Ton Balığı Kaç Kalori?

Ton Balığı

(1 gr)
2
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 0.1 0.00
Protein (g) 29.2 0.29
Yağ (g) 4.5 0.05
Lif (g) 0 0.00
Kolesterol (mg) 31 0.31
Sodyum (mg) 0 0.00
Potasyum (mg) 0 0.00
Kalsiyum (mg) 0 0.00
Vitamin A (iu) 0 0.00
Vitamin C (mg) 0 0.00
Demir 0 0.00

 

Ton balığı, pek çok kişinin mutfağında bulunan kurtarıcı bir yiyecektir. Protein deposu olan ton balığı konservelerini mutfağınızda uzun süre saklayabilir ve doyurucu bir öğüne ihtiyacınız olan her an hem tek başına hem de salata ve makarna gibi yiyeceklere ekleyerek tüketmeniz mümkün.

Ton balığı oldukça besleyici bir yiyecek olmakla birlikte büyük balıklarda cıva miktarının yüksek olması, ton balığı hakkında soru işaretleri yaratabilmektedir. Cıva miktarı, yalnızca bazı türlerde yüksektir ve konserve olarak aldığınız ton balıkları genel olarak cıva oranı düşük balıklardan elde edilmektedir.

Sağlık üzerinde pek çok faydası olan ton balığının besin değerlerini, faydalarını, nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve nasıl tüketebileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Ton Balığı Besin Değeri

Ton balığı konservelerinin besin değerleri üreticiden üreticiye değişiklik gösterebilmekle birlikte 100 gram ton balığının besin değerleri yaklaşık olarak şu şekildedir:

Kalori: 193

Yağ: 10,8 g

Karbonhidrat: 0

Protein: 23,5 gram

Tuz: 1,7 g

Omega-3 (EPA+DHA): 150 mg

Ton balığında hiç karbonhidrat bulunmamaktadır. Bununla birlikte ton balığı diğer makro besinler bakımından zengindir.

Ton balığı, omega-3 asitleri bakımından zengin olmakla birlikte yağsız olarak satılan konserve balıkların genel olarak yağ oranı düşük olmaktadır.

Ton balığı özellikle protein zengini olmasıyla dikkat çeken bir yiyecektir. 100 gramlık ton balığında 23,5 gram protein bulunmakla birlikte proteinin yanı sıra ton balığı esansiyel amino asitler de içermektedir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yaşam süresini uzatmak ve yaşlanmadan yaş almak mümkün mü?

Ton balığında vücut açısından önemli vitaminler ve mineraller de bulunmaktadır. Kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko, B vitaminleri, selenyum ve kolin bakımından zengin olan ton balığı bazen yüksek miktarda sodyum da bulundurabilmektedir.

Tükettiğiniz ürünün detaylı içerik bilgisini öğrenmek için etiketine bakabilirsiniz.

Ton Balığı Faydaları

Konserve ton balığının vücut açısından çeşitli faydaları bulunmaktadır. Ton balığının sağladığı faydalardan bazıları şunlardır:

Kansızlığı önlemeye yardımcı olur

Ton balığında bulunan folat, demir ve B12, kansızlığı önlemeye yardımcıdır. Bu besinlerin eksikliği durumunda kansızlık görülebilmektedir.

Kansızlık belirtileri arasında kaslarda güçsüzlük, görüşte bozukluk ve aşırı yorgunluk gibi belirtiler yer almakta ve kansızlık nedeniyle bazı komplikasyonlar meydana gelebilmektedir.

Ton balığı ile gerekli mikro besinleri alarak kansızlığı engellemeye yardımcı olabilirsiniz.

Kalp sağlığını destekler

Ton balığı bildiğiniz gibi omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengin bir kaynak. Ton balığında bulunan DHA ve EPA yağ asitlerinin kötü kolesterolü yükseltmeden trigliseritleri düşürdüğü bilinmektedir. Bu nedenle günlük omega-3 ihtiyacınızı karşılamak için ton balığı tüketebilir ya da balık yağı takviyesi kullanabilirsiniz.

Görmeyle ilgili sorunları önler

Ton balığında bulunan omega-3, göz sağlığı üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Yapılan bazı araştırmalar, haftada birden fazla porsiyon ton balığı tüketen kişilerde göz kuruluğu riskinin azaldığını göstermektedir. Omega-3’ün aynı zamanda retinanın genel sağlığı için faydalı olduğu düşünülmektedir.

Kanser riskini azaltabilir

Omega-3 yağ asitlerinin faydaları arasında tümör hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatma ve vücuttaki inflamasyonu azaltma olduğu da düşünülmektedir. Pek çok kanser türü, kronik inflamasyonla ilişkili olduğu için omega-3’ün bu faydası oldukça önemlidir.

Kilo kaybını destekler

Ton balığı, yağsız bir ettir ve protein bakımından yüksekken kalori bakımından düşüktür. Bu sayede kendinizi uzun süre tok hissetmenizi sağlarken daha fazla yeme isteğinizi önlemeye yardımcı olur.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Nefes, soğuk, irade: Wim Hof Metod eğitmeni Doruk Taraktaş ile keyifli bir röportaj

Kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır

Ton balığında karbonhidrat bulunmadığı için diyabeti kontrol altına alma konusunda yardımcı olabilir. Omega-3 bakımından zengin olan ton balığı gibi balıkların haftada iki kez tüketilmesinin, diyabeti kontrol altına almada etkili olduğu düşünülmektedir.

Ton Balığı Zararlı mı?

Bazı balıklar yüksek miktarda cıva içerdiği için özellikle gebelikte ve emzirme döneminde sınırlı miktarda tüketilmelidir.

Cıva, ağır metallerden biridir ve sudaki kirlilik nedeniyle balıklarda genel olarak bulunmaktadır. Araştırmalar, yüksek miktarda cıva tüketiminin insanlarda sağlık sorunlarına yol açtığını göstermektedir.

Ton balığı, halihazırda cıva içeren küçük balıkları yiyerek beslenebileceği için cıva bakımından riski olabilir. Bununla birlikte ton balığında bulunan cıva miktarı, balığın türüne göre değişiklik gösterecektir.

Genel olarak büyük balıklarda cıva oranı daha yüksek olma eğilimindedir. Daha küçük ton balıklarında ve özellikle skipjack türünde ise cıva oranı daha düşük olmaktadır.

Konservelerde kullanılan ton balıkları genelde daha genç ve daha küçük türler olduğundan dolayı piyasada bulabileceğiniz konserve ton balıklarındaki cıva miktarı düşük olacaktır.

Ton Balığı Kilo Aldırır mı?

Ton balığı genel olarak kilo kontrolü için faydalı bir yiyecek olsa da yağ içerisinde korunan ton balıkları, su içerisinde bulunan light ürünlere göre daha fazla kaloriye sahiptir. Konservede bulunan yağ, daha fazla kalori almanıza neden olarak kilo artışına yol açabilir.

Kalori kısıtlaması yapıyor ve kilo vermeye uğraşıyorsanız, su içerisinde muhafaza edilen light ton balıklarını tercih ederek daha az yağ alabilirsiniz. Bu da daha az kalori almanıza yardımcı olarak kilo kaybına yardımcı olacaktır.

Ton Balığı Nasıl Yenir?

Ton balığı tüketmenin en popüler yolu tahmin edebileceğiniz gibi ton balıklı salata hazırlamaktır. Ton balıklı salata oldukça lezzetli bir öğün olmakla birlikte salatanın içerisine ekleyeceğiniz sebzelerle birlikte besin değerleri bakımından zengin bir yemek hazırlayabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Gelen, gideni aratır mı: Z kuşağı, Alfalar ve Betalar

Ton balığını aynı zamanda içerisine farklı malzemeler koyup pişirerek de tüketmeniz mümkün. Hatta doyurucu ve lezzetli bir öğün için domates, barbunya, siyah zeytin ve ton balığından oluşan bir soğuk makarna hazırlayabilirsiniz.

Ton Balığı Alerjisi

Balık, anaflaksi adı verilen şiddetli alerjik reaksiyona neden olabilen alerjenlerden bir tanesidir. Balık alerjisi bazen gıda zehirlenmesi olan histamin toksisitesi ile karıştırılabilmektedir.

Ton balığı, doğası gereği histamin bakımından yüksek bir yiyecektir. Ton balığı bozulduğu zaman bakterilerin aşırı çoğalması nedeniyle histamin içeriği ile histamin toksisitesi olasılığı artmaktadır. Bu durumda balığı tükettikten sonra 5 dakika ila 2 saat içerisinde bazı belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

Histamin toksisitesi nedeniyle ortaya çıkan belirtiler, gıda alerjisi belirtileriyle benzer olacaktır. Bu belirtiler arasında hırıltı, dilde şişme, ishal, bayılma ve mide bulantısı bulunabilir. Bununla birlikte aynı yemeği birden fazla kişi tükettiyse ve herkes belirti gösteriyorsa bu durumda histamin toksisitesi söz konusu olabilir.

Ton balığı tükettikten sonraki belirtiler, yemeği yiyen herkeste değil de yalnızca bir kişide çıkıyorsa bu durumda alerji söz konusu olabilir. Doktora giderek alerjiniz olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Özet Olarak

Ton balığı, oldukça besleyici bir protein kaynağıdır. Konserve balıklar uzun yıllar saklanabildiği için elinizin altında ton balığı konservelerini hazırda bulundurarak istediğiniz zaman kolay öğünler ve atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.

Piyasada bulunan konserve balıklar genelde cıva oranı düşük balıklardan elde ediliyor olsa da ürün alırken etiketi kontrol etmeniz, balığınızı içiniz rahat şekilde tüketmenizi sağlayacaktır. Bunun için özellikle yellowfin ve skipjack türleri içeren konserveleri tercih edebilirsiniz.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir