Yurt Dışında Evlilik İçin Bilmeniz Gereken Her Şey

Hayatınızın aşkının evlilik teklifine kocaman bir evet dedikten sonra düşündüğünüz en temel soru şu olabilir: Nasıl bir düğün hayal ediyorsunuz? Eğer romantik bir şehirde gözlerden uzak, düğün hazırlıkları stresini yaşamadan dünya evine girmek hayaliniz ise vereceğimiz bilgiler ilginizi çekebilir. Yurt dışı şehirlerinde evlenmek ya da konsolosluklarda nikahınızı kıydırmak için yapmanız gerekenleri sizin için derledik.

Konsolosluklarda Nikah Kıyılması İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Yurt dışında evlenmeyi düşünüyorsanız alternatiflerinizden biri de konsolosluklarda nikah töreni yapabilmenizdir. Gittiğiniz ülkedeki Türk Konsolosluğu nikahınızı kıyma yetkisine sahiptir. Burada dikkate almanız gereken en önemli şey ise konsolosluklarda nikahınızın kıyılabilmesi için sizin ve müstakbel eşinizin Türk Vatandaşı olmanız gerektiğidir. Çiftlerden birinin yabancı uyruklu olması durumunda ya çifte vatandaşlığının bulunması halinde ise konsolosluklarda nikahınızın kıyılması söz konusu değildir.

Türk Konsolosluğu bulunmasına rağmen bazı ülkelerde yasaları gereği nikah işlemleri yapılmamaktadır. Bu ülkeleri de paylaşalım ki düşünüyorsanız farklı bir ülkeyi değerlendirin. Nikahınızı kıydıramayacağınız Ülkeler; İngiltere, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, Avusturya, Avustralya, Arjantin, İsviçre ve Şili’dir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Düğün Planlamasında Beklenmedik Durumlar Nelerdir?

Yurtdışında Evlenmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yurt dışındaki bir Türk Konsolosluğu’nda nikahınızın kıyılmasını istiyorsanız; birazdan belirteceğimiz evrakların yanı sıra ilgili ülke konsolosluğundan farklı bir evrak istenip istenmediğini de mutlaka araştırmanızı veya konsolosluktan bilgi almanızı tavsiye ederiz. Genel olarak yurt dışında evlenmek için gerekli belgeler ise aşağıda yer almaktadır.

  • Evlilik beyannamesi: Evlenmek istediğiniz şehirdeki konsolosluğa başvurarak evlilik beyannamesi formunu doldurmanız gerekmektedir.
  • Evlenme Ehliyet Belgesi: Türkiye’deki nüfus müdürlüklerinden apostil şerhli olarak almanız gerekiyor.
  • Uluslararası Nüfus Kayıt Örneği: Yine bu belgeyi de nüfus müdürlüğünden apostilli olarak temin etmelisiniz.
  • Nüfus Cüzdanı ve Pasaport: Kimlik ve pasaportunuzun aslı ve onaylı fotokopileri de istenmektedir.
  • Sağlık Raporu: Evliliğe engel teşkil edecek bir rahatsızlığınızın bulunmadığını gösterir sağlık raporunuzu aile hekiminizden alabilirsiniz.
  • Fotoğraf: Son 6 ayda çekilmiş en az 4 adet vesikalık fotoğraf.
  • Şahitlere Dair Bilgiler: 2 adet şahidinizi belirleyerek, kimin şahidi olduğunu, nüfus cüzdanı fotokopileri ile adres bilgilerini de konsolosluğa iletmeniz gerekmektedir.

Apostil şerhinin ne olduğunu merak ediyorsanız hemen açıklayalım. Bir belgenin gerçek olduğunun tasdik edilerek, farklı bir ülkede yasal olarak kullanılabilmesi adına belge onay sistemi olarak tanımlanabilir. Apostil işlemlerinin ise valilik ve kaymakamlıklarda yapıldığını söyleyebiliriz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kışın Gelinlik Üzerine Ne Giyilir?

Konsolosluklara Başvuru Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalıdır?

Nikahınızın kıyılması için başvuruda bulunacağınız ilgili konsolosluğun internet sitesini ziyaret etmek atmanız gereken ilk adım olacaktır. Yukarıda belirttiğimiz evraklar dışında temin etmeniz gereken farklı bir evrak yok ise evraklarınızı tarayarak mail yolu ile konsolosluğa ön başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Evraklarınızın gönderdikten sonra konsolosluktan nikah işleminizin yapılacağına dair bilgi içeren bir e posta almalısınız. Ardından konsolosluk ile nikah tarihinizi belirleyebilirsiniz. Nikahınızın kıyılacağı günden bir gün önce ise evraklarınızın aslını teslim etmek üzere konsolosluğa gitmeniz gerekmektedir. Önceden tarayıp göndermiş olsanız dahi evrakların aslı olmadığında nikahınızın kıyılmayacaktır bu nedenle konsolosluğa gitmeden önce evraklarınızı kontrol etmenizde fayda var. Belgelerinizin aslını götürmeye gittiğinizde ayrıca evlilik cüzdanı bedeli olarak ödemeniz gereken bir harç tutarının da olduğunu belirtelim.

Yurt Dışında Evlilik Planlayanlar İçin Bazı İpuçları

Evliliğe dair tüm planlarınızı yurt dışında yapmak üzerine kurguladıysanız bu bilgiler sizin için hayat kurtarıcı olabilir. Nikah işlemleri için istediğiniz ülkedeki Türk konsolosluğuna başvuruda bulunmanızın ardından; nikah günü neler yapmalısınız bunları da aktaralım. Düğün ya da nikah töreniniz için yapacağınız hazırlıklar arasında elbette gelinliğin giyilmesi, saç ve makyajınızın yapılması yer alıyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kına Gecesi Kıyafetleri Bilmeniz Gerekenler

Nikah için uygun bir gelinlik ya da alternatif olabilecek hoş bir beyaz elbise seçmenizin ardından, saç ve makyaj konusunda bilgili olan bir nedimenizi nikah şahidiniz olarak belirleyebilirsiniz. Bilmediğiniz bir ülkede kuaför randevusu saç ve makyaj işlemleri hem çok zamanınızı alabilir hem de sizin için maliyetli olabilir. Saçınıza takacağınız hoş bir saç aksesuarı; gelin tacı ya da kafes duvak formundaki bir duvak ile nikahınıza hazır olabilirsiniz. Ayrıca nikah için konsolosluğa özel araç ya da taksi ile değil de toplu taşıma araçları ile gidecekseniz; önceden gideceğiniz yeri araştırmanızı ve hangi vasıtaları kullanmanız gerektiğini belirlemeniz hem işinizi kolaylaştıracak hem de nikah saatinize gecikmenizi önlemiş olacaktır.

Nikah İşlemleri Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Farklı bir ülkedeki Türk Konsolosluğu’nda nikahınızın kıyılmasının ardından yapacağınız bir işlem olup olmadığınız merak ediyorsanız; olmadığını belirtebiliriz. Siz balayınızın keyfini çıkarırken, nikahınızın kıyıldığına dair resmi prosedürler online ortamda yerine getirilmektedir. Bir hafta on gün içerisinde evlendiğinize dair bilgi ve belgeler, Türkiye’deki sistemler üzerinde de görüntülenebilecektir.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

  • Makale, yurt dışında evlilik yapmak isteyenler için gereksinimleri ve prosedürleri açıklayarak faydalı bilgiler sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir