Balkon bahçeciliği zamanı: Saksıda yetiştirebileceğiniz sebze ve meyveler

Günümüzün modern dünyasında, hepimizin bahçeli evleri, kendi sebzesini ve meyvesini yetiştirebileceği alanlar olamıyor. Ancak bu toprağa dokunmaktan, bir tohumun nasıl filizlendiğini görmekten, kendi ellerinizle ektiğiniz ufacık bir tohumun nasıl büyüyüp olgunlaştığını görmekten mahrum kalacağınız anlamına gelmiyor. Evinizin balkonuna uygun koşullarda yerleştireceğiniz saksılarda da bazı meyve ve sebzeleri yetiştirebilir, mutfağınızda en taze şekilde kullanabilirsiniz.

Saksıda meyve, sebze yetiştirmenin pek çok avantajı var. Taşınabilir olması, uygun fiyatlı olması ve balkon, yangın merdiveni, pencere önü gibi pek çok yere koyulabilmesi sayesinde saksıda meyve-sebze yetiştirmenin birçok olumlu yanı var. Ancak tüm bunlardan faydalanabilmek için saksıda meyve sebze yetiştirmenin püf noktalarını bilmelisiniz. İşte saksıda meyve sebze yetiştirmeye başlamadan önce bilmeniz gerekenler…

1. Güneş ışığı çok önemli

Saksıda meyve, sebze yetiştirme konusunda başarılı olmanın ilk kuralı, saksınızı yerleştireceğini yerin iyi güneş alıyor olmasıdır. Saksılarınızı koyacağınız yeri, güneşe göre belirlemelisiniz. Eğer saksınızı güneye bakacak şekilde yerleştirirseniz, ektiğiniz meyve veya sebze özellikle sabah saatlerinde bolca güneş alacaktır. Daha fazla güneş ışığı daha iyidir diye düşünmeyin, bitkilerin öğleden sonra güneşi daha fazla almaları toprağının neminin hızlıca kurumasına ve bitkilerin yanıp susuz kalmasına neden olur.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Gardırop nasıl sadeleştirilir?

2. Kullanacağınız saksının türüne değil, boyutuna dikkat edin

Saksı fiyatları çok değişken olabiliyor. Seramik veya toprak saksılar daha dekoratif durabilir. Ancak söz konusu balkonda meyve, sebze yetiştiriciliği olduğunda plastik saksılar da aynı işlevi görür. Burana önemli olan saksınızın seramik, toprak veya plastik olması değil, saksınızın boyutudur. Her bitkinin farklı ihtiyaçları vardır. Yeşillikler genellikle ufak bir saksıda da yetişir. Ancak domates, biber, kabak, salatalık, fasulye gibi sebzeler yetiştirmek istiyorsanız, daya büyük düşünmeli ve büyük boyutta saksılar kullanmalısınız.

3. Toprağı ve saksınızı hazırlayın

Altında delik olmayan bir saksı tercih ederek işe başlayabilirsiniz. Deliği olmayan bir saksının etrafına birkaç tane drenaj deliği açmalısınız. Daha sonra saksının tabanına çakıl taşları yerleştirin. Bu taşlar, saksının dibine inen suyu muhafaza eder ve toprağın uzun süre nemli kalmasını sağlar. Daha sonra çakıl taşlarının üzerine bir parça kumaş sermelisiniz. Bu da otların veya köklerin taşların arasına girmesine engel olur. Bunun üzerine toprağı yerleştirebilirsiniz. Kullandığınız toprak ne kadar sağlıklı ve canlıysa, o kadar iyi verim alırsınız. Bahçe topraklarında organik gübre kullanılarak toprağın daha verimli olması sağlanabilir ancak saksılardan bunu yapmak mümkün değil. Bunun yerine saksınıza uygun suni gübre kullanmalısınız. Ancak suni gübreyi kullanırken, mutlaka üzerinde yazan talimatlara uymalısınız.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  3D Oda Tasarımının Güzel Bir Tasarım Vizyonunu Gerçekleştirmenize Yardımcı Olmasının 7 Yolu

4. Nasıl sulama yapılmalı?

Saksıda yetiştirdiğiniz meyve sebzeleri kesinlikle tepeden sulamamalı, yaprakların kuru kalmasına özen göstermelisiniz. Toprağı her zaman toprak seviyesinden sulamalısınız. Balkonda yetiştireceğiniz meyve sebzeler, belki salon bitkilerinden biraz daha fazla ihtiyaç duyabilir. Bunu toprağı kontrol ederek kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Balkondaki saksılarda yetiştirebileceğiniz bitkiler hangileri?

Balkonda meyve, sebze yetiştirmenin püf noktalarını öğrendikten sonra sıra uygun meyve, sebze tohumu veya fidesi seçimine geliyor. Elbette saksıda her meyve, sebzeyi yetiştirmek mümkün değil. Bu nedenle mantıklı bir seçim yapmalısınız. İşte balkonda yetiştirebileceğini meyve ve sebzeler:

Soğan

Balkonda veya pencere kenarındaki ufak bir saksıda soğan yetiştirebilirsiniz. Soğan tohumlarını toprağın üst tarafında nazikçe serpiştirin ve üzerine ince bir tabaka toprak örtün. Düzenli olarak, azar azar sulayın. Soğan tohumu ekmek için en uygun zaman mart-haziran ayları arasıdır. Tohumları ektikten iki ay sonra sonuçlarını görebilirsiniz.

Ispanak

Ispanak tohumları için uzun ve genişçe bir saksıya ihtiyacınız var. Saksınızı güneşli bir alana koymalısınız. Nisan veya mayıs ayının başlarında ekeceğiniz ıspanak tohumlarından 12 hafta sonra ıspanak toplayabilirsiniz. Ispanak yapraklarını alırken en dıştaki yapraklardan koparın.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Afrika Menekşesi Bakım Kılavuzu

Çilek

Çilek tohumlarını nisan veya mayıs ayında ekebilirsiniz. Çilek ekmek için biraz genişçe bir saksıya ihtiyacınız var. Tohumları ekerken birbirlerinden 30 cm aralıklı olmalarına özen göstermelisiniz. Çilek bol suyu sever. Ektiğiniz çilek tohumları, 4-6 hafta sonunda size kırmızı çilekler verir.

Pancar

Pancarı geniş ve sığ bir saksıya ekmelisiniz. Birbirlerinden 10 cm aralıklarla, mayıs-temmuz ayları arasında ekim yapabilirsiniz. En kolay yetişen sebzelerden biridir. Ektikten 2 ay sonra pancarlarınızı toplayabilirsiniz.

Yeşillikler

Balkonunuzdaki saksılarda en kolay yetiştirebileceğiniz şeylerin başında yeşillikler geliyor. Nane, maydonoz, reyhan, dereotu ekebilirsiniz. Nisan-mayıs aylarında tohumları nazikçe toprağa serpiştirip daha sonra üstünü ince bir toprak örtüsüyle kapatmalısınız. Düzenli sulama ve iyi bir güneş ışığıyla 1-2 ay sonra balkonunuzdan topladığınız yeşilliklerle salata yapabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Güzel havaların tadını çıkarın: İlham veren bahçe ve balkon dekorasyonu önerileri

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir