Mevsim değişiklikleri hepimizin ruh halinde bazı değişimlere neden olur. Melankoli ve nostaljinin yanı sıra yeni gelen mevsime dair ufak ufak heyecan duymaya da başlarız… Yaz aylarının bitimiyle gelen sonbahar; günlerin kısalması, gecelerin uzaması hepimizi daha fazla evlerimize, kapalı mekanlara çeker. Evlerimizde daha fazla vakit geçirmeye başlarken, yaz boyunca açık kalan kapı, pencereler yüzünden oluşan tozları temizleme ihtiyacı doğar. Havaların değişimiyle gardıroplarda da ufak düzenlemeler gerekir. Balkondaki minderler içeriye alınır, yaklaşan yağmurlu havalara hazırlık yapılır, serin akşamüstleri için şallar ortaya çıkarılır. Kısacası pek çok hazırlık yapılır. Her ne kadar takvimler Eylül ayını gösterse de, yazın etkileri hala devam ediyor olsa da sonbahar kapıda. Öyleyse gelin yaşam alanlarımızı sonbahara hazırlamak için evimizde neler yapabiliriz ona bakalım. İşte mevsim geçişini kolaylaştıracak temizlik önerileri:
İçindekiler
1. Liste yaparak temizliğe başlayın
Sonbahar temizliğine başlamadan önce liste çıkarabilirsiniz. Böylelikle kendinizi daha iyi programlayabilir, organize bir şekilde hareket edebilirsiniz. Temizlenmesi gereken köşeler, unutulmaması gereken noktalar, tamir edilmesi gereken eşyalar listenizin olmazsa olmazlarıdır.
2. Tarihi geçmiş malzemeleri eleyin
Özellikle banyo ve mutfak temizliği sırasında tarihi geçen ürünleri elemek hem dolaplarınızdaki gereksiz dağınıklığın önüne geçer hem de tehlikeli olabilecek durumları engeller. Tarihi geçmiş yiyecekler, kozmetik malzemelerini eleyerek işe başlayabilirsiniz.
3. Kullanılmayacak eşyaları depolayın
Kışın kesinlikle kullanmayacağınız bazı eşyalar vardır. Plaj oyuncakları, plaj terlikleri, mayolar, güneş şemsiyeleri, şapkalar, bahçe/balkon takımları gibi eşyaları düzgünce paketleyip kaldırabilirsiniz. Böylelikle hem eşyalarınızı bir sonraki yaza kadar korunaklı bir şekilde muhafaza edebilir hem de dağınıklığın önüne geçmiş olursunuz.
4. Bavullara yer bulun
Evinizdeki bavulların küçük olanlarını, büyüklerin içine koyarak ekstra yer kaplamamasını sağlayabilirsiniz. En büyük bavulunuz için bir yer bulmanız gerekebilir. Yatak altı, dolap arkası gibi çok fazla kullanılmayan alanlar olabilir. Dolapların üstünü genellikle boş bırakmaya çalışın çünkü dolap üstlerini doldurmak, evinizin dağınık görünmesine neden olur.
5. Dökülen yaprakları temizleyin
Sonbahar demek, dökülen yapraklar demektir. Eğer evinizin balkonu veya bahçesi ağaçlık bir alandaysa, yapraklar sizin için ciddi bir sorun olabilir. Yaprakların birikmesi, yağmur sularının akmasını engelleyip su baskınlarına neden olabilir. Bu yüzden sonbahar temizliğinize mutlaka dökülen yaprakların temizliğini de eklemelisiniz. Henüz, doğada yazın etkileri devam etse de yaşadığınız bölgenin iklim şartlarına bağlı olarak bu aşamayı biraz erteleyebilirsiniz de…
6. Camları ve panjurları temizleyin
Sonbahar yağmurları yağarken cam silinir mi diye düşünmeyin. Sonbaharda camlarınızın daha fazla çamur olmasını istemiyorsanız, mevsim dönüşümünde camlarınızı temizlemekte fayda var. Böylelikle biriken kirleri uzaklaştıracağınız için ilerleyen günlerde camlarınızın temizliği daha kolay olur. Aynı şekilde panjurların temizliğini de ihmal etmemelisiniz.
7. Fan ve filtre temizliğini ihmal etmeyin
Yaz boyunca çalışan klimaların filtrelerini temizlemeyi ihmal etmeyin. Kış ayları boyunca filtrelerin temiz kalması, klimanızın performansını olumlu anlamda etkileyecektir. Aynı şekilde fan, vantilatör gibi eşyaların pervanelerini de temizlemelisiniz.
8. Derin temizlik yapın
Mevsim değişiminde derin temizlik yapmayı düşünüyorsanız, detaylara odaklanmalısınız. Eşyalarınızı çekerek altında biriken tozları süpürmek, her zaman ulaşılmayan noktaları temizlemek, dolap üstleri, yatak kenarları gibi alanları temizlemek listenizde mutlaka yer almalı. Tavan, süpürgelik köşesi, radyatör petekleri gibi alanları elektrikli süpürgenizin uygun başlıklarıyla süpürmek iyi bir fikir olabilir.
İlginizi çekebilir: Evinizde keyifli bir kütüphane oluşturmak için ilham verici fikirler