Zayıflayamıyorum, nedeni ne olabilir?

Hepimiz ideal kiloda olmak için çok emek harcıyoruz, spor yapıyoruz, çeşitli diyetler uyguluyoruz, buna rağmen bazen kilo veremiyoruz!

Kilo vermek, sadece beslenmeye ve fiziksel aktiviteye bağlı değil, vücudumuzdaki hormonların, vitamin ve minerallerin dengesizlikleri de kilo vermeyi güçleştirir.  Kilo verememenizin nedeni aşağıdakilerden biri olabilir:

İlgili yazı: Kilo vermenize yardımcı olacak 7 strateji

İnsülin direnci kilo vermeyi zorlaştırıyor.  

İnsülin direnci; insülinin işlevsizliğinden kaynaklı miktarının artması sonucu ortaya çıkar. Yüksek seviyelerdeki insülin, tokluk hormonu leptini baskılar, bu da kilo vermeyi zorlaştırır. İnsülini düzenlemenin en önemli yollarından biri düzenli fiziksel aktivitedir. Bel çevresi yağlanmanız varsa,  yemeklerden 1-2 saat sonra ciddi kan şekeri düşüklükleri yaşıyorsanız, son zamanlarda aşırı bir kilo artışınız olduysa, tatlı, unlu gıdalara karşı iştahınız arttıysa insülin değerlerinizi ölçtürmenizde fayda var.

Hayvansal gıda tüketimini azaltmak vücuttaki depo yağı azaltıyor

Vücuttaki depo yağ artıkça kilo vermek zorlaşır. Bitkisel gıdalar depolanmadan yakılır; ancak bitkisel beslenirken nişastalı, işlenmiş gıdalardan, kızartmalardan uzak durulmalıdır. İdeal kilo için, her renk sebze meyveden en az birini, özellikle yeşil yapraklı sebzeleri mümkünse çiğ olarak tüketmek gerekiyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Okyanuslar ölüyor, duyuyor musunuz?

Yavaş çalışan tiroid hormonu, zayıflayamamanın nedenlerindendir

Tiroid hormonu, tüm vücudu etkileyen temel hormondur. Vücuttaki enerji harcanmasını büyük ölçüde etkiler. Yavaş çalışan tiroidler, vücudun genel enerjisinin düşüklüğüne neden olur.  

Kan şekeri düzensizlikleri ve insülin hormonu bozukluklarında beslenme planının iyi yapılmaması kilo vermeyi zorlaştırır.  

Diyabet (Şeker hastalığı), insülin direnci, reaktif hipoglisemide beslenme planının uygun bir şekilde yapılması büyük önem taşır. Karbonhidrat sayımının öğrenilmesi bu tür durumlarda kilo vermeyi de kolaylaştırır.

Düşük demir ve ferritin düzeyleri kilo verememenin nedenlerindendir.  

Enerji sistemleri için oksijen taşımada görevli olan demirin düşüklüğü enerji ve yağ yakımında zorluklara neden olur. Demirin depo şekli olan ferritinin düşüklüğü de aynı şekilde ele alınmalıdır.

D vitamini yetersizliği, yağ yakımının önündeki önemli engellerdendir

Verilemeyen kilolarda D vitamini düşüklüğünün de sorgulanması gerekmektedir.

Yönetilemeyen stres, vücudun dengesini bozduğu gibi kilo vermeyi de engelliyor

Stres
<strong><span>stres ile kilo verememenizin doğrudan bağlantısı vardır <span><strong>

Stres durumunda adrenalin, kortizol gibi hormonlarda değişiklikler gözlemlenir. Özellikle bu hormonlardaki artışlar kilo vermeyi zorlaştırır.

Gıda alerjileri; şişkinlik ve hazımsızlığa neden olduğundan vakit geçirmeden teşhisi konulmalıdır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bir deprem ülkesi olan Şili felaketlerde yara almamayı nasıl başarıyor?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir