Yogaya bakış açınızı değiştirin: Yogayla ilgili 5 önyargı

Herkese merhabalar, Hygge Yoga, Hygge ortam oluşturmak ve aromaterapi nedir öğrendikten sonra yogayla ilgili bilgilere değinmek istiyorum. Yoganın faydalarına derinlemesine girmeden önce, yogayla ilgili bilinen bazı önyargılar ve yanlışlardan bahsedelim.

“Esnek değilim yoga yapamam.”

Yoganın amaçlarından biri vücudu ve zihni esnetmektir. Zihin ve vücut birbirine bağlıdır. Biri esneyince diğeri de esner ve rahatlar. Fiziksel esneklik kaslarla ve vücuttaki elastenle alakalıdır. Kaslar güçlendikçe esnekliğini kaybeder ve kısalır. Bu da yırtılmalara yol açabilir. Dolayısıyla kasları esnetmek çok önemlidir. Aynı zamanda esneyen kaslar daha iyi yapılanır. Bazı vücutlarda elasten az olduğu için daha az esnektir veya tam tersi. Yogayla bu durum dengelenebilir. Dolayısıyla esnek olmayanlar yoga yapamaz gibi bir durum yoktur.

İstanbulda elit fitness salonu

“Spiritüel değilim yoga yapamam.”

Yoga; ruh, beden ve zihin dengesini sağlar. Spiritüellik ruh ve zihne nasıl baktığımızla alakalı bir durumdur. Ben tek bir evren olduğuna ve her şeyin oradan geldiğine inanan biriyim. Bilgi de aynı yerden geliyor enerji de. Bence enerji var ve enerjinin fiziksel formu var. Aslında evrendeki her şey bir matematik formundan ibaret. Dolayısıyla bilimle spiritüelliği birbirinden ayırmıyorum.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Karantina günlerinde yoga yapmak için 9 sebep

Tabii ki fikirler ve inançlar değişkenlik gösterebilir saygı duyarım. Bu açıdan bakarsak aslında yoga biraz da nereden bakıldığına bağlıdır. Bir taraftan mistik bir sistemken bir taraftan da çok fiziksel bir aktivitedir. Aynı zamanda her fiziğe ve inanışa hitap eden birçok çeşidi de vardır. Son dönemlerde birçok doktor ve bilim insanı yoganın faydaları üzerine ciddi araştırmalar yapıyor ve bu araştırmaların sonucunda da hastalarıyla yoga yapıyorlar veya tavsiye ediyorlar.

Hücre yenilemeden zihin sakinleştirmeye, stres yönetiminden DNA kodu değiştirmeye kadar geniş bir skaladan bahsedebiliriz. Zamanla birlikte koşullar, vücut yapıları, dünya değişiyor, evrimleşiyor. Önemli olan işin özünden kopmadan yeni koşullara adapte olabilmek. Bu bağlamda yogayla ilgili araştırmalar ve herkesin faydalanması için yapılan çalışmalar çok değerli. İnanç sistemi ve fiziksel bakma konusu çok derin bir konu ve çok kişisel tercih. Ben bakış açısı ne olursa olsun yoganın herkese çok fayda sağladığını düşünüyorum. Küçük bir araştırmayla kendinize ve inancınıza uygun bir tarz bulabilirsiniz.

“Ben oturmaktan sıkılırım.”

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere yoganın çok çeşidi var. Medyada bağdaşta oturan insanlar yoga yapan grubu temsil ettiği için yoganın sadece öyle olduğunu düşünüyoruz. ‘Raja Yoga’ örneğin sadece meditasyon üzerinedir ve pozlar yoktur. Vinyasa, Hatha, Power, Yin Yoga ve benzeri çeşitlerde pozlar vardır ve hareketli çeşitlerdir. Bunların da kendi içerisinde seviyeleri vardır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Hem glutensiz, hem şekersiz, hem vegan: Pankeki bir de böyle deneyin

Senem Utku – Cross Fit & Yoga

“Tayt giymek zorunda mıyım?” 

Kendinizi rahat hissettiğiniz her kıyafetle yoga yapabilirsiniz. Bazı ekollerin kendilerine özgü kıyafetleri var eğer bir ekole bağlı değilseniz böyle bir zorunluluğunuz yok. Hatta kıyafetle ilgili bir şey anlatmak istiyorum. Amerika’da metal müzik dinleyen bir grup demişler ki “Biz de yoga yapmak istiyoruz ama metal müzikle ve siyah kıyafetlerimizle ama studioya gittiğimiz zaman herkes garip bakıyor biz de rahatsız oluyoruz.” Bunun üzerine de “Beer Yoga” çıkmış, hatta yoga pratiklerini bira içerek barlarda yapıyorlar. Ben çok tavsiye etmiyorum denge ve dikkat açısından ama öyle mutlu oluyorlarsa, neden olmasın? 

“Yoga feminen bir şey.” 

Tarihsel bir açıklama yapmak isterdim ama yoga ve feminenlik olgusu nasıl yerleşti inanın hiç bilmiyorum. Erkekler yapı ve bakış açısı olarak daha çok ağır sporları tercih ediyorlar. Son yıllarda gözlemliyorum; spor ve cinsiyet kavramı çok değişmeye başladı. Cross Fit, Kick Box tercih eden ciddi bir kadın kesim de var. Ağır spor yapan bireylerin, kadın veya erkek fark etmez kasları gerginleşiyor ve kısalıyor, dolayısıyla yoga yapmak esneklik vereceğinden faydalı bir egzersiz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Mucizevi gıda “baklagil” zayıflamaya yardımcı oluyor

Bunun salonlarda mobility dersleri de var. Yoganın güzelliği vücudu bölgesel değil tamamen esnetiyor oluşu. Aynı zamanda nefes ve hareket dengesi olduğundan vücuda yeterli oksijen girmesini de sağlıyor. Yurtdışında büyük spor kulüplerinin hem fiziksel hem de konsantre açısından sabit yoga hocaları var. Özellikle futbolcular çok tercih ediyor. Dünyaca çok popüler bir dal olduğundan futbolcular göz önündeler ve stres altındalar. Stres yönetimi, mental rahatlık, konsantre için yogayı tercih ediyorlar. Ayrıca sakatlanmalardan sonra kasları esnetmek daha hızlı yapılanmasını sağlıyor. Bütün bunlar göz önünde bulundurulursa sporcular için yoga bir nevi kazan-kazan konumunda. İlginizi çekerse Ronaldo’nun belgeseline bir göz atabilirsiniz.

Çağrı Yağız Yasak – Futbolcu

Bir spor aşığından urfa gezisi

Orkun Öztürk – Cross Fit

Evet arkadaşlar yazımızın sonuna geldik. Eski bir sporcu ve spiritüel biri olarak her kesimden ve inanıştan birileriyle çalışma fırsatım oldu, görüşünüz ne olursa olsun merak ettiğiniz veya derinlemesine bilgi sahibi olmak istediğiniz bir konu varsa lütfen iletişimde olalım. Yazıma son verirken sizlerle esnemek üzerine hazırladığım bir sekansı paylaşmak isterim. Şimdilik hoşça kalın, görüşmek üzere.

Post Workout Yoga Sekansı


Watch this video on YouTube

İlginizi çekebilir: Hygge yoga: Sıcaklık, rahatlık, huzur, bedene ve zihne odaklanma, farkındalık

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir