Motivasyon bireylerin belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere kendi arzu ve istekleri ile davranmaları sürecidir. Bu tanımdan yola çıkarsak hedeflerimize ulaşabilmek için kendimize doğru motivasyon kaynaklarını keşfetmemiz önemlidir. Motivasyonu etkileyen içsel ve dışsal etkenler vardır. İçsel etkenler: Bireysel hedefler ve niyetler, biyolojik ve psikolojik ihtiyaçlar, kendine güven, risk alma, kaygı ile baş etme, merak gibi kişisel faktörlerdir. Dışsal etkenler: Toplumun ve ailenin beklentileri, ödül ve ceza sistemleri, uygulanan öğretim modelleri, arkadaş ortamının eğilimleri gibi çevresel faktörlerdir. Çocuklar doğal olarak 7 yaşına gelene kadar öğrenmeye motive olurlar. Bu süreden sonra kendilerini motive etmeye başarılı olmaları için hayati bir beceriye ihtiyaç duyacaklardır. Çocuklar hala hayatı öğrenme aşamasındalar ve çocuklar yaşayarak öğrenirler. Bu nedenle çocuğunuzun bunu beslemesine yardımcı olabilecek ve onlara daha sonraki yaşamda motivasyonunu geliştirmek için avantajlar sunmanın yolları var.
İçindekiler
İyimserliği teşvik etmek
Hayatta olumlu bir bakış açısı ile bakarak sorunlara odaklanmak yerine çözümlere odaklanmak ve bunun için çocuğunuzla konuşmak faydalı olacaktır.
Kalıcılığı keşfetmek
Başarı yerine sadece ödül çabaları için çalışmak faydasızdır. Çocuğunuza, başarısızlıkla karşılaşmaları için gereken esnekliği geliştirmelerine ve başarılı olana kadar çalışmaya devam etmelerine yardımcı olmak her zaman öğrenme için faydalıdır.
Başarısızlık anlaşması
Çocuğunuza bazen başarısız olduklarını kabul etmesini öğretin. Onlara nasıl kaybettiklerini veya kazanacaklarını öğreterek göstermek, onlara daha sonraki yaşamlarındaki gerilemelerle başa çıkma becerilerini kazandıracaklardır.
İlgi alanları
Bir dizi ilgi alanına sahip olan çocuklar farklı fırsatlara maruz kalacaktır. Farklı deneyimler yaşayacakları için sorunlarla daha kolay yüzleşebilirler.
Başarıyı kutlayın
Hem kendi hem de başkalarının başarısını nasıl kutlayacağınız ve bundan nasıl keyif alacağınızı bilmek çocuğunuza amaç için olumlu bir yol gösterecektir.
Başarılı olma fırsatı vermek
Çocuğunuza başarılı olma fırsatını verin ve onunla birlikte gelen olumlu duyguları yaşayın. Onları desteklemek ve onlara rehberlik etmek, öz motivasyon için hayati olan öz saygının oluşmasına yardımcı olacaktır.
Onların öğrenme stillerine uyum sağlamak
Bazı çocuklar oturup yeni bilgileri dinlerken bazıları ise dinlemeye pek istekli olmayabiliyorlar. Tercih ettikleri öğrenme yöntemlerine uyum sağlamak öğrenmeyi eğlenceli kılacak ve aranızda büyük bir sorun haline gelmeyecektir.
Ebeveynler, çocuklarının okulda ve daha sonra yetişkin hayatlarında başarı şanslarını artırmaya yardımcı olmak isterler. Erken bir zamanda başlayıp çocuğunuzu doğru şekilde teşvik ederek yaşamları boyunca onlara yararlı olacak bir özellik geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Çocuklarda empati: Başkalarına değer vermeyi öğretmek