Yeşil alanların psikolojik ve fizyolojik etkileri

İnsanlara, açık hava aktivitelerine katılıp yeşil alanlarda vakit geçirmeleri, sağlığa iyi geldiği için uzun zamandan beri öneriliyor. Chicago Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bu konuyu bir adım ileri taşıyarak yeşil alanlarda vakit geçirmenin ne kadar faydalı olduğunu ölçmeye çalıştılar. Toronto’daki ağaçları ve sağlık kayıtlarını inceleyen uzmanlar, sokakta fazladan 11 ağaç bulunmasının kalp krizi, diabet ve obezite riskini azalttığını tespit ettiler. Peki, yeşil alanların psikolojik ve fiziksel etkileri nelerdir?

Ağaçların yakınında yaşamak sağlığa neden iyi geliyor?

Yeşil alanlarda yaşamanın pek çok psikolojik ve fiziksel faydası var. Doğa yürüyüşleri aynı konu üzerinde sürekli düşünmek gibi depresyona yol açan durumları azaltıyor. Araştırmacılar buna ek olarak şunu dile getiriyorlar: “Araştırma açığa çıkarıyor ki doğada yaşanılan deneyimler ile akıl sağlığı arasında doğrudan bir ilişki var ve şehirleşmenin arttığı günümüzde daha çok doğal alana ulaşımın olması gerekiyor.”

Dünyada şehirleşme oranı %50. Yani bir başka deyişle dünyanın yarısı şehirlerde yaşıyor. Bu oran ülkemizde ise %70’in üzerinde. Bu yüksek oranlar insanların yeşil alanlara ulaşımını zorlaştırdığı gibi toplum sağlığı için de bir tehdit oluşturuyor. Bunun yanında yeşil alanlara yakın yaşayan kişilerin sağlık problemleri hakkında daha az şikayet ettikleri gözleniyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çünkü yoga bir varış noktası değil, bir yolculuktur

Yeşil alan olarak şehir parklarını, tarımsal alanları, ormanları, kısacası doğaya ait her şeyi sayabiliriz. Yeşil alanlar aynı zamanda bilişsel işlevinizi de geliştiriyor. Yaşları 7 ila 10 arasında 2600 çocukla yapılan araştırmada, özellikle okullarında yeşil alan bulunan çocukların odaklanma becerilerinin arttığı gözlemlenmiştir. 2014 yılında yapılan başka bir araştırma ise okullarında yoğun bitki örtüsü bulunan çocukların derslerinde daha başarılı olduğu gözlemlenmiştir. 

Ağaçlar: Hava kirliliğinin çözümü

Pratik bir perspektiften bakarsak, ağaçların insan sağlığına iyi gelmesi havayı temizlemesinden kaynaklanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre şehirde ve kırsal alanlarda hava kirliliğine bağlı olarak prematüre ölümlerinin sayısı sadece 2012 yılında 3.7 milyona dayanmış durumda. Ölümlerin önemli bir kısmı ise kalp krizi ve felç şeklinde oluyor. Ağaçlar bu durumu değiştirmek için büyük bir potansiyele sahipler. Ağaçlar yapraklarındaki gözenekler sayesinde kirleticileri ortadan kaldırıyorlar. Bitkinin yüzeyi sayesinde bazı gaz kirleticiler de yok olmaktadır.

Elimizdeki verilere göre 2010 yılında Amerika’da ağaçlar ve ormanlar tarafından yok edilen kirli havanın oranı 17.4 milyon tondur. Bu miktarda kirli havanın insan sağlığına etkisinin bilançosu ise 6.8 milyardır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Pazartesiyi, ay başını, yıl sonunu beklemeden yapmanız gereken fitness çözümleri

Ağaçlar sizi dışarı çıkmanız için cesaretlendirebilir

Ağaçlar, dışarı çıkmak, yürüyüş yapmak için harika bir motivasyon kaynağıdır. Araştırmaya göre 5 dakika kadar bile açık alanda fiziksel egzersiz yapmak ruh halinizde ve öz saygınızda olumlu yönde gelişmeye neden oluyor. Aynı araştırmada dışarıda egzersiz yapan insanlarda stres hormonu olan kortizolun kapalı alanlarda yapanlara göre daha az salgılandığı görülmüştür. Yazar Richard Louv, Last Child in the Woods adlı kitabında çocuklarda Dikkat Eksikliği Bozukluğu hastalığının açık alanda az vakit geçirmekten meydana geldiğini savunmaktadır. Dahası, haftada 5 ila 10 saat arasında dışarıda vakit geçiren çocukların doğayla arasında daha güçlü bir bağ olduğunun, bu bağın da insanın gelişimi ve iyiliği açısından son derece faydalı olduğunun altını çizmektedir.

Kaynak
theunboundedspirit.com

İlginizi çekebilir: Sportif meseleler arasında biraz trekking yapalım

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir