Zerdeçal, kilo vermeye yardımcı olur mu?

Altın baharat olarak da bilinen zerdeçal, Asya mutfaklarında çok popüler bir baharat ve aynı zamanda geleneksel Hint tıbbı yani Ayurveda içerisinde de binlerce yıldır kullanılıyor. Onun sağlığa faydalarının büyük kısmı içeriğindeki curcumin adı verilen antioksidan ve anti-inflamatuvar bileşenden kaynaklanıyor. Son yapılan çalışmalara göre zerdeçal kilo verme konusunda rol oynayabiliyor.

Ancak onun ne kadar etkili olduğunu ve sonuç almak için ne kadar vakit geçmesi gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Gereken bilgileri sizler için derledik.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Zerdeçal ve kilo verme

Son araştırmalarda zerdeçalın kilo verme üzerindeki etkileri inceleniyor.

Test tüpü çalışmalarına göre curcumin maddesi obezitede rol oynayan bazı inflamatuar işaretçilerin baskılanması konusunda yardımcı oluyor. Bu işaretçiler genellikle fazla kilolu veya obezitesi olan insanlarda yüksek değerlerde oluyorlar.

Hayvan deneylerine göre curcumin bileşeni kilo vermeye, yağ gelişimini azaltmaya, yeniden kilo almayı engellemeye yardımcı olabilir ve ayrıca insülin hormonuna karşı hassasiyetinizi arttırabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Karaköy’ün en iyi mekanları

Bunlara ek olarak daha önce kilo verme konusunda sorunlar yaşayan 44 kişi ile yapılan 30 günlük bir çalışmada, günde iki defa 800 mg curcumin ve 8 mg piperine takviyesi almanın beden ağırlığında ciddi bir azalma sağladığı görülmüş. Ayrıca beden kitle endeksinde ve bel çevresinde de azalmalar görülmüş.

Piperine karabiberde bulunan bir madde ve curcumin emiliminin %2000 düzeyine kadar artmasını sağlıyor.

Buna ek olarak 1600 kişiyle yapılan 21 çalışmanın bir özetinde curcumin alımının kiloda, beden kitle endeksinde ve bel çevresinde azalma ile bağlantılı olduğu görülmüş. Ayrıca metabolizmayı düzenleyen adiponectin düzeylerinde de artış görülmüş.

Mevcut araştırmalar çok umut verici olsalar da kilo vermede zerdeçalı önermek için insanlar ile daha fazla çalışma gerekiyor.

Zerdeçalın güvenliği ve yan etkileri

Zerdeçal ve curcumin genel olarak güvenli görülüyor.

Kısa vadeli araştırmalara göre günde 8 gram kadar curcumin almanın sağlığa çok az riski var ancak uzun vadeli çalışmalar gerekiyorlar.

Yine de bu bileşeni çok yüksek dozlarda alan bazı insanlarda alerjik tepkiler, bulantı, kusma, mide ağrısı, kabızlık, cilt tahrişi ve ishal gibi bazı belirtiler görülebiliyorlar.

Ayrıca aşağıdaki rahatsızlıklara sahip olanlar da zerdeçal takviyelerinden uzak durmalılar:

  • Kanama bozuklukları: Zerdeçal kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir ve bu da kanama bozuklukları olanlarda sorun yaratabilir.
  • Diyabet: Zerdeçal diyabet ilaçları ile etkileşime girebilir ve kan şekerinin çok fazla düşmesine sebep olabilir.
  • Demir eksikliği: Zerdeçal demir emilimini engelleyebilir.
  • Böbrek taşları: Bu baharat oksalat bakımından zengindir, yani kalsiyuma bağlanabilir ve böbrek taşı oluşumuna sebep olabilir.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Deniz tuzunun kullanımı, faydaları ve dezavantajları

Zerdeçal ve curcumin takviyelerinin hamile ve emziren kadınlardaki etkilerine dair yeterince kanıt yok. Bu nedenle kaçınmaları daha uygun olur.

Bunlara ek olarak bazı zerdeçal ürünlerinde etikette yazmayan dolgu malzemeleri olabilir ve bu nedenle kaliteli markaların ürünlerini almakta fayda var.

Curcumin kan sulandırıcılar, antibiyotikler, kalp damar ilaçları, antihistaminler ve kemoterapi ilaçları ile etkileşime girebilir.

Takviyelerin size uygun olup olmadıkları konusunda doktorunuza danışmanız iyi olur.

Zerdeçal nasıl kullanılabilir?

Zerdeçal pek çok formda satılır ancak en kolayı bir yemek baharatı olarak kullanmaktır.

Zencefil çayı gibi çeşitli içeceklerde de kullanılabilir ve başka pek çok içeceğin içerisine baharat olarak katabilirsiniz. Hint mutfağında çayın içine karabiber ve başka bileşenlerde birlikte eklenerek sık tüketilir.

İnsanlar ile yapılan çalışmaların büyük kısmında sağlığa faydalarının temel olarak takviyelerdeki gibi yüksek dozlarda elde edildiği belirtiliyor. Çünkü baharat olarak çok az miktarda kullanılıyor. Baharatta curcumin oranı %2-8 iken, ekstresinde %95’e ulaşabiliyor.

Ancak içeriğinde karabiber bulunan bir takviyeyi seçmek önemli çünkü curcumin emiliminin ciddi şekilde artmasını sağlıyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Dünyanın dört bir yanından en sürdürülebilir yerleşim yerleri

Takviyeler için resmi bir dozaj bilgisi yok ancak araştırmalara göre günde 500-2000 mg zerdeçal ekstresi potansiyel faydalarını görmek için yeterli.

Ancak 2-3 aydan uzun süre yüksek dozlarda tüketmeyin çünkü uzun vadeli güvenliğine dair yeterince çalışma yok.

Kilo verme konusundaki etkileri henüz tam anlamıyla onaylanmış olmasa da, beyin ve kalp problemleri yaşama riskini düşürebilmesi nedeniyle güçlü bir bitkidir.

Doktorunuza bir rahatsızlık için gidince zerdeçal ve curcumin takviyeleri kullandığınızı söylemeyi de unutmayın.

Zerdeçal pek çok faydası olan popüler bir baharat ve hem kalp hem de beyin için faydaları var.  Kilo verme konusunda çok umut verici olsa da bu konuda önerilmesi için insanlar ile daha fazla çalışma gerekiyor.

Zerdeçal ve onun aktif bileşeni curcumin genelde güvenli görülür ancak bir endişeniz varsa doktorunuzla konuşmayı da unutmayın.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Kaynak: healthline

İlginizi çekebilir: Kimyonun faydaları nelerdir?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir