Bahçenizde güzel kokulu çiçekler yetiştirmek istiyorsanız, şebboy çiçeklerine şans verebilirsiniz. Şebboy çiçeği, oldukça hoş kokulu ve güzel çiçeklere sahip bir bitkidir. Çiçeklenme dönemi ilkbahar başlarından yaz sonuna kadar devam eden şebboy çiçekleri, kış aylarının çok soğuk geçmediği yerlerde çok yıllık olarak yetiştirilebilir.
Şebboy çiçeği, uygun koşullar oluşturulduğunda yalnızca ilkbahar ve yaz aylarında değil, yılın diğer zamanlarında da çiçek açabilir. Güneşli ortamları seven şebboy çiçeğine iyi bir şekilde bakmak için drenajı iyi bir toprak hazırlamak, toprağı sürekli olarak nemli tutmak ve solan çiçekleri koparmak gerekir. Yaşadığınız yerde kışlar çok soğuk geçiyorsa bitkilerinize korunaklı bir yerde bakmayı deneyebilir ve bitkinin köklerini korumak için malç uygulaması yapabilirsiniz.
Şebboy çiçeği hakkında merak ettiğiniz her şeyi ve şebboy çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Şebboy Çiçeği Nedir?
Şebboy çiçeği, tatlı ve baharatlı kokusu olan bir bitkidir. Pembeden turuncuya, kırmızıya ve mora kadar çeşitli renklerde çiçeklere sahip olan şebboy çiçeğinin boyu genelde 30-60 cm arasında olmakla birlikte bazı çeşitleri 90 cm’ye kadar büyüyebilir. Bitkinin çiçekleri dikenli gövde üzerinde sıkıca kümelenmiş ya da daha gevşek bir şekilde bulunabilir. İki yıllık yaşam döngüsüne sahip olan şebboy çiçeği ekildiği ilk yılda kök, gövde ve yapraklarını geliştirirken ikinci yıl çiçek açar ve ölmeden önce tohum verir. Tohumdan yetiştirebileceğiniz şebboy çiçeğine bol güneş ışığı alan bir yerde bakmaya başlayabilirsiniz. Şebboy çiçeğinin çiçeklenmesi bitip ömrünün sonuna geldiğinde ise bitkiyi topraktan çıkarabilir ve kompost hazırlamak için kullanabilirsiniz.
Şebboy çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:
Botanik adı: Matthiola incana
Aile: Turpgiller (Brassicaceae)
Türü: İki yıllık veya yıllık
Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 30-110 cm yükseklik
Güneş isteği: Tam, kısmi
Toprak isteği: Zengin, drenajı iyi toprak
Toprak pH’ı: Nötr (6,8-7,5)
Çiçeklenme dönemi: İlkbahar başından yaz sonuna kadar
Çiçek rengi: Pembe, turuncu, mor, mavi, beyaz
Kökeni: Akdeniz başta olmak üzere Avrupa
Şebboy Çiçeği Nasıl Bakılır?
Şebboy çiçeği genelde iki yıllık bir bitki olmakla birlikte bazı bölgelerde tek yıllık da olabilir. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmayı seven şebboy çiçeğine yaz aylarının çok sıcak olduğu yerlerde öğleden sonra gölge bir ortam sağlamak gerekir. Nemli ve drenajı iyi toprak seven şebboy çiçeğine hem bahçede hem de saksıda bakmak mümkündür. Şebboy çiçeğini tohumdan yetiştirmek mümkün olmakla birlikte bitkinin çiçek açması, tohumlar ekildikten sonraki ikinci yılda gerçekleşmektedir. İkinci yılda bitkinizin daha fazla dal üretmesini ve çiçek açmasını sağlamak için büyüyen dalların uçlarını elinizle kopartabilirsiniz. Bitkiniz çiçek açtıktan ve çiçeklenme dönemi bittikten sonra topraktan çıkarabilir ve hazırladığınız kompostun içine katabilirsiniz.
İç mekanda ve dış mekanda şebboy çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:
Işık isteği
Şebboy çiçeği doğrudan güneş ışığı almayı sevse de günde en az 2-3 saat güneş ışığı aldığı sürece gölgeli koşullarda da gelişebilir. Bitkinin çiçek açması için dolaylı güneş ışığı alması yeterlidir. Çok fazla sıcak ve doğrudan güneş ışığı, bitkinin bunalmasına yol açabileceği için bitkinizi sabah güneşine maruz bırakmanız, öğle güneşine maruz bırakmanızdan daha iyi olacaktır.
Su isteği
Şebboy çiçeğini sıcak yaz aylarında düzenli olarak sulamanız önemlidir. Ancak fazla sulama yaprakların sararmasına neden olabileceği için bitkinizi aşırı sulamaktan kaçınmanız gerekir.
Toprak isteği
Şebboy çiçeği, nötre yakın pH derecesine sahip, besin bakımından zengin ve drenajı iyi toprak sever. Şebboy çiçeğinin toprağı asidik gibiyse nötrlemek için kireç veya odun külü kullanabilirsiniz. Saksıda baktığınız çiçekler içinse piyasada bulabileceğiniz saksı karışımlarını tercih edebilirsiniz.
Sıcaklık ve nem isteği
Şebboy çiçeği, sıcaklığa karşı hassas bir bitkidir. Şebboy çiçeği serin havaları sevse de soğuk geçen kış ayları, bitkinin çok yıllık olmasını engelleyebilir. Havanın çok fazla nemli olmasını sevmeyen şebboy çiçeği için hafif nemli tropikal ortamlar idealdir.
Gübre isteği
Şebboy çiçeği özel olarak gübrelenmeye ihtiyaç duymasa da toprağının iyi bakılmasını ister. Şebboy çiçeğinize uygun koşulları sağlamak için doğal bir malç tabakası hazırlayabilir ve bu sayede yabani otların büyümesini azaltırken toprağın nemli ve serin kalmasını sağlayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Şakayık Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Şebboy Çiçeği Tohumu Ne Zaman Ekilir?
Şebboy çiçeğini tohumdan yetiştirmek kolaydır. Tohumları yaz aylarının başında içinde saksı karışımı bulunan bir tepsiye ekebilir ve üzerine vermikülit serpiştirebilirsiniz. Sonrasında tepsinin üzerini şeffaf bir poşet ile örtebilir ve tohumlar yaklaşık on gün sonra çimlenene kadar sıcaklığın 18-20ºC arasında olmasını sağlayabilirsiniz. Fidelerin üzerinde yapraklar oluşmaya başladığında fideleri saksılara dikebilir ve sonbahar başlarında 8-10 cm’ye ulaştıklarında kalıcı yerlerine taşıyabilirsiniz.
Çiçeklerinizi fide şeklinde aldıysanız, Eylül ayında toprak hala sıcakken bitkilerinizi dikebilirsiniz. Bitkiler, ilk don olaylarına kadar kök ve yaprak oluşturmaya devam edecek ve sonraki bahar ve yaz aylarında çiçek açacaktır.
Şebboy çiçeğini geliştikten sonra taşımak için kökünün iki katı büyüklüğünde bir çukur açıp bitkiyi yavaşça çukurun içine yerleştirebilirsiniz. Ardından deliği toprakla doldurabilir ve el alttaki yaprakların toprak seviyesiyle aynı olmasını sağlayabilirsiniz. Bitkilerinizin arasında en az 25 cm aralık olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca bitkilerinizi düzenli olarak sulamayı ihmal etmemelisiniz.
İlginizi çekebilir:
Kahve Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Latin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Kurdele Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?
Hosta Çiçeği Bakımı
Gardenya Çiçeği Bakım Kılavuzu