Besin değeri ve protein açısından son derece zengin bir gıda olan yulaf ezmesi son dönemlerin en popüler yiyeceklerinden biri. Gerek diyet yapanlar gerekse sporcuların öğünlerine sıklıkla eklediği yulaf ezmesi kullanışlılığı sayesinde birçok yemek tarifinin de ana malzemelerinden biri haline getirilebiliyor. Kilo vermeye son derece yardımcı olan yulaf ezmesinin vücuda sağlık açısından da pek çok yararı vardır ve diyetisyenler tarafından da sıklıkla tercih edilir. Özellikle kahvaltıda tüketilen yulaf ezmesi uzun süreli tokluk yaşanmasına yardımcı olur.
İçindekiler
Yulaf ezmesi nedir?
Birçok tarifin ortaya çıkmasına yardımcı olan yulaf ezmesi, yulaf kepeğinin temizlenip kurutulasıyla elde edilir. Yulaf ezmesinin içerisinde lif, demir, protein, potasyum, selenyum, magnezyum ile birlikte B1, B2 ve B6 vitaminleri bulunur. Tüm bu içerikleri sayesinde yulaf ezmesi dünyadaki en sağlıklı tahıllar arasında yer alır.
Yulaf ezmesi kaç kalori?
Yulaf ezmesini tükettiğiniz miktar aldığınız kaloriyle doğrudan bağlantılıdır. Ancak biz değerleri 100 gram yulaf ezmesi üzerinden yazacağız:
- Kalori: 370 kcal
- Lif: 5.43 gram
- Protein: 12.53 gram
- Potasyum: 348 mg
- Kalsiyum: 54 mg
- Demir: 4.61 mg
- Yağ: 7 gram
- Karbonhidrat: 63.29 gram
Yulaf ezmesinin faydaları
- Kilo vermeye yardımcı olur: Hazırlayacağınız çeşitli tariflere göre tüketebileceğiniz yulaf ezmesi, yüksek besin değerleri sayesinde uzun süre tok tutar. Bu da yulaf ezmesini diyetlerin en önemli yardımcılarından biri haline getirir.
- Enerji verir: Son derece iyi bir enerji kaynağı olan yulaf ezmesi, özellikle sabah saatlerinde tüketildiğinde gün boyu enerji verir. Böylece hem tokluk hissedecek hem de gereken enerjiyi vücudunuzda bulabileceksiniz.
- Vücudu temizler: Aminoasit barındırması ve lifli bir yapıya sahip olması sayesinde yulaf ezmesi vücudu toksinlerden arındırma konusunda son derece başarılıdır. Karaciğere yardımcı olan yulaf ezmesi, lifli yapısı sayesinde arter duvarını sağlar. Bu da kalp sorunları ve kolesterol gibi sorunları azaltmaya yardımcıdır.
- Sindirimi düzenler: Safra kesesi asitlerini azaltmaya yardımcı olan yulaf ezmesi, yemek yedikten sonra sorun yaşayan kişiler için önemli bir yardımcıdır. Lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleyen ve aynı zamanda mideyi de rahatlatan yulaf ezmesi, gün içerisinde sıklıkla yaşanan sindirim sorununun üstesinden kolaylıkla gelir.
- Kabızlığı önler: bağırsaklar ve sindirim sistemine son derece yararlı olan yulaf ezmesi kabızlık sorunun kolayca önler. Düzenli tüketildiğine böyle sıkıntılar ortadan kalkar.
- Kan şekerini kontrol altında tutar: Diyabet hastaları için önemli bir yardımcı besin olan yulaf ezmesi kan şekerini dengede tuttuğu için diyet yapanların ani acıkma gibi sorunlar yaşamasını da engeller.
- Protein zenginidir: İçerisinde sekiz adet temel aminoasit bulunan yulaf ezmesi bu sebepten ötürü önemli bir protein kaynağıdır. Bu içeriği sebebiyle yulaf ezmesi spor yapanların da öğünlerinde muhakkak yer vermesi gereken besinlerden biridir.
- Kanserle savaşa yardımcıdır: İçerisinde bitkisel kimyasallar bulunan yulaf ezmesi kanserle savaşta son derece etkili bir yardımcıdır. Özellikle meme ve kolon kanserine yakalanma riskini azaltmasıyla da ön plana çıkar.
- Kemik erimesini önler: Gerekli kalsiyum seviyelerine sahip olan yulaf ezmesi kemik sağlığı için son derece sağlıklıdır.
- Kalbin dostudur: İçerisinde bol miktarda omega 3 barındıran yulaf ezmesi kalbin en önemli dostlarından biridir. Kötü kolesterolün önüne geçmede son derece etkili olan yulaf ezmesi, kalp damarlarını rahatlatır.
- Yüksek tansiyonu düşürür: Yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunan kişiler yulaf ezmesi tükettiğinde hem küçük hem de büyük tansiyonları düşer.
- Cilt hastalıklarına iyi gelir: Sağlığı sadece içeriden düzenlemeyen yulaf ezmesi aynı zamanda cilt sorunlarına da iyi gelir. Kızarıklık, kuruluk, güneş yanığı ve kaşıntı gibi cilt problemleri yaşıyorsanız evde hazırlayacağınız doğal karışımları cildinize uygulayabilirsiniz. Tabii cildinizle ilgili önemli bir problem yaşıyor ya da ilaç kullanıyorsanız bunu öncelikle doktorunuza danışmanız gerekiyor.
Yulaf ezmesi nasıl yenir? Yulaf ezmesi tarifleri
Muzlu ve kakaolu yulaf
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı yulaf
- 2 su bardağı süt
- 1 adet muz
- Hindistan cevizi
- 1 tatlı kaşığı kakao
- 1 yemek kaşığı goji
Yapılışı:
Bir tencerenin içerisine süt, yulaf ve kakaoyu ekleyip sütün çekmesini bekleyin. Yulaf sütü tamamen çektikten sonra karışımı kaseye alın ve üzerine muz dilimleri, goji ve Hindistan cevizi ekleyerek servis yapın.
Yumurtalı yulaf
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı yulaf
- 1 su bardağı süt
- 1 adet yumurta
- 1 dilim beyaz peynir
- 5 dal maydanoz
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Tencerenin içerisine yulaf ile sütü koyun ve yulaf tüm sütü çekinceye kadar bekleyin; sonrasında malzemeleri kaseye alın. Yağı tavada eritin ve üzerine yumurtayı kırın, piştikten sonra yumurtayı yulaf ezmesinin üstüne ekleyin. Son olarak üzerine küçük parçalara ayırdığınız peynir ve maydanozu ekleyin.
Yulaflı muzlu kek
Malzemeler:
- 2 su bardağı yulaf
- 2 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 2 çay kaşığı tarçın
- Yarım fincandan daha az kahverengi şeker
- Yarım çay kaşığı tuz
- 2 muz
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı vanilya
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Öncelikle yulaf, esmer şeker, kabartma tozu, tarçın ve tuzdan oluşan katı parçaları bir araya getirerek karıştırın. Başka bir kapta ise ezdiğiniz muzu, süt, yumurta ve vanilya ile birlikte çırpın. Katı ve sıvı karışımları birbirine karıştırın ve içerisine eritilmiş eritilmiş tereyağını da içerisine katın. Yağlı kağıt serilmiş pişirme kabına karışımı dökün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin. Servisten önce soğumasını bekleyin.
Yulaf ezmeli ıspanak
Malzemeler:
- Yarım fincan yulaf emesi
- 1 demet ıspanak
- 2 adet taze soğan
- Yarım bardak domates sosu
- Yarım fincan zeytinyağı
- Tuz
Yapılışı:
2 bardak kaynamış suyun içerisine yulafı ekleyin ve yulaf suyu çekinceye kadar bekletin. Üzerine yıkadığınız ve orta boy parçalara ayırdığınız ıspanağı ekleyip orta ısıda pişirin. Bir tavada zeytinyağını domates sosuyla bir araya getirerek bir süre orta ateşte pişirin. Sonrasında iki ayrı karışımı bir araya getirin ve isteğe bağlı olarak yoğurtla servis edin.
İlginizi çekebilir: Muz kaç kalori?