Zihni rahatlatmak için uygulanabilecek 8 yoga pozu

Karşılaştığımız stresli olaylar nedeniyle, beden ve ruh sağlığımızı korumak her zaman kolay olmayabiliyor. Oysa hayatın karmaşık yapısı içinde huzur bulabilmek, bunun için çabalamak oldukça önem arz ediyor. Günün çok kısa bir zamanını ayırarak yapacağınız nefes egzersizleri, meditasyon veya yoga, hem bedeni hem de zihni rahatlatmak konusunda size yardımcı olacak başlıca pratikler.

Yoga, nefes odaklı bir pratik olduğu için hem bedeni gevşeterek hem de odağınızı düşüncelerinizden nefesinize getirerek zihninizdeki meşguliyetin azaltılmasına yardımcı olur. Yoga pratiği boyunca odağınızı nefesinizden ayırmamanız ve pozlarda dengenizi koruyabilmek adına dikkatinizi sadece poza odaklamanız gerektiği için süreç boyunca önce bedeniniz, sonrasındaysa zihniniz gevşeyerek rahatlayacaktır. Yoga pratiği sırasında zihininiz, geçmişe takılı düşüncelerden ya da gelecek kaygılarından uzaklaşarak şimdiye döner ve stresten uzaklaşır. Biz de Uplifers olarak, bu yazımızda, ‘zihni rahatlatmak için uygulanabilecek 8 yoga pozu’na yer verdik.

İçindekiler

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kalp çarpıntısının stres ve kafein tüketiminden bağımsız olası nedenleri

1. Tekne Pozu (Navasana)

Her iki bacağınızı da dümdüz olacak şekilde, öne doğru uzatıp yavaşça yukarı doğru kaldırın. Bu sırada dengenizi koruduğunuzdan, omurganızın düz olduğundan ve vücudunuzu V şekline getirdiğinizden emin olun. Eğer bu şekilde zorlanıyorsanız, dizlerinizi biraz bükebilirsiniz. Poza geldikten sonra 5 kez derin nefes alıp verin.

2. Dansçı Pozu (Natarajasana)

Ayakta durarak başlayın ve bacaklarınızı omuz genişliğinde açın. Bir ayağınızı aynı taraftaki elinizle arkadan tutun. Diğer kolunuzu ileri doğru uzatın ve bedeninizi, dengenizi koruyarak öne doğru eğmeye devam edin. Bu sırada havadaki ayağınızı elinizle kendinize doğru çekmeyi unutmayın. Dengenizi koruyacak şekilde en uç noktaya kadar eğildikten sonra pozda bekleyin ve 5 kez derin nefes alıp verin.

3. Kartal Pozu (Garudasana)

Önünüzdeki bir noktaya bakarak dengenizi sağlayın ve ağırlığınızı kontrollü bir şekilde sol ayağınıza verin. Sağ ayağınızı sol ayağınız etrafına bir kere, yapabiliyorsanız iki kere dolayın. Ardından dirseklerinizi de çapraz bir şekilde birbirine dolayarak avuçlarınızı birbirinize bastırın. Karın kaslarınızın da farkında olarak 5 kere derin nefes alıp verin.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bitter çikolata antrenman performansını artırıyor

4. Hilal Hamlesi Pozu (Anjaneyasana)

Bir adımınızı, yukarı kaldırdığınız ellerinizin altına gelecek şekilde ileri atın. Üst bacağınızın yere paralel olduğundan emin olun ve dizinizi kırın. Topuğunuzu yere bastırmanız önemli, bu şekilde diğer bacağınız da harekete katılmış olacak. Bu pozda beklerken 5 kez derin nefes alıp verin.

5. Düşük Hamle Pozu (Ashwa Sanchalanasana)

Sol bacağınızı yavaşça arkanıza doğru uzatın ve dizinizi yere indirin. Sağ dizinizi bileğinizin hemen üstünde kırdığınızdan emin olun. Ellerinizi resimdeki gibi sağ ayağınızın hemen yanına koyun ve ellerinizden destek alarak gövdenizi yukarı doğru hafifçe ittirin. Bu şekilde 5 kez derin nefes alıp verin.

6. Ayakta Poz Bölme (Urdhva Prasarita Eka Padasana)

Bir bacağınızı gökyüzüne doğru kaldırırken iki elinizi birden yere bastırın. Bu sırada bacak kaslarınızın muhtemelen yandığını hissedeceksiniz. Fakat yine de her iki bacak için de, 5’er kere derin nefes alıp verecek kadar bu pozda kalmaya çalışın.

7. Ağaç Pozu (Vriksasana)

İki ayağınızın üstünde, bacaklarınız omuz hizasında açık olacak şekilde bekleyin. Dengenizi koruyarak yavaşça sağ bacağınızı dizinizden kırarak, sağ ayak tabanınızla sol bacağınızın iç tarafına yerleştirin. Dengenizi koruyabildiğiniz sürece kollarınızı düz tutabilir, kalp hizasında ellerinizi birleştirebilir ya da kollarınızı başınızın üstünde birleştirerek yukarı doğru uzanabilirsiniz. 

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Evde egzersiz yaparken kullanabileceğiniz ekipmanlar

8. III. Savaşçı Pozu (Virabhadrasana III)

Bir bacağınızı, ayak parmaklarınız yere bakar şekilde arkanıza doğru, kollarınızı ise yere paralel olacak şekilde ileri uzatın. Bu pozda vücudunuzla bir T harfi çizmeniz gerekiyor. Bacağınızın yere paralel olduğundan emin olun. Karnınızı içinize çekin ve 5 derin nefes alıp verin.

Tüm bu pozları ardı ardına ya da istediğiniz sırada her gün yaparak stres seviyenizi azaltabilir ve zihninizi rahatlatabilirsiniz. Uykuya dalmakta zorlanıyorsanız Uykusuzluk probleminden kurtulmanıza yardımcı olacak 10 basit yoga pozu, bel ve sırt ağrılarından şikayetçiyseniz Bel ve sırt ağrılarınıza iyi gelecek 8 yoga pozu, kilo vermek ve şekle girmek istiyorsanız Kilo vermede en etkili 5 yoga pozu  yazılarımızı da inceleyebilirsiniz. 

Kaynak: Mind Body Green

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir