Evlilik hazırlıklarına başladıysanız haliyle yerine getirilmesi gereken bir takım resmi prosedürlerle karşılaşıyorsunuz. Fakat evlilik izin belgesi kulağa biraz yabancı geliyor değil mi? Hatta “ben böyle bir belgeyi daha önce hiç duymadım”, “çevremdeki kimse almamış, ne olduğunu bile bilmiyorlar” dediğinizi duyar gibiyiz. Açıkçası pek de haksız sayılmazsınız çünkü bu uygulama yeni sayılır; 2015 senesinden beri var. Bu yüzden çiftler bu belgenin ne olduğu ve hangi durumlarda alınması gerektiği konusunda yeterli bilgiye sahip olmayabiliyorlar. Hiç endişe edilecek bir durum yok; bu yazımızda evlenme izin belgesi nedir, nereden alınır, almak için gerekli evraklar nelerdir gibi akıllara takılan bütün soruları yanıtlıyor olacağız.
İçindekiler
Evlilik İzin Belgesi Nedir?
Evlilik izin belgesi, çiftlerin ikamet ettiği ilçeler dışında bir yerde evlenebilmeleri için gerekli olan resmi belgedir. Bu belge nikah izin belgesi olarak da geçiyor ve evlenme beyannamesinin altındaki onay kısmında yer alıyor.
Evlenme İzin Belgesi Hangi Koşullarda İstenir?
Gelin veya damadın ikamet ettiği ilçe dışında bir nikah kıyılacaksa bu belgenin alınması zorunludur. (Tabi ki ikamet edilen şehirlerin dışında veya yurtdışında evlenmek isteyen çiftler için de durum aynı.) Bu belgeye ihtiyacınız olup olmadığını daha iyi anlamanız için isterseniz birkaç örnek üzerinden gidelim.
Farklı İlçeler: Gelin hanımın İstanbul’da Kadıköy ilçesinde, damat beyin de Ataşehir’de ikamet ettiğini varsayalım. Eğer çiftimiz nikahını Kadıköy’de veya Ataşehir’de yapmak istiyorsa bu belgeyi almalarına gerek yok. Fakat Beykoz’da evlenmek istiyorlarsa bu belgeyi almaları gerekiyor ki Beykoz Evlendirme Dairesi’nden nikah için gün alabilsinler.
Farklı Şehirler: Gelin hanımın İstanbul’un Sarıyer ilçesinde, damat beyin de Bursa’nın Nilüfer ilçesinde ikamet ettiğini varsayalım. Eğer çiftimiz nikahlarını Sarıyer veya Nilüfer ilçesinde yapmak istiyorsa bu belgeyi almalarına gerek yok. Fakat nikahlarını Ankara’da yapmak isterlerse bu belgeyi almaları gerekiyor.
Evlenme İzin Belgesi Hangi Koşullarda İstenmez?
Nikahını, ikamet ettikleri ilçelerden birinde yapmak isteyen çiftlerin evlilik izin belgesi almasına gerek yoktur. Örneğin çift farklı illerde yaşıyorsa; gelin veya damadın ikamet ettiği ilçelerin birinde bu belge olmadan nikah kıyılabilir.
Evlilik İzin Belgesi Ne Kadar Süre Geçerli?
Nikah başvurusu için aldığınız izin belgesi, alındığı tarihten itibaren 6 ay geçerliliğini koruyor. Bu süre zarfında Türkiye’nin herhangi bir yerinde ya da yurtdışındaki Türk konsolosluklarında nikah işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Yani eğer nikahınıza 6 aydan uzun bir süre varsa evlilik izin belgenizi hemen almamalı, beklemelisiniz. (Aksi takdirde bu belgeyi tekrardan almanız gerekecektir.)
Evlenme İzin Belgesi Ücretli Mi?
Hayır, evlilik için alınan izin belgesi için herhangi bir ücret talep edilmiyor.
Evlenme İzin Belgesi Nereden Alınır?
Evlilik izin belgesini almak için eşlerden birinin ikamet ettiği ilçeye bağlı olan evlendirme dairesine gitmesi gerekiyor.
Hem Sizin Hem de Müstakbel Eşinizin Alması Gerekir Mi?
Hayır, ilgili belgeyi gelinin ya da damadın alması yeterlidir. Yani iki farklı izin belgesi alınması gerekmiyor.
Prosedürler ve Diğer Detaylar
Evlenme izin belgesi alacak çiftler için iki adet nüsha evlenme beyannamesi düzenleniyor. Bunlardan bir tanesi izin belgesini veren belediyede, diğeri ise sizde kalıyor.
Size verilen nüshayı, nikah günü almak için ikametinizin bulunmadığı belediyeye bağlı olan evlendirme dairesine teslim etmelisiniz. (Eğer yurtdışında evlenecekseniz bu belgeyi yurt dışındaki Türk Konsolosluğu’na vermeniz gerekiyor.) Sonrasında görevliler evlenme beyannamenizin tamam olup olmadığını inceleyip izin belgenizi onaylayacaktır. Ve işlem tamam!
Aman dikkat, bu belgede belirtildiği üzere evlenmiş çiftlerin evliliğini 15 gün içinde ikamet ettikleri yerde bulunan belediyeye ayrıca bildirmeleri gerekiyor.
Evlenme İzin Belgesi İçin Gerekli Evraklar
Aslında bakarsanız evlilik izin belgesi almak için ekstra bir evrağa ihtiyaç duyulmuyor; kimliğinizin yanınızda olması yeterli.
Evlilik İzin Belgesini Aldıktan Sonra Beraber Gün Almanız Şart Mı?
Hayır, eşlerden birinin nikah günü almak için ilgili belediyeye müracaat etmesi yeterli oluyor. (Gerekli olan diğer evrakları da yanınızda götürmeyi unutmayın; sonra bir daha gel git olmasın.)
Nikah tarihinizi almak için başvuru yaparken evlilik izin belgesinin yanında başka evraklara da ihtiyacınız olacak. Hazırlamanız gereken tüm belgeleri ve bu belgeleri nereden alabileceğinizi şu yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz: Nikah için Gerekli Belgeler.
Evlenince yapılması gereken resmi işlemler bitiyor sanmayın sakın! Daha önce de söylediğimiz gibi; evlendikten sonra 15 gün içerisinde ikamet ettiğiniz belediyeye evlendiğinizi bildirmeniz gerekiyor. Evlendikten sonra bunun dışında yapmanız gereken resmi işlemleri de şu yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz: Evlilik Sonrası Yapılması Gereken Resmi İşlemler.
Evlenme izin belgesi hiç duymamıştım fakat depremden sorna başka şehre gelince burada evlenmek istediğimiz zaman öğrendim bu evlenme izin belgesi muhabbetini. Teşekkür ederim bu konu hakkında detaylı bir bilgilendirme yazısı olmuş kafamdaki tüm soru işaretleri kalktı.