Afrika menekşesi, yıl boyu çiçek açan güzel bir iç mekan bitkisidir. Kadifemsi yapraklara sahip bu bitki isminin aksine bir menekşe türü olmasa da canlı ve menekşe rengi çiçeklere sahiptir. Bununla birlikte çiçeklerin rengi mavi, beyaz ve pembe gibi renklerde de olabilir.
Afrika menekşesinin kökeni Tanzanya ve Kenya’nın tropikal ormanlarıdır. Bu nedenle bitkinin aydınlık, ılık ve nemli bir ortamda yetiştirilmesi önemlidir. Çok fazla sudan hoşlanmayan Afrika menekşesini toprağı kurudukça sulamak yeterlidir. Afrika menekşesi bakımının genelde zor olduğu düşünülse de temel noktalara dikkat ettiğinizde bitkinizin canlı ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Afrika menekşesine dair merak ettiğiniz her şeyi ve Afrika menekşesi bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Afrika Menekşesi Nedir?
Afrika menekşesi veya Latince ismiyle Saintpaulia ionantha, iç mekanda en çok yetiştirilen bitkilerden bir tanesidir. Afrika menekşesi yavaş büyüyen ve yılda birkaç kez çeşitli şekillerde ve renklerde çiçek açan bir bitkidir. Afrika menekşesi bakımının genelde zor olduğu söylense de birkaç basit ipucu ile bu bitkilere evinizde kolayca bakabilirsiniz. Evde oldukça az yer kaplayan Afrika menekşesinin iç mekanda canlı ve sağlıklı olmasını sağlamak için özelliklerini ve ihtiyaçlarını bilmeniz yeterli olacaktır. Afrika menekşesinin genel özellikleri şu şekildedir:
- Botanik adı: Saintpaulia ionantha
- Aile: Gesneriaceae
- Türü: Çok yıllık
- Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 15-20 cm yükseklik, 15-20 cm genişlik
- Güneş isteği: Kısmi
- Toprak isteği: Drenajı iyi ve nemli toprak
- Toprak pH’ı: Asidik, nötr
- Çiçeklenme dönemi: Dört mevsim
- Çiçek rengi: Beyaz, pembe, kırmızı, mavi, mor
Afrika Menekşesi Nasıl Bakılır?
Afrika menekşesi, aydınlık, sıcak ve nemli ortamları seven bir bitkidir. İç mekanda Afrika menekşesi yetiştirmek için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:
Işık isteği
Afrika menekşesi aydınlık ortamları sevse de güneş ışığına doğrudan maruz kalmayı sevmez. Bu nedenle Afrika menekşesinin aldığı ışık az ila orta yoğunlukta olmalıdır. Afrika menekşesinin yaprakları açık yeşile dönüyorsa bitki çok fazla ışık alıyor demektir. Yaprakların ince ve koyu hale gelmesi ise çok az ışık aldığını göstermektedir.
Toprak isteği
Afrika menekşesi için drenajı iyi ve nemli toprak önemlidir. Drenajın yetersiz olması kök çürüklüğüne neden olabilir ve bitkinin yapraklarını kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle Afrika menekşesi bakarken toprağın nemli olmasına, ancak uzun süre ıslak olmamasına dikkat edilmelidir.
Su isteği
Afrika menekşesinin su ihtiyacını karşılamak zor olabileceği için sulama konusuna özellikle dikkat etmek gerekir. Afrika menekşesini sularken suyun yalnızca bitkinin tabanına gelmesi ve yapraklara değmemesi önemlidir. Suyun yapraklara değmesi halinde leke oluşabilir ve yapraklarda hasar meydana gelebilir. Bitkinin sulanma zamanının geldiğini toprağa dokunarak anlayabilirsiniz. Toprağa dokunduğunuzda elinize çok az nem geliyorsa bitkinin sulanma zamanı gelmiş demektir.
Sıcaklık isteği
Afrika menekşesi sıcak ve nemli ortamları sevdiği için 20°C ve üzeri sıcaklıklarda sağlıklı bir şekilde yetişmektedir. İç mekanda bakılan Afrika menekşesi için sıcaklığın 15°C’nin altına düşmemesi gerekir. Ayrıca bitkinin zarar görmemesi için hava akımı alan yerlere konulmaması önemlidir.
Gübre isteği
Afrika menekşesini fosfor bakımından zengin gübrelerle besleyebilirsiniz. Bitkinin az çiçek açması veya yapraklarının solun renkli olması, yeteri kadar beslenmediğini gösteriyor olabilir. Bitkinize ilkbahar ve yaz aylarında her iki haftada bir gübre vererek ihtiyacı olan besinleri aldığından emin olabilirsiniz.
Afrika Menekşesi Nasıl Çoğaltılır?
Afrika menekşesini yapraklarını ve dallarını keserek çoğaltabilirsiniz. Afrika menekşesini çoğaltmak için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Bitkinin alt kısımlarından sağlıklı görünen yeşil bir yaprak seçin ve makas ile bitkinin tabanından dikkatli bir şekilde kesin.
- Yaprağın sapını 45 derecelik açıyla 1 cm uzunluğunda kesin.
- Kestiğiniz sapı vermikülit ve torf ile hazırladığınız karışımın bulunduğu saksıya koyun ve sulayın.
- Saksıyı plastik bir poşet ile örtün ve aydınlık bir ortama koyun.
Yaklaşık 12 hafta içinde yeni bitkilerin yetiştiğini görmeye başlamanız gerekir. Bitkiler büyüyene kadar bekleyin ve yapraktan ayırdıktan sonra başka bir saksıya alın.
Afrika Menekşesi Neden Sararır?
Afrika menekşesinin sararmasına neden olan pek çok faktör olabilir. Yapraklarda sararmaya neden olan faktörleri tespit ederek bitkinizi eski haline getirmeniz mümkündür. Afrika menekşesinin sararmasına neden olan faktörler ve yapabileceğiniz şeyler genel olarak şu şekildedir:
Çok fazla güneş ışığı
Afrika menekşesi güneş ışığına karşı oldukça duyarlı bir bitkidir ve doğrudan güneş ışığına maruz kalması halinde yanabilir. Çok fazla güneş ışığı alan Afrika menekşesinin yapraklarında sarılık görülebilir. Hatta uzun süre güneş ışığına maruz kalan yapraklar zaman içinde kahverengiye dönebilir ve ölebilir. Afrika menekşenizin sararma nedeni çok fazla güneş ışığıysa bitkinizin yerini değiştirerek sorunu çözebilirsiniz.
Çok az güneş ışığı
Çok az güneş ışığı alan Afrika menekşeleri de sararma eğilimindedir. Afrika menekşesi günde en az 8 saat dolaylı güneş ışığına ihtiyaç duyan bir bitkidir ve yeteri kadar ışık almaması halinde bitkinin yaprakları sararabilir. Bu sorunu çözmek için bitkinizi aydınlık, ancak doğrudan güneş ışığı almayan bir pencere kenarına yerleştirebilirsiniz.
Yapraklarda su kalması
Afrika menekşesini sularken yapraklara su değdirmemek önemlidir. Bitkinin yapraklarında gördüğünüz su lekeleri zamanla sarı hale gelebilir ve sonrasında kahverengileşerek yaprakların ölmesine neden olabilir. Bu durumda bitkinizi ılık suyla sulamaya ve yapraklarına su değdirmemeye dikkat etmeniz gerekir. Bunun için bitkinizi havadan sulamak yerine taban kısmına yakın bir yerden sulamanız gerekir.
Yetersiz beslenme
Afrika menekşesi yeteri kadar beslenemediğinde bitkinin yapraklarında sararma meydana gelir. Bitkinin yetersiz beslendiğini sararmış yaprakların yanı sıra çiçek açmamasından ve büyümemesinden anlayabilirsiniz. Bitkinize bir süredir gübre vermiyor ve yapraklarda sararma görüyorsanız, Afrika menekşesi için uygun bir gübre alarak bitkinizi besleyebilirsiniz.
Toprak ile ilgili sorunlar
Afrika menekşesi toprağının hafif, tınlı ve iyi drenajlı olması gerekir. Toprak şartlarının iyi olmaması nedeniyle bitkide sararma görülüyorsa saksı değişimi zamanı gelmiş demektir. Afrika menekşesinin saksısını ve toprağını değiştirmek için öncekinden daha büyük bir saksı tercih etmelisiniz. Uygun saksı ve toprak karışımını ayarladıktan sonra çürümüş veya ölü kökler ile yapraklar varsa bunları ayıkladıktan sonra bitkinizi yeni saksısına aktarabilirsiniz.
Bitkinin yaşlanması
Bitkinin sararması yaşlanma sonucu da ortaya çıkmış olabilir. Doğal bir süreç olan yaşlanma nedeniyle bitkinin alt yaprakları sararabilir ve ölebilir. Bu yaprakları çıkarabilir ve bitkinizin tekrar sağlıklı görünmesini sağlayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
- Areka Palmiyesi Bakım Kılavuzu
- Aloe Vera Bakım Kılavuzu
- Antoryum Bakım Kılavuzu
- Evde barış çiçeği bakım kılavuzu
- Mum çiçeği bakım kılavuzu