizde yanlardan yırtarak çıkarın, katlayın ve yapışkan bantlar ile sararak çöpe atın.
Prima.com.tr’ye üye olup, Prima Külot Bez’e yorum yazan her 10 kişiden 1’ine, 1 Jumbo Paket Prima Külot Bez hediye!
Hemen üye olmak için tıklayın.