evlilik sonrası yapılması gereken resmi işlemler

Evlilik Sonrası Yapılması Gereken Resmi İşlemler

Düğün hazırlıkları, düğün gününün tatlı telaşı, balayı süreci derken tam koşuşturmanız gereken işlerin bittiğini düşündüğünüz noktada; balayı dönüşünüzde sizi bekleyen bir takım resmi prosedürlerin daha olduğunu üzülerek belirtmemiz gerekir. Bu yazımızda evlilik sonrası yapılması gereken resmi işlemler nelerdir, tüm detaylarıyla anlatacağız.

Evlendikten Sonra Yapılması Gereken Resmi İşlemler Nelerdir?

Birkaç istisna dışında evlilik sonrası yapılması gereken resmi işlemler herkes için aynıdır demek yanlış olmaz. İsterseniz en temel olan nüfus cüzdanıyla başlayalım.

Nüfus Cüzdanının Yenilenmesi

Evlendikten sonra yapmanız gereken en önemli resmi işlemlerin başında nüfus cüzdanınızın yenilenmesi geliyor. Özellikle taze gelinlerin soy isimleri de değişeceğinden nüfus cüzdanının yenilenmesi gerekiyor.

Nüfus cüzdanınızı yeniletmediğiniz takdirde herhangi bir cezai yaptırım olmasa da yasal zorunluluk olarak evlilik tarihinizden itibaren 30 gün içerisinde nüfus cüzdanınızı değiştirmeniz gerektiğini söyleyebiliriz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yurtdışında Evlilik İçin Bilmeniz Gerekenler

Nüfus cüzdanınızın değiştirilebilmesi için nikahınızın kıyıldığı belediye başkanlığından, bağlı bulunduğunuz ilçe nüfus müdürlüğüne size ait bilgilerin iletilmesi gerekiyor. (Ki bu da bir hafta, on gün sürebilmektedir.)

Nüfus cüzdanı yenilemesi için lazım olan evraklar ise şunlardır:

  • Evlilik cüzdanı,
  • Nüfus cüzdanı,
  • 2 adet biyometrik fotoğraf.

Nüfus cüzdanı yenileme ücreti 2020 yılı için 25 TL olarak belirlenmiştir. Evlilik sonrası kimlik değiştirme randevu işlemi için Alo 199 arayarak randevu alabilir veya Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinden online randevu alabilirsiniz.

Ehliyetin Yenilenmesi

Kimlik yerine geçen resmi belgelerden biri olan ehliyetinizin de evlilik sonrasında yenilenmesi gerekiyor. Eskiden emniyet müdürlüklerince düzenlenen ehliyet, şu anda ilçe nüfus müdürlüklerince yapılmaktadır.

Ehliyetinizi değiştirmeye gitmeden önce aşağıda yer alan evrakları hazırlamanız gerekmektedir:

  • Nüfus cüzdanı,
  • Mevcut ehliyetiniz,
  • 1 adet biyometrik fotoğraf (son altı ayda çekilmiş olmalı),
  • Sürücü sağlık raporu,
  • Kan grubunu belirtir belge veya beyan,
  • Sürücü belgesi değerli kağıt, harç bedeli ve vakıf payının ödendiğine dair dekont.

Sürücü sağlık raporunuzu almadan önce e-devlet üzerinden doldurmanız gereken sağlık raporu beyanına ise şu linkten ulaşabilirsiniz: Sürücü Sağlık Raporu Beyanı. (Bu belgeyi bastırmanıza gerek yok, doldurduğunuz formu aile hekiminiz bilgisayar üzerinden görebiliyor.)

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çeyiz Hesabı Nedir? Çeyiz Desteği Nasıl Alınır?

Ehliyet yenileme ücreti 2020 yılı için 15 TL’dir. Yeni tip ehliyetini yeniletmek isteyenler için ödenmesi gereken tutar ise 196 TL’dir. (1 Ocak 2016 yılından sonra dağıtılan ehliyetler, yeni tiptir.)

Pasaportun Değiştirilmesi

Evlendiğiniz zaman yenilemeniz gereken evraklardan biri de pasaportunuzdur. Pasaportunuzu yenilemeniz gereken belli bir süre bulunmamaktadır ancak yakın zamanda bir yurt dışı seyahati planlıyorsanız kimlik ve ehliyetinizi yeniletmeye gittiğinizde pasaportunuzu da yeniletebilirsiniz. Çünkü pasaport işlemleri de artık nüfus ve vatandaşlık müdürlerince yapılmaktadır.

Pasaport yenilemesi için gerekli evraklar ise şunlardır:

  • Yenilenmiş kimlik kartınız,
  • 2 Adet biyometrik fotoğraf,
  • Varsa eski pasaportunuz,
  • Pasaport değişim ücretini ödediğinize dair makbuz.

2020 yılı için pasaport değişim ücretinin ise 163 TL olduğunu belirtelim.

İkametgah Adresinin Güncellenmesi

Yeni kurduğunuz yuvanın resmi olarak da tanınması için evlendikten sonra güncellemeniz gereken bir bilgi de yerleşim yeri bilginizdir. İskan edeceğiniz yerdeki bağlı bulunduğunuz ilçe nüfus müdürlüğüne giderek ikametgah adresinizi güncelleyebilirsiniz. Bunun için yanınıza almanız gereken evraklar arasında; kira sözleşmeniz ya da adınıza gelen bir fatura, nüfus cüzdanınız ve evlenme cüzdanınız yer almaktadır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Evlilikten Önce Yapılması Gereken Resmi İşlemler

Aile Hekiminin Değiştirilmesi

Yeni yaşayacağınız yerde aile hekiminizi de ziyaret etmeniz oldukça önemlidir. Bağlı bulunduğunuz en yakın aile sağlığı merkezine giderek yeni aile hekiminizle tanışabilir ve kaydınızı yaptırabilirsiniz. Özellikle iş için sağlık raporu alımı ya da gebelik olması durumunda aile hekiminizi zaten görmek zorunda kalacağınızı belirtmek istedik.

Banka Bilgilerinin Güncellenmesi

Hazır soyadınızın değişmesi dolayısıyla tüm resmi evraklarınızı değiştiriyorken banka bilgilerinizi de güncelleyebilirsiniz. Özellikle adres bilgisini, sıklıkla kullandığınız bankalara iletmek adına; banka bilgilerinin güncellenmesi de evlilik sonrası yapacağınız resmi işlemler arasında yer alabilir.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

  • evlilik sonrası kimlik ve pasaport yenilemek çok önemli yurt dışına çıkmanıza veya kimliğinizin gerektiği herhangi bir işlemi gerçekleştiremiyorsunuz düğünden sonra ilk iş bence kimlikleri yenilemektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir